Οι επενδυτές απόλαυσαν μία από τις πιο μακροχρόνιες και ισχυρότερες αγορές ταύρων στην ιστορία, αλλά συχνά ονομάστηκε και το πιο μισητό ράλι όλων των εποχών
Η τελευταία δεκαετία διαμορφώθηκε από τις μετασεισμικές "δονήσεις" της μεγάλης κρίσης και την άνοδο των παθητικών και ποσοτικών επενδύσεων.
Οι επενδυτές απόλαυσαν μία από τις πιο μακροχρόνιες και ισχυρότερες αγορές ταύρων στην ιστορία, αλλά συχνά ονομάστηκε και το πιο μισητό ράλι όλων των εποχών.
Η οικονομική ανάκαμψη ήταν βραδεία και συγκρατημένη, και τα... νεύρα των επενδυτών δοκιμάστηκαν από μια σειρά μεγάλων και μικρών κρίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αναλυτές συγκέντρωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές και θέματα που τροφοδότησαν μια αβέβαιη και εύθραυστη δεκαετία για τις αγορές.
Μια δεκαετία παθητικών ETFs
Όταν η BlackRock κατέκτησε το βραβείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Barclays το 2009, κάποιοι αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών iShares.
Σήμερα μοιάζει με την κλοπή της δεκαετίας.
Η βιομηχανία των ETFs έχει αυξηθεί δραματικά σε μέγεθος, εύρος και πολυπλοκότητα τα τελευταία χρόνια.
Στα τέλη του 2009 υπήρχαν μόλις πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε ETFs.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 6 τρισ. δολάρια.
Και δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με αυτό.
"Η παθητική επένδυση κινδυνεύει να καταβροχθίσει τον καπιταλισμό", δήλωσε ο Paul Singer, ιδρυτής της Elliott Management, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, σε επιστολή προς τους επενδυτές το 2016.
"Αυτό που μπορεί να ήταν μια έξυπνη ιδέα στην παιδική της ηλικία έχει αυξηθεί σε μια κηλίδα που είναι καταστροφική για... τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς.
Flash crash
Το "flash crash" στην αμερικανική αγορά στις 6 Μαΐου 2010 διήρκεσε μόνο 20 λεπτά, αλλά απεικόνιζε στους αφελείς επενδυτές και ρυθμιστές πως ο αυτοματισμός είχε διαπεράσει τη διαπραγμάτευση.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν 9% σε λιγότερο από πέντε λεπτά - ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία της Wall Street.
Ένας διακόπτης κυκλώματος σταμάτησε τη βύθιση και έδωσε στους επενδυτές την ευκαιρία να διασώσουν τις τοποθετήσεις τους.
Οι ρυθμιστικές αρχές εντατικοποίησαν την προσοχή τους στους στενούς δεσμούς μεταξύ μετοχών και προθεσμιακών αγορών.
Για πολλούς επενδυτές ήταν η πρώτη προειδοποίησή τους για μια νέα ομάδα παραγόντων της αγοράς: έμποροι υψηλής συχνότητας και ταχύτητας.
Μια επίσημη έκθεση κατηγόρησε ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ύψους 4,1 δισ. δολαρίων από διαχειριστή κεφαλαίων στο Κάνσας.
Έξι χρόνια αργότερα, ένας μοναδικός έμπορος στο Λονδίνο, "το κυνηγόσκυλο του Hounslow", κρίθηκε ένοχος ότι επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο εκείνη την ημέρα με το χειρισμό των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
2010-2015 - Η ελληνική κρίση
Όταν η Ελλάδα αποκάλυψε στα τέλη του 2009 ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα ήταν διπλάσιο από το μέγεθος της προηγούμενης εκτίμησής της, αποδείχθηκε ότι ήταν το πρώτο θύμα σε μια τόσο σοβαρή κρίση που απειλούσε εδώ και χρόνια το φάσμα της κοινής νομισματικής περιοχής.
Με διαδοχικές συνόδους κορυφής με στόχο την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να αποτρέψουν μια καταιγίδα που κατέκλυσε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία και απείλησε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση.
Πολλές χώρες εξαναγκάστηκαν σε ταπεινωτικές διασώσεις, η Ελλάδα έπρεπε να χρεοκοπήσει και να αναδιαρθρώσει 200 δισ. ευρώ από τα χρέη της - τη μεγαλύτερη κρατική πτώχευση στην ιστορία - και υπέστη μια φρικτή οικονομική ύφεση.
Μέχρι το τέλος του 2019, η χώρα έχει τελικά αποκταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων.
Ιούλιος 2012 - «Ο, τι χρειάζεται»
Όταν ο Mario Draghi έκανε μια ομιλία στο Λονδίνο, η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Με δύο λέξεις - "ό,τι χρειάζεται" - εμπόδισε αναμφισβήτητα το νομισματικό μπλοκ από την κατάρρευση.
Η υπόσχεση του Προέδρου της ΕΚΤ για διατήρηση του ευρώ αποκατέστησε γρήγορα την εμπιστοσύνη στις αγορές ομολόγων της περιοχής.
Το υψηλό κόστος δανεισμού ξεκίνησε μια πτώση που συνεχίστηκε, με σύντομες διακοπές, μέχρι σήμερα.
Οι μεταγενέστερες απόπειρες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν αμφισβητήσιμα αποτελέσματα.
Αλλά το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας χώρας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σήμερα σπάνια βρίσκεται στο μυαλό των επενδυτών.
Αύγουστος 2012 - Προσευχή για τη βροχή
Ο φόβος για έλλειψη τροφίμων διέτρεξε όλο τον κόσμο, καθώς το καλαμπόκι και η σόγια των ΗΠΑ καταστράφηκαν από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών.
Οι τιμές των δύο βασικών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διατροφή των ζώων, ξεπέρασαν τις κορυφές της επισιτιστικής κρίσης της περιόδου 2007-08.
Ο καλαμπόκι έφτασε στο ρεκόρ των 8,44 δολ. τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές στους σπόρους σόγιας αυξήθηκαν στα 17,95 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο.
Ο Tom Vilsack, τότε αμερικανός υπουργός της γεωργίας, δήλωσε ότι ήταν στα "γόνατά κάθε μέρα" προσευχόμενος για βροχή.
"Αν είχα μια προσευχή βροχής ή έναν χορό βροχής που θα μπορούσα να κάνω, θα το έκανα", είπε εκείνη την εποχή.
Taper tantrum
Ο Ben Bernanke έριξε τις αγορές το 2013, όταν επεσήμανε αυτό που θα έπρεπε να ήταν προφανές: ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα συνέχιζε τα μέτρα επείγουσας ρευστότητας για πάντα.
Ο τότε πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα άρχισε να κόβει ή να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κατά 85 δισ. δολάρια το μήνα εκείνο το έτος και να το τερματίσει εντελώς το επόμενο έτος.
Το αποτέλεσμα του λεγόμενου tapering οδήγησε σε σοβαρές πωλήσεις ομολόγων.
Η ρουπία της Ινδίας, υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Το επεισόδιο πρόσφερε την πρώτη πραγματική γεύση από το πόσο οι επενδυτές είχαν στην υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας.
2014 - Κατάρρευση του αργού
Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της αραβικής εξέγερσης.
Αλλά σημείωσε μια πτώση της τάξεως του 30% στο ύψος της κρίσης της ευρωζώνης.
Παράλληλα, μέχρι το 2014 οι νέες προμήθειες άρχισαν να κατακλύζουν την αγορά, αλλάζοντας τις προοπτικές.
Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να πολεμήσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά ο σχιστόλιθος επέστρεψε ισχυρότερος, αναγκάζοντας το Ριάντ σε μια κάποτε απίθανη συμμαχία με τη Μόσχα, προκειμένου να διαχειριστεί τα εφόδια.
Το αργό μπορεί να έχει ανακάμψει από τα 30 δολάρια το βαρέλι στα 60 δολάρια σήμερα, αλλά η βιομηχανία έχει ελάχιστη προσδοκία για επιστροφή σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Trick ή θεραπεία από το BoJ
Στις 30 Οκτωβρίου 2014, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά είχε σχετικά ισχυρή υγεία και το γιεν ήταν αρκετά ισχυρό για να απορροφήσει μέρος της πίεσης από μεγάλους εξαγωγείς.
Τα Abenomics και οι συναφείς πολιτικές της Τράπεζας της Ιαπωνίας - που ήταν έτοιμες να εισέλθουν στο τρίτο έτος τους - φάνηκαν να αποδίδουν αρκετά καλά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση της ΒoJ κατά την περίοδο του Halloween προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Κάποιοι δήλωσαν ότι είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η BoJ συμμετείχει σε παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.
Άλλοι προειδοποίησαν - σωστά όπως αποδείχθηκε - ότι ένα από τα κεντρικά στοιχεία θα έπληττε τη ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων και θα μόλυνε μόνιμα τις συναλλαγές.
Οι αποφάσεις της BoJ περιελάμβαναν μια τεράστια αύξηση στην ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση, μια μεγάλη αύξηση στη νομισματική βάση και μια ανοικτή δέσμευση για στόχο πληθωρισμού 2%.
Η κίνηση περιελάμβανε αύξηση 60% των ετήσιων αγορών κρατικών ομολόγων της BoJ από 50 τρισ. γιεν σε 80 τρισ. γιεν.
2015 - Bitcoin
Καθώς άρχισε η δεκαετία, το bitcoin ήταν γνωστό μόνο σε λίγους ερασιτέχνες που ήθελαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που λειτουργούσε έξω από τα θεσμικά όργανα.
Το περιουσιακό στοιχείο - στην πραγματικότητα, απλά ένα κομμάτι κώδικα υπολογιστή - ήταν το πνευματικό τέχνασμα ενός μυστηριώδους μηχανικού που ονομάζεται Satoshi Nakamoto.
Η αξία του ήταν μια ανταμοιβή για την επαλήθευση προηγούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι πρώιμες συμφωνίες το έφεραν στα επίπεδα του ενός δολαρίου.
Αυτό που ακολούθησε είναι μια έκρηξη παγκόσμιου ενδιαφέροντος, από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι τους απλούς καταναλωτές, καθώς η αξία του bitcoin σημείωσε άνοδο και υποχώρησε μετά άσχημο τρόπο, κινούμενο με ενθουσιασμό που βασίζεται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τιμές αυξήθηκαν από περίπου 400 δολάρια στις αρχές του 2016 σε περίπου 20.000 δολάρια το 2017.
Το Bitcoin δημιούργησε παρόμοιες κρυπτοσυχνότητες, μέσω των οποίων έγιναν κλοπές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Παραμένει ένα περιουσιακό στοιχείο με ελάχιστη πραγματική εφαρμογή, αλλά οι κακές επικεφαλίδες δεν έχουν απολέσει το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά νομίσματα.
2015 - Η νομισματική ανατίμηση της Κίνας
Η Κίνα αντιμετώπισε δυο κρίσεις το 2015.
Η πρώτη ήρθε όταν μια φούσκα στο χρηματιστήριο τελικά κατέρρευσε.
Η κρίση πυροδοτήθηκε από μια έκρηξη στον επικίνδυνο δανεισμό, όπου οι επενδυτές δανείζονταν χρήματα από χρηματιστηριακές εταιρείες για να αγοράσουν μετοχές.
Η φούσκα έσκασε, οδηγώντας το Πεκίνο να κινητοποιήσει μια «εθνική ομάδα» κρατικών επενδυτών για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
Τον ίδιο μήνα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καθόρισε την ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου εμφανώς ασθενέστερη, προκαλώντας υποτίμηση και κλονισμούς στις παγκόσμιες αγορές.
Το Πεκίνο τελικά αναγκάστηκε να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του για να επιβραδύνει την πτώση του γουάν.
Ο σκλάβος του Swissie
Το πρωί της 15ης Ιανουαρίου 2015 υπήρξε η απόλυτη έκπληξη της αγοράς.
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα εγκατέλειψε την πολιτική της να διασφαλίσει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,20 ελβετικά φράγκα.
Η ζήτηση για το φράγκο, που δημιουργήθηκε από το κυνήγι της ασφάλειας κατά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, μετατράπηκε σε μια έκρηξη.
Ιούνιος 2016 - Οι αποδόσεις του Bund χτυπούν το μηδέν
Το ράλι μετά τις κρίσεις στις αγορές ομολόγων έφθασε σε κρίσιμο επίπεδο τον Ιούνιο του 2016 καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας έπεσε κάτω από το μηδέν.
Ορισμένες αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων στην ευρωζώνη ήταν αρνητικές από το 2014, αλλά η πτώση του bund ήταν το ορόσημο.
Οι αρνητικές αποδόσεις των Bunds - που χρησιμεύουν ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αναφοράς για ολόκληρη την ευρωζώνη - ήταν ένα ισχυρό σύμβολο του βαθμού στον οποίο οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είχαν ανατρέψει τις παραδοσιακές υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των αγορών ομολόγων.
Σε έναν κόσμο γεμάτο εύκολα χρήματα, οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τη γερμανική κυβέρνηση για να φροντίσουν τα μετρητά τους για μια πλήρη δεκαετία.
Η περίοδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν οδυνηρή για όσους στοιχημάτιζαν ότι μια 30ετής αγορά ταύρων στα ομόλογα τελείωσε, όπως ο ιδρυτής της Pimco, Bill Gross που ένα χρόνο πριν είχε δηλώσει ότι τα Bunds ήταν ο "μικρός χρόνος του αιώνα".
www.bankingnews.gr
Οι επενδυτές απόλαυσαν μία από τις πιο μακροχρόνιες και ισχυρότερες αγορές ταύρων στην ιστορία, αλλά συχνά ονομάστηκε και το πιο μισητό ράλι όλων των εποχών.
Η οικονομική ανάκαμψη ήταν βραδεία και συγκρατημένη, και τα... νεύρα των επενδυτών δοκιμάστηκαν από μια σειρά μεγάλων και μικρών κρίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αναλυτές συγκέντρωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές και θέματα που τροφοδότησαν μια αβέβαιη και εύθραυστη δεκαετία για τις αγορές.
Μια δεκαετία παθητικών ETFs
Όταν η BlackRock κατέκτησε το βραβείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Barclays το 2009, κάποιοι αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών iShares.
Σήμερα μοιάζει με την κλοπή της δεκαετίας.
Η βιομηχανία των ETFs έχει αυξηθεί δραματικά σε μέγεθος, εύρος και πολυπλοκότητα τα τελευταία χρόνια.
Στα τέλη του 2009 υπήρχαν μόλις πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε ETFs.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 6 τρισ. δολάρια.
Και δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με αυτό.
"Η παθητική επένδυση κινδυνεύει να καταβροχθίσει τον καπιταλισμό", δήλωσε ο Paul Singer, ιδρυτής της Elliott Management, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, σε επιστολή προς τους επενδυτές το 2016.
"Αυτό που μπορεί να ήταν μια έξυπνη ιδέα στην παιδική της ηλικία έχει αυξηθεί σε μια κηλίδα που είναι καταστροφική για... τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς.
Flash crash
Το "flash crash" στην αμερικανική αγορά στις 6 Μαΐου 2010 διήρκεσε μόνο 20 λεπτά, αλλά απεικόνιζε στους αφελείς επενδυτές και ρυθμιστές πως ο αυτοματισμός είχε διαπεράσει τη διαπραγμάτευση.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν 9% σε λιγότερο από πέντε λεπτά - ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία της Wall Street.
Ένας διακόπτης κυκλώματος σταμάτησε τη βύθιση και έδωσε στους επενδυτές την ευκαιρία να διασώσουν τις τοποθετήσεις τους.
Οι ρυθμιστικές αρχές εντατικοποίησαν την προσοχή τους στους στενούς δεσμούς μεταξύ μετοχών και προθεσμιακών αγορών.
Για πολλούς επενδυτές ήταν η πρώτη προειδοποίησή τους για μια νέα ομάδα παραγόντων της αγοράς: έμποροι υψηλής συχνότητας και ταχύτητας.
Μια επίσημη έκθεση κατηγόρησε ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ύψους 4,1 δισ. δολαρίων από διαχειριστή κεφαλαίων στο Κάνσας.
Έξι χρόνια αργότερα, ένας μοναδικός έμπορος στο Λονδίνο, "το κυνηγόσκυλο του Hounslow", κρίθηκε ένοχος ότι επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο εκείνη την ημέρα με το χειρισμό των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.
2010-2015 - Η ελληνική κρίση
Όταν η Ελλάδα αποκάλυψε στα τέλη του 2009 ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα ήταν διπλάσιο από το μέγεθος της προηγούμενης εκτίμησής της, αποδείχθηκε ότι ήταν το πρώτο θύμα σε μια τόσο σοβαρή κρίση που απειλούσε εδώ και χρόνια το φάσμα της κοινής νομισματικής περιοχής.
Με διαδοχικές συνόδους κορυφής με στόχο την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να αποτρέψουν μια καταιγίδα που κατέκλυσε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία και απείλησε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση.
Πολλές χώρες εξαναγκάστηκαν σε ταπεινωτικές διασώσεις, η Ελλάδα έπρεπε να χρεοκοπήσει και να αναδιαρθρώσει 200 δισ. ευρώ από τα χρέη της - τη μεγαλύτερη κρατική πτώχευση στην ιστορία - και υπέστη μια φρικτή οικονομική ύφεση.
Μέχρι το τέλος του 2019, η χώρα έχει τελικά αποκταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων.
Ιούλιος 2012 - «Ο, τι χρειάζεται»
Όταν ο Mario Draghi έκανε μια ομιλία στο Λονδίνο, η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Με δύο λέξεις - "ό,τι χρειάζεται" - εμπόδισε αναμφισβήτητα το νομισματικό μπλοκ από την κατάρρευση.
Η υπόσχεση του Προέδρου της ΕΚΤ για διατήρηση του ευρώ αποκατέστησε γρήγορα την εμπιστοσύνη στις αγορές ομολόγων της περιοχής.
Το υψηλό κόστος δανεισμού ξεκίνησε μια πτώση που συνεχίστηκε, με σύντομες διακοπές, μέχρι σήμερα.
Οι μεταγενέστερες απόπειρες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχουν αμφισβητήσιμα αποτελέσματα.
Αλλά το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας χώρας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σήμερα σπάνια βρίσκεται στο μυαλό των επενδυτών.
Αύγουστος 2012 - Προσευχή για τη βροχή
Ο φόβος για έλλειψη τροφίμων διέτρεξε όλο τον κόσμο, καθώς το καλαμπόκι και η σόγια των ΗΠΑ καταστράφηκαν από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών.
Οι τιμές των δύο βασικών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διατροφή των ζώων, ξεπέρασαν τις κορυφές της επισιτιστικής κρίσης της περιόδου 2007-08.
Ο καλαμπόκι έφτασε στο ρεκόρ των 8,44 δολ. τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές στους σπόρους σόγιας αυξήθηκαν στα 17,95 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο.
Ο Tom Vilsack, τότε αμερικανός υπουργός της γεωργίας, δήλωσε ότι ήταν στα "γόνατά κάθε μέρα" προσευχόμενος για βροχή.
"Αν είχα μια προσευχή βροχής ή έναν χορό βροχής που θα μπορούσα να κάνω, θα το έκανα", είπε εκείνη την εποχή.
Taper tantrum
Ο Ben Bernanke έριξε τις αγορές το 2013, όταν επεσήμανε αυτό που θα έπρεπε να ήταν προφανές: ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα συνέχιζε τα μέτρα επείγουσας ρευστότητας για πάντα.
Ο τότε πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα άρχισε να κόβει ή να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κατά 85 δισ. δολάρια το μήνα εκείνο το έτος και να το τερματίσει εντελώς το επόμενο έτος.
Το αποτέλεσμα του λεγόμενου tapering οδήγησε σε σοβαρές πωλήσεις ομολόγων.
Η ρουπία της Ινδίας, υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Το επεισόδιο πρόσφερε την πρώτη πραγματική γεύση από το πόσο οι επενδυτές είχαν στην υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας.
2014 - Κατάρρευση του αργού
Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της αραβικής εξέγερσης.
Αλλά σημείωσε μια πτώση της τάξεως του 30% στο ύψος της κρίσης της ευρωζώνης.
Παράλληλα, μέχρι το 2014 οι νέες προμήθειες άρχισαν να κατακλύζουν την αγορά, αλλάζοντας τις προοπτικές.
Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να πολεμήσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά ο σχιστόλιθος επέστρεψε ισχυρότερος, αναγκάζοντας το Ριάντ σε μια κάποτε απίθανη συμμαχία με τη Μόσχα, προκειμένου να διαχειριστεί τα εφόδια.
Το αργό μπορεί να έχει ανακάμψει από τα 30 δολάρια το βαρέλι στα 60 δολάρια σήμερα, αλλά η βιομηχανία έχει ελάχιστη προσδοκία για επιστροφή σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Trick ή θεραπεία από το BoJ
Στις 30 Οκτωβρίου 2014, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά είχε σχετικά ισχυρή υγεία και το γιεν ήταν αρκετά ισχυρό για να απορροφήσει μέρος της πίεσης από μεγάλους εξαγωγείς.
Τα Abenomics και οι συναφείς πολιτικές της Τράπεζας της Ιαπωνίας - που ήταν έτοιμες να εισέλθουν στο τρίτο έτος τους - φάνηκαν να αποδίδουν αρκετά καλά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνάντηση της ΒoJ κατά την περίοδο του Halloween προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Κάποιοι δήλωσαν ότι είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η BoJ συμμετείχει σε παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.
Άλλοι προειδοποίησαν - σωστά όπως αποδείχθηκε - ότι ένα από τα κεντρικά στοιχεία θα έπληττε τη ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων και θα μόλυνε μόνιμα τις συναλλαγές.
Οι αποφάσεις της BoJ περιελάμβαναν μια τεράστια αύξηση στην ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση, μια μεγάλη αύξηση στη νομισματική βάση και μια ανοικτή δέσμευση για στόχο πληθωρισμού 2%.
Η κίνηση περιελάμβανε αύξηση 60% των ετήσιων αγορών κρατικών ομολόγων της BoJ από 50 τρισ. γιεν σε 80 τρισ. γιεν.
2015 - Bitcoin
Καθώς άρχισε η δεκαετία, το bitcoin ήταν γνωστό μόνο σε λίγους ερασιτέχνες που ήθελαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που λειτουργούσε έξω από τα θεσμικά όργανα.
Το περιουσιακό στοιχείο - στην πραγματικότητα, απλά ένα κομμάτι κώδικα υπολογιστή - ήταν το πνευματικό τέχνασμα ενός μυστηριώδους μηχανικού που ονομάζεται Satoshi Nakamoto.
Η αξία του ήταν μια ανταμοιβή για την επαλήθευση προηγούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι πρώιμες συμφωνίες το έφεραν στα επίπεδα του ενός δολαρίου.
Αυτό που ακολούθησε είναι μια έκρηξη παγκόσμιου ενδιαφέροντος, από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι τους απλούς καταναλωτές, καθώς η αξία του bitcoin σημείωσε άνοδο και υποχώρησε μετά άσχημο τρόπο, κινούμενο με ενθουσιασμό που βασίζεται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τιμές αυξήθηκαν από περίπου 400 δολάρια στις αρχές του 2016 σε περίπου 20.000 δολάρια το 2017.
Το Bitcoin δημιούργησε παρόμοιες κρυπτοσυχνότητες, μέσω των οποίων έγιναν κλοπές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Παραμένει ένα περιουσιακό στοιχείο με ελάχιστη πραγματική εφαρμογή, αλλά οι κακές επικεφαλίδες δεν έχουν απολέσει το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά νομίσματα.
2015 - Η νομισματική ανατίμηση της Κίνας
Η Κίνα αντιμετώπισε δυο κρίσεις το 2015.
Η πρώτη ήρθε όταν μια φούσκα στο χρηματιστήριο τελικά κατέρρευσε.
Η κρίση πυροδοτήθηκε από μια έκρηξη στον επικίνδυνο δανεισμό, όπου οι επενδυτές δανείζονταν χρήματα από χρηματιστηριακές εταιρείες για να αγοράσουν μετοχές.
Η φούσκα έσκασε, οδηγώντας το Πεκίνο να κινητοποιήσει μια «εθνική ομάδα» κρατικών επενδυτών για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
Τον ίδιο μήνα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας καθόρισε την ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου εμφανώς ασθενέστερη, προκαλώντας υποτίμηση και κλονισμούς στις παγκόσμιες αγορές.
Το Πεκίνο τελικά αναγκάστηκε να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων του για να επιβραδύνει την πτώση του γουάν.
Ο σκλάβος του Swissie
Το πρωί της 15ης Ιανουαρίου 2015 υπήρξε η απόλυτη έκπληξη της αγοράς.
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα εγκατέλειψε την πολιτική της να διασφαλίσει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,20 ελβετικά φράγκα.
Η ζήτηση για το φράγκο, που δημιουργήθηκε από το κυνήγι της ασφάλειας κατά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, μετατράπηκε σε μια έκρηξη.
Ιούνιος 2016 - Οι αποδόσεις του Bund χτυπούν το μηδέν
Το ράλι μετά τις κρίσεις στις αγορές ομολόγων έφθασε σε κρίσιμο επίπεδο τον Ιούνιο του 2016 καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας έπεσε κάτω από το μηδέν.
Ορισμένες αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων στην ευρωζώνη ήταν αρνητικές από το 2014, αλλά η πτώση του bund ήταν το ορόσημο.
Οι αρνητικές αποδόσεις των Bunds - που χρησιμεύουν ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αναφοράς για ολόκληρη την ευρωζώνη - ήταν ένα ισχυρό σύμβολο του βαθμού στον οποίο οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είχαν ανατρέψει τις παραδοσιακές υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των αγορών ομολόγων.
Σε έναν κόσμο γεμάτο εύκολα χρήματα, οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να πληρώσουν τη γερμανική κυβέρνηση για να φροντίσουν τα μετρητά τους για μια πλήρη δεκαετία.
Η περίοδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν οδυνηρή για όσους στοιχημάτιζαν ότι μια 30ετής αγορά ταύρων στα ομόλογα τελείωσε, όπως ο ιδρυτής της Pimco, Bill Gross που ένα χρόνο πριν είχε δηλώσει ότι τα Bunds ήταν ο "μικρός χρόνος του αιώνα".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών