Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 10 γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας που θα κρίνουν εάν το 2020 θα είναι καλύτερη χρονιά

tags :
Τα 10 γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδας που θα κρίνουν εάν το 2020 θα είναι καλύτερη χρονιά
Το 2019 να ήταν ένα έτος που ο κόσμος ισορρόπησε αρκετές φορές πριν ξεσπάσει μια νέα κρίση
Έτος ορόσημο αναμένεται να αναδειχθεί το 2020 τόσο για τον κόσμο όσο και για την Ελλάδα, καθώς σειρά κρίσιμων εξελίξεων μπορεί να θέσουν τέρμα στη δεκαετή οικονομική και χρηματιστηριακή έκρηξη που επακολούθησε της κρίσης του 2008.
Brexit, εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οικονομία της Ευρώπης, αμερικανικές εκλογές, αλλά και πλήθος εγχώριων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, είναι μόνο λίγες από τις εξελίξεις που θα απασχολήσουν την επόμενη χρονιά.
Και μπορεί το 2019 να ήταν ένα έτος που ο κόσμος ισορρόπησε αρκετές φορές πριν ξεσπάσει μια νέα κρίση, αλλά το 2020 ίσως να μην είναι το «γενναιόδωρο», την ώρα που η παρελκυστική πολιτική Trump έχει αναμορφώσει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και η Ευρώπη πασχίζει για να αποφύγει την… ιαπωνοποίησή της.  
Και όλα αυτά όταν όλοι περιμένουν εάν θα συμφωνήσει ο Boris Johnson σε μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
1)Brexit: Θεωρητικά μέσα στο 2020 Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέους όρους εμπορικής συνεργασίας μετά το Brexit.
Αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο Johnson έχει αναφέρει ότι στόχος του είναι να αφαιρέσει τους δασμούς και τις ποσοστώσεις σε όλα τα εμπορεύματα, με την ΕΕ των 27 να έχει επίσης συμφέρον σε μια τέτοια συμφωνία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mujtaba Rahman, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurasia, το μεγάλο κόστος του Brexit για την ΕΕ είναι ότι απέσπασε την προσοχή και το πολιτικό κεφάλαιο από το να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ουσιαστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια η ΕΕ.
2)Οικονομία: Την ίδια ώρα, τα κράτη - μέλη εμφανίζονται διχασμένα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων και της θέσης της ΕΕ στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επιβίωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης είναι φτωχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετέθεσαν εκ νέου τις αλλαγές στην Ευρωζώνη για το Ιούνιο του 2020.
Η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν έχει προχωρήσει, ενώ η περιβόητη τραπεζική ένωση παραμένει ατελής, με τις ελπίδες για συμβιβαστική λύση να απομακρύνονται.
Επίσης, λίγοι καταλύτες δείχνουν ότι το σκληρό περιβάλλον λειτουργίας των τραπεζών κατά το 2019 θα αλλάξει σύντομα.
Οι τράπεζες συμπιέζονται από τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια, τα χαμηλά έσοδα από τραπεζικές επενδύσεις και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης, επιβαρύνονται από τους κανόνες της Βασιλείας IV, οι οποίοι από το 2022 θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, οι τράπεζες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν συλλογικά περισσότερες από 60.000 περικοπές θέσεων εργασίας.
Η HSBC θα συνεχίσει την προσπάθειά της για μείωση των δαπανών υπό τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Noel Quinn.
Στην Ιταλία, άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την UniCredit, η οποία έκοψε 8.000.
Περισσότερες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να μειωθούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά αν το Brexit επηρεάσει την οικονομία σκληρά
3)Αμερικανικές εκλογές: Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση της παραπομπής D. Trump, ανησυχούν ιδιαιτέρως αναλυτές, καθώς θα έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη, κυρίως, όμως, την πιο τοξική προεκλογική περίοδο στη μεταπολεμική τουλάχιστον ιστορία της χώρας.
Πολλοί ψηφοφόροι κατά του Trump έχουν ενεργοποιηθεί, ενώ Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη δείχνουν να μην τον θέλουν, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, η πραγματική μάχη θα δοθεί και πάλι στα μικρότερα μεσοδυτικά κράτη που έδωσαν την τελευταία φορά νίκη στον Trump.
Πάντως, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν ότι πριν ανανεώσει τη θητεία του ο Trump στον Λευκό Οίκο, δεν θα επιτρέψει κάποια ισχυρή διόρθωση στη Wall Street, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί μετά.
4) Και όλα αυτά, ενώ η Τουρκία δείχνει να μην υπολογίζει στα σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να προκαλεί ανοιχτά Ελλάδα, Κύπρο και όλους τους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους, με την ΕΕ να εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση, ειδικά από τη στιγμή που η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel οδεύει προς τη δύση της πολιτικής της καριέρας.
Έτος δοκιμασίας θα αποδειχθεί το 2020 και για την Ελλάδα και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μια σειρά γεγονότων θα κρίνουν την αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων.
Εκτός από τις σχέσεις με την Τουρκία, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων:
5)Η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το 2020 θα φτάσει στο 2,5% και το 2021 στο 2,5%-2,7%, και από το 2022 η πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από την τάση της διεθνούς ανάπτυξης.
6)Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το 2021 θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα.
Η επενδυτική βαθμίδα συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους και με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η UBS ορθά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το νωρίτερο το 2022.
7) Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μεγάλη πρόκληση για το 2020.
Η εξυγίανση των NPEs θα είναι δύο φάσεων.
Φάση 1: Με το σχέδιο Ηρακλής και με τιτλοποιήσεις έως 33 δις. NPEs
Φάση 2: Ο σκληρός πυρήνας των NPEs περί τα 28 δις. που απαιτούν νέα κεφάλαια από τις τράπεζες
8) Οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία χρειάζονται πέραν από κεφάλαια και ρευστότητα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να αυξηθεί η ζήτηση.
Το 2020 θα είναι έτος πρόκλησης της ζήτησης σε δάνεια από την οικονομία.
9) Η ενέργεια θα αποδειχθεί το 2020 ο σημαντικότερος πυλώνας για την οικονομία.
Η Ελλάδα το 2020 θα κριθεί εάν έχει την πολιτική τόλμη να ανακηρύξει ΑΟΖ.
Αποτελεί εθνικό καθήκον για την Ελλάδα η ανακήρυξη ΑΟΖ.
10) Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει το 2021 τα 12 από τα 24 δισ. capital buffer (κεφαλαιακό μαξιλάρι) που προήλθε από τον ESM μειώνει το χρέος των 356 δις. αλλά δεν το καθιστά βιώσιμο.
Η μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα πχ το 10ετές με απόδοση 1,40% βοηθά στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά όχι στη βιωσιμότητά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης