Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ποια αναμένεται να είναι η επίδραση του Brexit στις βρετανικές τράπεζες

tags :
Moody's: Ποια αναμένεται να είναι η επίδραση του Brexit στις βρετανικές τράπεζες
Σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τονίζει ότι δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου
Στις 31 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και εισήλθε σε μεταβατική περίοδο 11 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσκοπεί στη διαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής σχέσης με την ΕΕ.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι κανονισμοί της ΕΕ θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η επίδραση στον τραπεζικό τομέα στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Το βασικό σενάριο της Moody’s κάνει λόγο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για μια νέα σχέση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και είναι πιο πιθανό να είναι μια χαλαρότερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (FTA) από μια βαθύτερη και πιο εναρμονισμένη σχέση, με αποτέλεσμα διαρθρωτικά ασθενέστερα θεμελιώδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό θα ήταν credit negative για τις βρετανικές τράπεζες.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα οδηγούσε σε μέτρια αύξηση των NPEs και θα επιβάρυνε τις βασικές αποδόσεις των τραπεζών, αλλά η επίπτωση στην πιστωτική δύναμη του τομέα  θα ήταν πιθανώς περιορισμένη συνολικά.
Με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφύγει την παράταση της μεταβατικής περιόδου, οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν σε μια νέα σχέση πριν από το τέλος του 2020.
Αυτό το αποτέλεσμα  «χωρίς συμφωνία» θα είχε πιο έντονες αρνητικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας, με μια πιο έντονη οικονομική επιβράδυνση που θα οδηγήσει σε αντίστοιχα μεγαλύτερη αύξηση των NPEs και θα προκαλούσε πιέσεις στην κερδοφορία.
Ωστόσο, η Moody’s εξακολουθεί να εκτιμά πως τα θεμελιώδη των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν γενικά ανθεκτικά λόγω του ισχυρού κεφαλαίου και της ρευστότητάς τους και του συγκριτικά ευνοϊκού οικονομικού σημείου εκκίνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποιες είναι οι πιστωτικές συνέπειες μιας χαλαρής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τις βρετανικές τράπεζες

Το βασικό μας σενάριο μιας χαλαρής συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη οικονομική αναστάτωση από μια βαθύτερη και πιο εναρμονισμένη σχέση, σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τα προβληματικά δάνεια (NPEs) των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διατηρήσει την κερδοφορία τους.
Όπως περιγράφεται στην πρόβλεψη της Moody’s για το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2020, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποχωρήσει στο 1,2% το 2019 και στο 1% κατά το 2020 και το 2021, από 2% κατά μέσο όρο ετησίως μεταξύ 2013 και 2018, καθώς η διαδικασία του Brexit θα μειώσει τους εμπορικούς όγκους και τις επενδύσεις.
Η Moody’s προβλέπουμε μια μέτρια αύξηση των αποθεμάτων NPEs των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου στους επόμενους 12-18 μήνες από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, δεν αναμένει ότι μια χαλαρή εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου να έχει δραματική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα των βρετανικών τραπεζών, δεδομένου της ισχυρής κεφαλαιακής τους επάρκειας, της ποιότητας του ενεργητικού και της ρευστότητάς τους.

Πώς θα επηρεάσει μια μη συμφωνία το τραπεζικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου

Η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη διατάραξη του εμπορίου ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου από το βασικό μας σενάριο.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια αντίστοιχα εντονότερη οικονομική επιβράδυνση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση των NPEs λόγω της ασθενούς ζήτησης και μιας μεγαλύτερης ανεργίας.
Η κερδοφορία των τραπεζών θα μειωνόταν λόγω των υψηλότερων πιστωτικών απωλειών και του κόστους προβλέψεων, αλλά θα παρέμενε οριακά θετική.
Τα θεμελιώδη των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ανθεκτικά λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητάς τους.
Η ποιότητα της καταναλωτικής πίστης και των δανείων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα επιδεινωθεί.
Ο τραπεζικός τομέας θα αντιδράσει στην επιδείνωση της προοπτικής, μειώνοντας τον κίνδυνο ακάλυπτων καταναλωτικών δανείων υψηλού κινδύνου, μειώνοντας τις επιλογές αναχρηματοδότησης για τα άτομα που είχαν μέχρι τώρα επωφεληθεί από άφθονη φθηνή πίστωση.
Εν τω μεταξύ, οι ΜΜΕ θα πλήξουν τις ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες και τις μικρότερες επενδύσεις.
Ο τομέας του λιανικού εμπορίου, ο οποίος ήδη υφίσταται μετατοπίσεις των καταναλωτικών προτύπων, θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα οξεία προσαρμογή.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αλυσίδες εφοδιασμού εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεαστούν από την επιβολή δασμών που θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τα οφέλη της υποτίμησης της στερλίνας.
Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις θα προσαρμόζονταν σε εύθετο χρόνο, με τη βοήθεια των ισχυρότερων ισολογισμών τους.

Οι τράπεζες θα είναι ευάλωτες στην πτώση των τιμών των κατοικιών σε ένα σενάριο μη συμφωνίας;

Θα περίμενε μια πτώση των τιμών και μειωμένη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ.
Ωστόσο, δεν βλέπουμε αυτό ως σημαντικά ευάλωτο σημείο για τις τράπεζες.
Ο τομέας έχει υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση όσον αφορά τον ενυπόθηκο δανεισμό τα τελευταία χρόνια, με περιορισμένο δανεισμό με υψηλούς δείκτες δανειακής αξίας (LTV) και μια μεγαλύτερη εστίαση στις αναλογίες δανείων προς εισόδημα από ό, τι σε προηγούμενους κύκλους.
Οι ίδιες εκτιμήσεις ισχύουν και για τις οικοδομικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες επικεντρώνονται στον κύριο οικιστικό τομέα και στην αγοραπωλησία αγοράς, ως επί το πλείστον σε σχετικά συντηρητικούς λόγους LTV.
Ο υψηλότερος δανεισμός LTV, ιδίως στους πρώτους αγοραστές, έχει αυξηθεί πιο πρόσφατα, αλλά παραμένει στο πλαίσιο των συνολικών δανειστικών βιβλίων.
Εξάλλου, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως ένα σενάριο χωρίς εμπόριο για να μετριάσει την επιβράδυνση, χαλαρώνοντας και πάλι τη νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας την οικονομική προσιτότητα του χρέους για τα νοικοκυριά που δεν επηρεάζονται από την υψηλότερη ανεργία.

Είναι κάποιες συγκριμένες βρετανικές τράπεζες ιδιαίτερα εκτεθειμένες εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ;

Οι τράπεζες με υψηλούς δείκτες κόστους /εισοδήματος, πιο δύσκαμπτες δομές δαπανών και λιγότερο διαφοροποιημένα κέρδη θα αντιμετώπιζαν πιο έντονες πιέσεις κερδοφορίας.
Αντιστρόφως, εκείνα με πιο διαφοροποιημένες εισοδηματικές πηγές (τόσο από τον τύπο εισοδήματος όσο και από τη γεωγραφία) και τις αποδοτικότερες δομές κόστους θα μπορούσαν να απορροφήσουν καλύτερα τα μειωμένα έσοδα και τα υψηλότερα τέλη απομείωσης.
Οι τράπεζες που βασίζονται σε επιθετικούς αναπτυξιακούς στόχους προκειμένου να επιτύχουν κλίμακα, θα αντιμετωπίσουν μια μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση.

Μήπως ένα σενάριο μη συμφωνίας θα επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης των βρετανικών τραπεζών;

Πιστεύουμε ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι συμμετέχοντες στις αγορές χονδρικής πώλησης ενδέχεται να απαιτήσουν για μικρό χρονικό διάστημα μια μικρή πριμοδότηση για το χρέος των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι ασήμαντο, δεδομένου ότι η περιορισμένη εξάρτηση των δανειστών από τη χρηματοδότηση της αγοράς από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν αναμένουμε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά ή το κόστος της σημαντικότερης πηγής χρηματοδότησης, των λιανικών και εταιρικών καταθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
   
Μήπως μια μη συμφωνία με την ΕΕ θα επηρεάσει την ικανότητα των βρετανικών τραπεζών να λειτουργούν στην ΕΕ;

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα είναι πλέον σε θέση να λειτουργούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω ρυθμίσεων της ΕΕ.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο προγραμματισμός έκτακτης ανάγκης από τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα ευρωπαϊκό franchise θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες που εδρεύουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μέσω ενός συνδυασμού υποκαταστημάτων και θυγατρικών.
Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν ήδη πραγματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος που συνδέεται με τη δημιουργία αυτών των υποκαταστημάτων, πιστεύουμε ότι οι επιπρόσθετες συνέπειες του κόστους και των εσόδων από την απώλεια των δικαιωμάτων διαβατηρίου της ΕΕ θα είναι μικρές.
Ωστόσο, το κεφάλαιο και η ρευστότητα των θυγατρικών στην ηπειρωτική Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθούν καθώς αυξάνονται οι λειτουργίες.
Ομοίως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Banco Santander και η Banco Sabadell, διεξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ξεχωριστών θυγατρικών εταιρειών.
Λίγα θα άλλαζαν για αυτές τις τράπεζες, καθώς η δραστηριότητά τους έχει ήδη εγκριθεί με βάση την ενσωμάτωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης