Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ουδέτερη η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s – Το ενδιαφέρον στην DBRS που θα βαθμολογήσει την Ελλάδα στην υψηλότερη κλίμακα

Ουδέτερη η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s – Το ενδιαφέρον στην DBRS που θα βαθμολογήσει την Ελλάδα στην υψηλότερη κλίμακα
Το συμπέρασμα είναι ότι οι αναβαθμίσεις της οικονομίας θα είναι θετικές αλλά ήδη η αγορά τιμολογεί τα ελληνικά assets σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες που δικαιολογεί η πιστοληπτική ικανότητα.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανό οίκο Standard and Poor’s επιβεβαιώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019, αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- (όπως και η Fitch) από Β+ ή αναβάθμιση μιας κλίμακας επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.
Να σημειωθεί ότι από αξιολογικής βαρύτητας το ΒΒ- της Standard and Poor’s ήδη υφίσταται στην ελληνική οικονομία, μόνο  εάν επιβεβαιωθεί η αναβάθμιση της Ελλάδος από την DBRS σε ΒΒ θα είναι μια κίνηση με θετικό πρόσημο γιατί θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες.
Οι θετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 25 Οκτωβρίου 2019 κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ- από Β+ και από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου 2019 επίσης κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ Low… υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μόνο η αναβάθμιση από την DBRS σε ΒΒ θα αποτελεί σοβαρή εξέλιξη στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος καθώς είναι μια κλίμακα υψηλότερα από την Fitch και την Standard and Poor’s.
Οι αναβαθμίσεις πιστώνονται ξεκάθαρα στην αλλαγή της οικονομικής εικόνας της Ελλάδος από την κυβέρνηση.
Ωστόσο ενώ οι αναβαθμίσεις είναι θετικές, η επίδραση τους στην αγορά θα είναι σχεδόν ασήμαντη.
Όχι μόνο γιατί έχει σημειωθεί το μεγάλο ράλι προεξοφλώντας τα θετικά νέα, μετά τις εκλογές αλλά γιατί οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την τάση της αγοράς δεν την διαμορφώνουν.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 1,20% που είναι ιστορικό χαμηλό και σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Τα ανοδικά περιθώρια στις τιμές και τα πτωτικά περιθώρια στις αποδόσεις έχουν εξαντληθεί.
Λόγω των ακραίων στρεβλώσεων, των επικίνδυνων ανωμαλιών που έχει προκαλέσει στις αγορές η παραφροσύνη της ποσοτικής χαλάρωσης έχει συμβεί και στην Ελλάδα το εξής εντυπωσιακό.
Οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται πιο μπροστά από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι τρέχουσες αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα αντιστοιχούν σε βαθμολογία της Ελλάδος πάνω από investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα ακόμη και Α- δηλαδή 7 βαθμίδες υψηλότερα.
Οπότε μια αναβάθμιση της Ελλάδος π.χ. στην κλίμακα ΒΒ- που βρίσκεται ήδη και λόγω Fitch είναι ουδέτερη, χωρίς καμία θεαματική επίπτωση στην τιμολόγηση των ελληνικών assets.
Συν τοις άλλοις οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τον ρόλο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να φθάσει στο 1% με 0,80% σε κάποιο διάστημα από σήμερα αλλά το μεγάλο και το ουσιώδες ράλι έχει ήδη σημειωθεί.
Στο χρηματιστήριο επίσης τα ανοδικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Έχουμε ακριβές τράπεζες και πανάκριβες μη τραπεζικές μετοχές.
Κατά την φάση των αναβαθμίεων θα σημειωθούν κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις αλλά δεν θα είναι τίποτε άλλο από αναλαμπές.
Για το χρηματιστήριο και τις μετοχές αξιολογούνται και άλλες παράμετροι.
-Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2020 θα είναι 2,4% και όχι 4%,
- Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα είναι 3,5% και όχι 2%,
- Το Ελληνικό το 2020 θα έχει ξεκινήσει αλλά θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει και περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί,
- Οι τράπεζες ασχολούνται μόνο με το παρελθόν, λόγω των προβληματικών δανείων και έχουν αδύναμα κεφάλαια και αδύναμη κερδοφορία,
- Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενώ βελτιώνεται αλλά η επίδρασή της στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων θα είναι έως μηδενική.
Αυτό συμβαίνει γιατί, ήδη, οι τιμές των ομολόγων αντιστοιχούν σε πιστοληπτική ικανότητα πολύ υψηλότερη από αυτήν που έχει τώρα η χώρα, οπότε οι αναβαθμίσεις απλά έρχονται να εναρμονιστούν με τις τιμές της αγοράς και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε στο παρελθόν,
- Στο Χρηματιστήριο επικρατεί ένα ιδιαίτερο φαινόμενο.
Οι τράπεζες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά αλλά αδυνατούν να κινηθούν υψηλότερα και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 έχουν σημειώσει, ήδη, μεγάλο ράλι και δεν δικαιολογούν υψηλότερες τιμές.
Μέχρι να πάρουν εμπρός οι τράπεζες μην περιμένετε αλαλαγή κλίματος ή άλλο ράλι στην αγορά,
- Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του 2020 που θεωρείται σημείο αναφοράς ώστε να ξεκινήσουν σε ένα βάθος 12 μηνών μετά τα stress tests αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που συνεπάγεται τιμές με discount της τάξης του 30%.
Αυτό θα βοηθήσει την οικονομία αλλά για το ορατό μέλλον θα καθηλώσει τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι αναβαθμίσεις της οικονομίας θα είναι θετικές αλλά ήδη η αγορά τιμολογεί τα ελληνικά assets σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες που δικαιολογεί η πιστοληπτική ικανότητα.
Το μεγάλο ράλι έχει ήδη σημειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης