Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών - Παραμένει στο ευρώ ή επιστρέφει στη δραχμή μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου; Κλειδί η στάση της ΕΚΤ

Goldman Sachs: Τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών - Παραμένει στο ευρώ ή επιστρέφει στη δραχμή μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου; Κλειδί η στάση της ΕΚΤ
Τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, εντός ή εκτός ευρώ, αναλύει στην τελευταία έκθεσή της η Goldman Sachs, ενώ η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.
Τα τρία σενάρια του οίκου για την επόμενη μέρα της Ελλάδας έχουν ως εξής:

Σενάριο 1ο
Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ

Σε αυτό το σενάριο, το οποίο ο οίκος χαρακτηρίζει και το πιο πιθανό, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 17 Ιουνίου δεν επιλέγει ούτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά ούτε και την πιστή τήρηση του μνημονίου.
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει το "πάγωμα" της βοήθειας, αλλά αυτό δεν θα σημάνει αυτόματα πως η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα όμως η Ευρώπη θα καταρτίζει ισχυρό δίχτυ ασφαλείας, ώστε να είναι έτοιμη να αντέξει μια μελλοντική αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Σενάριο 2ο
Η Ελλάδα αποχωρεί βιαίως και με ταχείς ρυθμούς από το ευρώ

Η Ελλάδα αποχωρεί μονομερώς από το ευρώ και επιστρέφει στη δραχμή. Η ΕΚΤ σταματά την παροχή στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η χώρα παραμένει εκτός αγορών και η οικονομική της δραστηριότητα πλήττεται σε μεγάλο βαθμό.

Σενάριο 3ο
Η Ελλάδα αποχωρεί με αργούς ρυθμούς από το ευρώ

Δεν υπάρχει νομικό παράθυρο που να επιτρέπει την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά πρακτικά αυτό μπορεί να συμβεί όταν η ΕΚΤ σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η Goldman Sachs αναφέρει πως το σενάριο 3 είναι λιγότερο πιθανό από το σενάριο 1, αλλά πιο πιθανό από το σενάριο 2. Το σενάριο 3 εμφανίζεται πιο φιλικό στις αγορές και ελαφρώς πιο διαχειρίσιμο.
Κατά τον οίκο, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα λάβουν διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους μετάδοσης.

Συμπέρασμα
Η περαιτέρω πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα συνεχιστεί, όσο αναπαράγονται σενάρια πως δεν μπορεί η Ευρωζώνη να θωρακιστεί έναντι μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης