Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έτοιμοι δηλώνουν τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Τα σχέδια προστασίας έχουν ολοκληρωθεί – Καμία ανησυχία και από Commerzbank

Έτοιμοι δηλώνουν τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Τα σχέδια προστασίας έχουν ολοκληρωθεί – Καμία ανησυχία και από Commerzbank
Μετά από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, μία μία η κάθε τράπεζα έχει αρχίσει να δηλώνει έτοιμη για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Martin Zielke, μέλους του ΔΣ της γερμανικής Commerzbank, η τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Μάλιστα, δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σήμερα ώστε να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, από ότι ήταν δύο χρόνια πριν.
Ο Zielke θεωρεί ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον με αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και μία πιθανή έξοδος είναι δύσκολο να προκαλέσει κατάρρευση της ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.bankingnews.gr (δείτε εδώ), ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 η Commerzbank έχει επεξεργαστεί σχέδιο με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι φήμες που θέλουν τις γαλλικές τράπεζες να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που από μέρες έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr.
Nεότερες πληροφορίες που διαρρέουν από γαλλικές τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας πράγματι εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να θωρακιστούν στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Στις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέρεται πως συμμετέχουν και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, οι Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale.
"Κάθε γαλλική τράπεζα έχει συστήσει ομάδα εργασίας (task force) που ερευνά τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή" δηλώνει τραπεζίτης από το Παρίσι.
Ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι τον Μάρτιο του 2011 οι Γερμανικές τράπεζες κατείχαν 28,9 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και τον Δεκέμβριο του 2011 κατείχαν 759 εκατ ευρώ.
Οι Γαλλικές τράπεζες τον Μάρτιο του 2011 είχαν 65,2 δις ευρώ έκθεση στο ελληνικό χρέος και τον Δεκέμβριο του 2011 έφθασε στα 223 εκατ ευρώ.
Οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες πούλησαν τα ομόλογα Ελλάδος που κατείχαν στην ΕΚΤ ενώ μετά το PSI+ σχεδόν μηδενίστηκε η συμμετοχή των ξένων.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν πανέτοιμοι για την περίπτωση που τελικά η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αρκετές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Diageo, η Dixons, η Credit Agricole, η Lufthansa και άλλες, καταρτίζουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της Lloyd’s, Richard Ward είπε σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη έκδοση της Telegraph, ότι η ασφαλιστική αγορά ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα να καταρρεύσει το ευρώ
Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ετοιμάζουν τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα μιας πιθανής διάσπασης του ευρώ. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει τις δικές της πρέσες, ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που δεν διαθέτουν πρέσες, αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία, την De La Rue, να τυπώσει τα χαρτονομίσματα που τους υπαγορεύει η ΕΚΤ. Πάντως η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα μόνο απλή δεν είναι, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να δημιουργηθεί και να τυπωθεί ένα νέο νόμισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης