Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup: Έρχονται κι άλλες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης

tags :
Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup: Έρχονται κι άλλες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης
Θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch, σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές
Καταιγισμό θετικών σχολίων έχει προκαλέσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, με τους ξένους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έλθουν κι άλλες αναβαθμίσεις μέσα στο 2020.
Η Fitch προχώρησε στις 24 Ιανουαρίου σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ- (αναβάθμιση κατά μια κλίμακα) με θετικές προοπτικές από σταθερές.
Η Ελλάδα με την βαθμολογία ΒΒ απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα ή invesment grade.
Όπως αναφέρει η Fitch βασικές αιτίες για την αναβάθμιση είναι τόσο το γεγονός ότι συνεχίζεται να βελτιώνεται η εικόνα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερός και η Ελλάδα επιτυγχάνει με σταθερό ρυθμό τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Προσθέτει ότι η αναβάθμιση του outlook σε θετικό αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα αλλά και εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μετά τις εκλογές τον Ιούλιο 2019 και την ύπαρξη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ότι το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό.

Morgan Stanley: Η Fitch εξέπληξε με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Μια θετική έκπληξη επιφύλαξε ο οίκος αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα, με την αναβάθμισή της σε BB, αναφέρει σε έκτακτο σημείωμά της η Morgan Stanley.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 27 Ιανουαρίου 2020, 3σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο Greece: Two Notches to Go (Ελλάδα: Δύο βαθμίδες ακόμη), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Morgan Stanley, τονίζει ότι η Ελλάδα απέχει τώρα μόνο δύο βαθμίδες από την κατάταξη του επενδυτικού βαθμού από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί για να αξιολογεί την επιλεξιμότητα για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Κατά την άποψη της Morgan Stanley, η αναβάθμιση προσθέτει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι θετική.
Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βελτιώνεται σταδιακά και η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να κερδίζει δυναμική.
Τονίζει, δε, ότι παραμένει θετική για τον οικονομικό κύκλο και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.
Όλα αυτά, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, αναφέρει η Morgan Stanley.
Για τις αγορές, η πιθανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιολόγηση του επενδυτικού βαθμού, η οποία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, πιθανόν να είναι ένα επίκεντρο φέτος.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2ο τρίμηνο του έτους προκειμένου οι οίκοι αξιολόγησης να δημοσιοποιήσουν κάποια έκθεση.
Τόσο η S&P όσο και η DBRS διατηρούν την ελληνική αξιολόγηση μία βαθμίδα κάτω από το Fitch, αλλά έχουν και τις προοπτικές αξιολόγησης «θετικές», σηματοδοτώντας έτσι μια ισχυρή πιθανότητα θετικής αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα.
Και οι δύο έχουν την επόμενη ανασκόπηση στις 24 Απριλίου.
Η βαθμολογία από τη Moody's για την Ελλάδα είναι η χαμηλότερη, ενώ η επόμενη αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου.
Η Fitch, η οποία δίνει πλέον την υψηλότερη βαθμολογία, θα επαναξιολογήσει πάλι στα τέλη Ιουλίου.

Citigroup: Έρχονται κι άλλες αναβαθμίσεις για την Ελλάδα - Βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης

Δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική αξιολόγηση έφερε την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση του οίκου Fitch, με τη Citigroup να εκτιμά ότι θα έλθουν κι άλλες αναβαθμίσεις μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση έναντι των στόχων.
Είναι κάτι που σημείωσε και ο οίκος Fitch, ανεβάζοντας την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο υψηλότερο επίπεδο από τους υπόλοιπους οίκους (ο S&P εξακολουθεί να αξιολογεί με BB- και η Moody's με Β1).
Όπως σχολιάζει η Citigroup, η νέα φορολογική πολιτική και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον υποστηρίζουν τώρα πλέον περισσότερο την ανάπτυξη, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και της βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί και στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Όπως καταλήγει η Citigroup, αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας τους επόμενους μήνες.
 
Περιθώριο ανόδου 31% για Eurobank, 28% για Εθνική, αλλά πτώση 19% για Alpha Bank και 28% για Πειραιώς βλέπει η JP Morgan

Περιθώριο ανόδου 31% για Eurobank, 28% για Εθνική, αλλά πτώση 19% για Alpha Bank και 28% για Πειραιώς βλέπει η JP Morgan, στην νέα της ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμώντας όμως ότι η εξέλιξη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch είναι πολύ θετική εξέλιξη.
Image

Ειδικότερα, η JP Morgan διατηρεί την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,50 ευρώ (-19% από τις τρέχουσες τιμές), της Eurobank στα 1,30 ευρώ (+43%), της Εθνικής στα 3,90 ευρώ (+28%) και της Πειραιώς στα 2,40 ευρώ (-28%).
Η σύσταση είναι overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, για Eurobank και Εθνική, ενώ για την Alpha Bank η σύσταση είναι neutral (ουδετερότητα).
Για την Πειραιώς η σύσταση είναι underweight, ήτοι για αποδόσεις μικρότερες της αγοράς.
Image
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων το περασμένο έτος (με την απόδοση των 10ετών να έχει υποχωρήσει στο 1,4% από 4,4% στις αρχές του 2019), έχουν ενισχύσει τα κέρδη και τα κεφάλαια των τραπεζών.
Η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα ανέρχεται στα 16,7 δισ. ευρώ, με το 63% στο χαρτοφυλάκιο FVOCI, ενώ τα υπόλοιπα 37% ταξινομούνται ως διακρατούμενα έως τη λήξη (συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου swap από την Εθνική ύψους 3,3 δισ. ευρώ).
Τα ανοίγματα των τραπεζών έναντι του κράτους είναι στα ανώτατα επίπεδα, λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο SSM το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο, το ανώτατο όριο αναμένεται να αρθεί τον Φεβρουάριο.
Αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα προς την κανονικοποίηση μετά από άλλα ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης του ELA και την κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου πέρυσι.
Ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις τους για ένα τέτοιο σενάριο, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τον στόχος της κυβέρνησης να επιτύχει αύξηση των επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αύξηση των συμμετοχών σε κρατικά χρεόγραφα, εκτιμά η JP Morgan.
Σημειώνεται εδώ ότι η έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται στο 7% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που αφήνει κάποιο περιθώριο σε σύγκριση με το μέσο όρο του 10% σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης