Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα το επιθετικό ξεφόρτωμα στην Εθνική λόγω MSCI – Η τράπεζα έλαβε 7,43 δις ευρώ κεφάλαια από το ΤΧΣ αλλά χρειάζεται επιπλέον 2,3 δις ευρώ ή συνολικά 9,7 δις – Το μόνο κερδοφόρο τμήμα της Εθνικής είναι η Finansbank

 Ολοκληρώνεται σήμερα το επιθετικό ξεφόρτωμα στην Εθνική λόγω MSCI – Η τράπεζα έλαβε 7,43 δις ευρώ κεφάλαια από το ΤΧΣ αλλά χρειάζεται επιπλέον 2,3 δις ευρώ ή συνολικά 9,7 δις – Το μόνο κερδοφόρο τμήμα της Εθνικής είναι η Finansbank
(upd4)Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί το επιθετικό ξεφόρτωμα μετοχών στο τίτλο της Εθνικής τράπεζας λόγω της Morgan Stanley Capital International.
Λόγω εξόδου από βασικό δείκτη του MSCI στις 15 Μαΐου η Εθνική έχει υποστεί πολύ μεγάλη πίεση χρηματιστηριακά ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τώρα πάνω από 17 με 18 εκατ μετοχές έχουν διακινηθεί για τον λόγο αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη και την σημερινή μέρα περίπου 35 εκατ μετοχές έχουν διακινηθεί στην Εθνική λόγω MSCI.

Τις τελευταίες μέρες μόνο η Morgan Stanley έχει πωλήσει κατά βάση 2 εκατ μετοχές Εθνικής και περίπου 1 εκατ η HSBC.
Οι ξένοι σήμερα είναι κατά βάση πωλητές στο ΧΑ και ειδικά στις τράπεζες λόγω MSCI.
Στην Εθνική σήμερα ολοκληρώνονται οι πωλήσεις λόγω MSCI.
Η Bank of America πούλησε 5,6 εκατ μετοχές, η Nomura 2,5 εκατ, η Goldman Sachs 4,3 εκατ μετοχές, η Morgan Stanley 3 εκατ μετοχές και η Societe Generale 4,4 εκατ μετοχές.

Τα επίπεδα των 1,14 με 1,15 ευρώ που ήταν  κρισιμότατα για την Εθνική καθώς διασπάστηκαν  θα οδηγήσουν την μετοχή στο 1 ευρώ ίσως και χαμηλότερα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σήμερα η μετοχή της Εθνικής σημείωσε απώλειες -12,93% στα 1,01 ευρώ.  Οι πωλήσεις τελείωσαν και τώρα τα index funds θα αγοράσουν έως 10 κάποιοι μιλούν για 15 εκατ μετοχές.

Πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Εθνική τράπεζα;

Το κεφαλαιώδες ζήτημα για την Εθνική είναι να προσδιοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων της.
Ήδη υπήρξε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου και αντί να λάβει 6,9  δις ευρώ έλαβε 7,43 δις ευρώ κεφάλαια δηλαδή 530 εκατ από ότι αρχικώς έχει προγραμματιστεί.
Υπήρξε τροποποίηση του capital plans της Εθνικής από την ΤτΕ που έγινε αποδεκτό από το ΤΧΣ.
Η αύξηση αυτή των 530 εκατ σε επιπρόσθετο κεφάλαιο σε αυτή την φάση των προκαταβολών κρίθηκε απαραίτητη γιατί υπήρξαν πρόσθετες ζημίες 537 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατεγράφησαν ζημίες 298 εκατ από trading σε παράγωγα.
Χωρίς την αύξηση αυτή το total capital ratio δεν θα ξεπερνούσε το 8%, διαμορφώθηκε στο 8,1% και θα υπήρχε ζήτημα με την ΕΚΤ από την οποία έχει δανειστεί 25 με 26 δις ευρώ και από το ELA 6-7 δις ευρώ συνολικά 32 δις ευρώ.
Όμως με τα 7,43 δις ευρώ κεφαλαίων του ΤΧΣ το core tier 1 διαμορφώνεται στο 6,4% που σημαίνει ότι πρέπει το κεφάλαιο της Εθνικής να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,3 δις ευρώ ώστε το core tier 1 να φθάσει στο 10% που θα ισχύσει από το 2013 αλλά προφανώς θα εφαρμοστεί νωρίτερα.
Άρα η τράπεζα θα χρειαστεί 7,43 δις ευρώ +2,3 δις ευρώ επιπλέον συνολικά 9,73 δις ευρώ κεφάλαια.
Να σημειωθεί εδώ ότι για την αύξηση κεφαλαίου 7,43 ή 9,73 δις ευρώ απαιτείται η συμμετοχή των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% τουλάχιστον που σημαίνει 740 έως 970  εκατ ευρώ θα πρέπει να καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι.
Στην Εθνική ελλείψει βασικού μετόχου και με αποδεκατισμένα τα Ταμεία θα ανακύψει μείζον θέμα αν μπορεί να συγκεντρώσει 740 έως 970 εκατ για να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Επίσης ένα βασικό ερώτημα
Από πού θα βρει η Εθνική τράπεζα άμεσα 2,3 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια ώστε το core tier 1 να βρεθεί από το 6,4% στο 10%;
Για να είμαστε ακριβείς θα χρειαστεί 2,3 δις για να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και 740-970 εκατ συμμετοχή των παλαιών ή νέων μετόχων στην αμκ….
(Επαναλαμβάνεται ότι η Εθνική δεν έχει κάνει χρήση του αναβαλλόμενου φόρου με κεφαλαιακό όφελος 1,3 δις που θεωρητικά μπορούν να μειώσουν το ύψος της αμκ)
Τα 2,3 μπορούν να βρεθούν
1) Από το ΤΧΣ. Όπως επένδυσε τα 7,43 δις θα μπορούσε κάλλιστα να επενδύσει άλλα 2,3 δις ευρώ.
2)Από την πώληση του 20% με 25% της Finansbank ώστε να αντληθούν 1 με 1,2 δις ευρώ.
Ωστόσο κατά την άποψη μας είναι λάθος η πώληση τώρα της Finansbank έστω και στο 20% με 25% καθώς αποτελεί την μόνη σταθερά κερδοφόρα επένδυση στο εξωτερικό της Εθνικής τράπεζας.
Στο α΄ τρίμηνο του 2012 η Εθνική εμφάνισε κέρδη από την Finansbank 125 εκατ ζημίες από την Ελλάδα 656 εκατ και ζημίες από τα Βαλκάνια 6 εκατ ευρώ.
3)Η Εθνική έχει ανακοινώσει ότι από την εταιρία holding που θα συστήσει και θα υπάγει όλες τις θυγατρικές των Βαλκανίων πλην Τουρκίας θα πωλήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό 20% με 30% ποντάροντας να αντλήσει κάποια κεφάλαια.
Όμως με δεδομένο ότι τα Βαλκάνια εμφανίζουν ζημίες  γεννώνται ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο θα εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον δηλαδή να υποβληθεί υψηλό τίμημα για μειοψηφική συμμετοχή.
4)Η Εθνική θα πωλήσει και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης ποντάροντας να επιτύχει ένα δυνητικό κέρδος 400-500 εκατ ευρώ.
Αυτό είναι εφικτό είναι πολλά τα ερωτηματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης