Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισπανικοί φόβοι σκιάζουν τις αγορές - Κάτω από τα 1,25 δολ το ευρώ - Σε ΒΒ- από Β υποβάθμισε την Ισπανία ο Egan Jones - Στον αέρα ακόμη η επιχείρηση "διάσωση" της ισπανικής Bankia

Ισπανικοί φόβοι σκιάζουν τις αγορές - Κάτω από τα 1,25 δολ το ευρώ - Σε ΒΒ- από Β υποβάθμισε την Ισπανία ο Egan Jones - Στον αέρα ακόμη η επιχείρηση
(upd4) Ισπανικά σύννεφα κατακλύζουν εκ νέου τις αγορές, υπό το βάρος των ανησυχιών για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου. Το ευρώ χάνει τα 1,25 δολάρια, διαπραγματευόμενο στα επίπεδα των 1,2483 δολαρίων.
Η επιχείρηση "διάσωση" της υπό κατάρρευση Bankia βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο τα εμπόδια που εγείρονται δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα.
Η ισπανική τράπεζα ναι μεν έχει ζητήσει κρατική στήριξη ύψους 19 δισ. ευρώ, ωστόσο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της δεν έχει ακόμη πλήρως αποκρυσταλλωθεί.
Αν και οι πληροφορίες ήθελαν τη στήριξη της Bankia μέσω κυβερνητικών ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να απορρίπτει ένα τέτοιο σχέδιο.
Το δεύτερο σχέδιο που επεξεργάζεται η ισπανική κυβέρνηση για τη διάσωση της Bankia φέρεται να είναι η έκδοση νέων ομολόγων, αλλά και αυτό βρίσκεται ακόμη στον αέρα.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια για τη στήριξη των τραπεζών της.
Από την πλευρά της η Κομισιόν γνωστοποιεί πως ακόμη δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, επισημαίνοντας πως παραμένει σε επαφή με την ισπανική κυβέρνηση για τις εν εξελίξει διεργασίες. 
Την ίδια, μπαράζ αντιδράσεων προκαλούν οι πληροφορίες πως ο πρώην γενικός διευθυντής της Bankia, Aurelio Izquierdo, θα λάβει αποζημίωση για την αποχώρησή του από τα ηνία της τράπεζας, συνολικής αξίας 13,8 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η Βankia δεν είναι η μόνη τράπεζα που απασχολεί τις αγορές. Έτοιμο να παραδώσει το σχέδιο συγχώνευσης με την Liberbank φαίνεται να είναι το ισπανικό ταμιευτήριο Ibercaja, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο της χώρας.
Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας φαίνεται ότι είναι υπ' ατμόν για την αναδιάρθρωση του, μετά από τις σοβαρές αναταραχές που προκάλεσε η περίπτωση της Bankia.
Την ίδια στιγμή σε ΒΒ- από Β υποβαθμίζει την Ισπανία ο αμερικανικός οίκος Egan Jones, θέτοντας το outlook σε αρνητικό (negative).
"H ισπανική οικονομία παραμένει αδύναμη λόγω του υψηλού ελλείμματός της 6,9% και των μειωμένων εκτιμήσεων για την ανάπτυξή της", τονίζει ο οίκος, επικαλούμενος στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για τις επιπρόσθετες τραπεζικές απώλειες.
Στο μεταξύ, στις 10 Ιουνίου αναμένεται να παραιτηθεί ο διοικητής της Βank of Spain, Miguel Angel Fernandez Ordonez, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Ο Ordonez θα αποχωρήσει ένα μήνα νωρίτερα του αναμενομένου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά για την πορεία των τραπεζών της χώρας.

Das (Roubini Global Economics): Είτε υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είτε όχι, η Ισπανία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης


Πακέτο διάσωσης, αργά ή γρήγορα, προβλέπει για την Ισπανία ο Arnab Das, ανώτατο στέλεχος της Roubini Global Economics.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η Ισπανία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς το ιδιωτικό χρέος της χώρας αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, προκαλώντας μεγάλες πιέσεις στο δημόσιο ισπανικό χρέος.
"Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ ανεξέλεγκτα, απλά θα επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ισπανία. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρξει το ανεπιθύμητο γεγονός στην Ελλάδα - ήτοι η αποχώρησή της από την Ευρωζώνη - η Ισπανία έχει τα δικά της προβλήματα και θα συνεχίσει να υποφέρει από αυτά", σχολιάζει ο Das.
"Aφήστε τα σχέδια περί ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι Ισπανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως υπάρχει πλέον δυσθεώρητο χρέος", προσθέτει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης