Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συνεχίζουν να απομακρύνονται άρον άρον από τα ευρωπαϊκά ομόλογα τα hedge funds, λόγω του κινδύνου για Grexit - Tι προβλέπουν Αmundi, Cairn Capital και Ιnvestec Asset Management

Συνεχίζουν να απομακρύνονται άρον άρον από τα ευρωπαϊκά ομόλογα τα hedge funds, λόγω του κινδύνου για Grexit - Tι προβλέπουν Αmundi, Cairn Capital και Ιnvestec Asset Management
Ολοένα και περισσότερο μειώνουν την έκθεσή τους στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας που γεννά η πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Τα μεγαλύτερα funds γυρίζουν την πλάτη κυρίως στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά έχουν αρχίσει ταυτόχρονα να εμφανίζονται άκρως επιλεκτικά και ως προς τις επενδύσεις τους προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σύμφωνα με αρκετούς hedge funds managers, η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και στους κινδύνους μετάδοσης που ενέχει η εξέλιξη αυτή.
"Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Το θέμα είναι τι θα συμβεί μετά την εξέλιξη αυτή. Τι θα σημάνει τυχόν ελληνική έξοδος για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", σχολιάζει ο Andrew Jackson, του Cairn Capital.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών ωστόσο βρίσκεται και η Ισπανία, λόγω των αυξημένων προκλήσεων που γεννά το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η Bankia, που θα λάβει κρατική στήριξη - μαμούθ ύψους 19 δισ. ευρώ!
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως ένας από τους πιο γνωστούς managers της Ευρώπης ξεφορτώθηκε το σύνολο του μεριδίου που κατείχε στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, τη BBVA, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας πως το ελληνικό πρόβλημα θα πλήξει την Ισπανία.
Άλλος hedge fund manager την ίδια ώρα επισημαίνει πως πλέον ακόμη και η ισπανική Santander δεν συνιστά πλέον ελκυστική επενδυτική επιλογή.
Έτερο fund γνωστοποιεί πως πλέον δεν επενδύει καθόλου στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προτιμώντας τράπεζες σχετικά σταθερές ακόμη, όπως η Rabobank.
Ακόμη και οι γερμανικές τράπεζες δέχονται πιέσεις, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης ακόμη και στο Βερολίνο, σχολιάζει ο John Stopford, της Investec Asset Management. Κατά τον ίδιο, δεν είναι βέβαιο πως υπάρχει η πολιτική θέληση να μπει επιτέλους ένα φρένο στα προβλήματα της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ο Eric Brard, της Amundi, του δεύτερου μεγαλύτερου private fund της Ευρώπης σχολιάζει: Το βασικό σενάριο δεν είναι η διάλυση της Ευρωζώνης. Αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Και προσθέτει: Επιλέγουμε εκείνους που δεν υποφέρουν ή υποφέρουν λιγότερο από την κρίση. Δεν λέμε όχι σε Ιταλία και Ισπανία, αν και είμαστε επιφυλακτικοί... Αλλά σίγουρα λέμε όχι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης