Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Είναι αργά πλέον για ευρωομόλογο - Δεν συμφέρει ούτε την Γερμανία αλλά ούτε και την Ελλάδα – Το κόστος δανεισμού θα εκτιναχθεί στο 4,5% με 4,6% μέσω ευρωομολόγου, όταν η Γερμανία δανείζεται 1,38% και η Ελλάδα 3,2% περίπου από το πακέτο διάσωσης

Είναι αργά πλέον για  ευρωομόλογο - Δεν συμφέρει ούτε την Γερμανία αλλά ούτε  και την Ελλάδα – Το κόστος δανεισμού θα εκτιναχθεί στο 4,5% με 4,6% μέσω ευρωομολόγου, όταν η Γερμανία δανείζεται 1,38% και η Ελλάδα 3,2% περίπου από το πακέτο διάσωσης
(upd2)Το ευρωομόλογο, δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση για την Ελλάδα με βάση τις τωρινές παραδοχές στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.
Το ευρωομόλογο θα ήταν βέλτιστη λύση πριν ένα χρόνο όπου συνολικά τα επιτόκια των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης ήταν χαμηλότερα.
Η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί.

Λόγω της αβεβαιότητας για την κρίση χρέους και το κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος παρατηρείται μια μετατόπιση των κεφαλαίων στα γερμανικά ομόλογα.
Έτσι εξηγείται γιατί η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,38%.
Η Γερμανία η οποία θα είναι ο βασικός πυλώνας του ευρωομολόγου δανείζεται στην αγορά με επιτόκια στην 10ετία 1,38%.
Η Ελλάδα με όρους αγοράς δεν δανείζεται αλλά οι αποδόσεις στην 10ετία βρίσκονται κοντά στο 29%. Όμως η Ελλάδα λαμβάνει δάνειο από την Τρόικα με επιτόκιο κοντά στο 3,2% περίπου.
Με δεδομένη την κατάσταση σε Ισπανία όπου η 10ετία έχει φθάσει στο 6,5% περίπου και στην Ιταλία 5,71% αλλά και την γενικότερη αποστροφή των επενδυτών από ομόλογα της νοτίου Ευρώπης αυτό θα είχε ως συνέπεια το ευρωομόλογο να κοστίσει 4,5% με 4,6%.
Δηλαδή η Γερμανία από 1,38% θα πληρώνει 4,8% για να καλύψει την κρίση χρέους δηλαδή 3 φορές υψηλότερο επιτόκιο.
Η Ελλάδα από την άλλη για την οποία θεωρητικά το ευρωομόλογο θα ήταν μια προοπτική, δεν προκύπτει συμφέρον.
Δανείζεται από την Τρόικα με επιτόκιο 3,2% και θα πληρώσει στο ευρωομόλογο 4,6%.
Το ευρωομόλογο δεν συμφέρει ούτε την Γερμανία, ούτε την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ κατηγορηματικά αντίθετος με την έκδοση ευρωομολόγου εμφανίζεται σε νέα τοποθέτησή του ο J. Stark, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον Stark, αν η Ευρώπη αποφασίσει να υιοθετήσει την ιδέα του ευρωομολόγου, αυτό θα σημάνει αυτόματα πως η Γερμανία θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης και θα χάσει την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Και αυτό γιατί η έκδοση ευρωομολόγου θα στείλει λαναθσμένα μηνύματα προς τις υπεχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Κατά τον Stark, η έκδοση ευρωομολόγου αυτόματα θα σημάνει χαλάρωση των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Stark αναφέρει πως το ευρωομόλογο θα οδηγήσει μοιραία σε μια τεράστια μεταφορά πλούτου προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα κάθε πρωτοβουλία για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.  
"Η Γερμανία θα χάσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑA. Tο ευρωομόλογα είναι ελκυστικά για κάθε χώρα που δεν διαθέτει την ύψιστη αξιολόγηση ΑΑΑ", τονίζει μεταξύ άλλων ο Stark για να προσθέσει πως το ευρωομόλογο δεν προσφέρει λύση για κανένα από τα διαρθωτικά προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, ο ίδιος διαμηνύει πως η Γαλλία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι πραγματικές της προθέσεις: Η Γαλλία είναι σε θέση να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για τα χρέη άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή θα στηρίξει τα ευρωομόλογα;    διερωτάται ο Stark.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης