Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρέμβαση του Αlan Greenspan για τις εξελίξεις στην Ελλάδα - Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου δεν αποτελεί τη λύση στην κρίση - Το ευρώ απέτυχε

Παρέμβαση του Αlan Greenspan για τις εξελίξεις στην Ελλάδα - Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου δεν αποτελεί τη λύση στην κρίση - Το ευρώ απέτυχε
Με παρέμβασή του στα ελληνικά δρώμενα επανήλθε στο προσκήνιο ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αlan Greenspan, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες των Αμερικανών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ήτοι του Μνημονίου, δεν αποτελεί τη λύση και την απάντηση στα ελληνικά προβλήματα.
Κατά τον Greenspan, μόνη λύση για να ξεπεραστεί το ελληνικό αδιέξοδο, είναι η πολιτική ενότητα.
Παράλληλα, ο πρώην ισχυρός άντρας της Fed δήλωσε πως το ευρώ απέτυχε."Το ευρώ αν και ήταν ένα ευγενές πείραμα, τελικά αποδείχθηκε μια αποτυχία", τόνισε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα του Greenspan έρχεται 4 μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Στο μεταξύ, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, καθώς η κρίση χρέους που μαστίζει τα ευρωπαϊκά κράτη αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την αμερικανική και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία.
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενόψει των εκλογών της Κυριακής, οι ισπανικές τράπεζες που διασώζονται επιβαρύνοντας σημαντικά το ισπανικό χρέος, ο κίνδυνος πως η Ιταλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα αναγκαστεί να ζητήσει εξωτερική στήριξη μοιάζουν με... ωρολογιακές βόμβες για τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Obama να έχει πάρει προσωπικά το θέμα επάνω του, πραγματοποιώντας συνεχείς και σχεδόν καθημερινές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εντείνει τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, προτού τιναχθεί στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του.
Σήμερα ο πρόεδρος Obama είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ, Herman Van Rompuy και με τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είχαν στόχο να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στις 18 και 19 Ιουνίου στο Λος Κάμπος στο Μεξικό.
Οι ανησυχίες παραμένουν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα ενώ εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Ιταλία.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Obama είχε παρόμοιες συνομιλίες και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel, και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Μοnti, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, D. Cameron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης