Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με πλοίο που έχει βυθιστεί παρομοιάζει την παγκόσμια οικονομία ο Economist - "Μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα τις μηχανές κ. Merkel;" - H κρίση είναι made in Athens, όμως το Βερολίνο την επιδείνωσε

Με πλοίο που έχει βυθιστεί παρομοιάζει την παγκόσμια οικονομία ο Economist -
Με μία σαρκαστική φωτογραφία ο Economist σχολιάζει σήμερα στο εξώφυλλό του την πολιτική της Angela Merkel και την στάση που τηρεί αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, αποτυπώνοντας ένα πλοίο που βουλιάζει το οποίο έχει το όνομα «Παγκόσμια Οικονομία». «Μπορούμε να βάλουμε μπρος τις μηχανές τώρα, κυρία Merkel;», γράφει το συννεφάκι διαλόγου, μέσα από το πλοίο.
«Στις σωστικές λέμβους!». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Economist. Οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, της Γερμανίας αλλά και άλλων «ασφαλών» οικονομιών. Όταν κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τη γερμανική κυβέρνηση για το προνόμιο να κατέχουν τα διετή ομόλογά της και είναι πρόθυμοι να δανείσουν κεφάλαια κυβέρνηση των ΗΠΑ για μια δεκαετία για μία απόδοση μικρότερη του 1,5%, τότε είτε αναμένουν χρόνια στασιμότητας και αποπληθωρισμού ή είναι τρομοκρατημένοι από την επικείμενη καταστροφή. Όποια και αν είναι η αλήθεια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά με την παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο, θα μπορούσε να βυθιστεί σε ένα σπιράλ τραπεζικών καταρρεύσεων, χρεοκοπιών και ύφεσης. Και θα πρόκειται για μία οικονομική καταστροφή που θα επισκιάσει το χάος που εξαπέλυσε η Lehman Brothers το 2008.
Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η επιδείνωση του τραπεζικού κλάδου στην Ισπανία και η ταχεία αποσταθεροποίηση των διασυνοριακών ροών κεφαλαίου στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μίας τραπεζικής ένωσης την οποία ο Economist χαρακτηρίζει ως «κίνδυνο».
Μία ακόμη κατάρρευση αυτού του εγχειρήματος θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το 2008 τραπεζίτες και πολιτικοί συνεργάστηκαν για να αποφευχθεί η ύφεση. Σήμερα, όμως, οι πολιτικοί τσακώνονται και παρόλο που οι τεχνοκράτες θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα έχουν ολοένα και λιγότερα «πυρομαχικά» στην διάθεσή τους.
Όπως σχολιάζει, μάλιστα, ο Economist, η κρίση μπορεί να είναι made in Athens, όμως το Βερολίνο την επιδείνωσε, εκτιμώντας ότι η κ. Merkel δεν θέλει πραγματικά να υλοποιηθούν τα σενάρια καταστροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης