Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Merkel φαίνεται ότι αλλάζει στάση για τη δημιουργία κοινού μηχανισμού έκδοσης χρέους, αλλά ζητά πολιτική ένωση – Societe Generale και Royal Bank of Scotland περιμένουν στη Σύνοδο να υπάρξουν αποφάσεις που θα βγάλουν την ΕΕ από το αδιέξοδο

Η Merkel φαίνεται ότι αλλάζει στάση για τη δημιουργία κοινού μηχανισμού έκδοσης χρέους, αλλά ζητά πολιτική ένωση – Societe Generale και Royal Bank of Scotland περιμένουν στη Σύνοδο να υπάρξουν αποφάσεις που θα βγάλουν την ΕΕ από το αδιέξοδο
(upd)Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνει το Βερολίνο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κοινής έκδοσης ομολόγων, εφόσον υπάρχει σωστή επίβλεψη των φορολογικών εσόδων, κάμπτοντας τις μέχρι τώρα αντιστάσεις που προέβαλε για το ευρωομόλογο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, που επικαλείται η εφημερίδα Telegraph, η καγκελάριος Angela Merkel είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει την κατηγορηματική της αντίθεση στα σχέδια για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαχείρισης του Χρέους, και να μην παρουσιάσει σχέδιο διάσπασης της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας, η Merkel, δήλωσε σήμερα την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη στην πολιτική ενοποίηση, θεωρώντας ότι είναι αναπόφευκτη για το μέλλον του ευρώ.  Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθήσει τις γρήγορες και εύκολες λύσης, καθώς τα αποτελέσματα τους θα είναι προσωρινά.
Επιπλέον, η Merkel δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη εποπτεία των τραπεζών στην Ευρώπη, τονίζοντας μάλιστα πως θα ήθελε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Merkel είχε απορρίψει έναν τέτοιον μηχανισμό τον περασμένο Νοέμβριο ως "εντελώς αδύνατο", παρόλο που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας (Πέντε Σοφοί) και ευρέως θεωρείται ως η μόνη βιώσιμη διέξοδος από τη σημερινή κρίση. Ωστόσο, τα γεγονότα και οι εξελίξεις, καθώς και η τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, έχουν κάνει τη Γερμανία να αλλάξει τη στάση της, μετά μάλιστα και από την κλιμάκωση της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία.
Ήδη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.M. Barroso, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα συστημικό πρόβλημα. Δεν είμαι σίγουρος ότι το επείγον αυτής της κατάστασης είναι πλήρως κατανοητό σε όλες τις πρωτεύουσες», ανέφερε ουσιαστικά κατακρίνοντας το Βερολίνο.
Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων κυμαίνονται λίγο κάτω από τα επίπεδα κινδύνου του 7%, ενώ έντονες είναι οι αμφιβολίες ότι τα 100 δις ευρώ της διάσωσης δεν είναι αρκετά για να βγάλουν την Ιταλία από το πλάνο. "Η κρίση θα κυλήσει ως ντόμινο. Αναπόφευκτα, θα περάσει και στην Ιταλία", δήλωσε ο Simon Nixon της Societe Generale.
«Αν και η Ιταλία έχει κάνει σκληρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς η κρίση θα την πλήξει άμεσα», ανέφερε ο Andrew Roberts της RBS.  «Το γεγονός ότι το ράλι των αγορών διήρκεσε μόλις δύο ώρες μετά το σχέδιο διάσωσης της Ισπανίας πρέπει να μας προβληματίσει. Πλέον επιταχύνεται το τέλος του παιχνιδιού. Υπάρχουν δύο δρόμοι: Είτε θα έχουμε δημοσιονομική Ένωση κάποιου είδους, ή θα οδεύουμε κατευθείαν σε εξόδους από το ευρώ και χρεοκοπίες», πρόσθεσε ο Roberts.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti δήλωσε την Τρίτη στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι αναμένει το ζήτημα του μηχανισμού έκδοσης κοινού χρέους να είναι στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ακόμη και αν δεν τεθεί σε ισχύ αμέσως.
Στη Γερμανία, οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης και οι σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν ένα τέτοιο σχέδιο. Και η κ. Merkel δεν μπορεί να τους αγνοήσει δεδομένου ότι χρειάζεται τις ψήφους τους ώστε να επικυρωθεί η Συνθήκη για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Ένα τέτοιο ταμείο όμως θα συνεπαγόταν θυσίες για τη Γερμανία. Σε περίπτωση εφαρμογής του η χώρα δεν θα απολαμβάνει τις χαμηλές αποδόσεις που της δίνει το ασφαλές καταφύγιο του κόστους δανεισμού. Μελέτη από την Jefferies Fixed Income μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα κόστιζε στη Γερμανία 0.6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Ωστόσο, οι υπέρμαχοι επιμένουν ότι το κόστος της αυτό θα πρέπει να αντισταθμίζεται από την τεράστια ανακούφιση των αγορών, καθώς η Ευρώπη θα σπάσει το αδιέξοδο των τελευταίων δύο ετών και θα προσφερθεί στη νότια Ευρώπη μια ευκαιρία να ανακτήσει την πορεία προς την ανάπτυξη. Και η κ. Μέρκελ έχει αρχίσει ήδη να συμφωνεί, καταλήγει η Telegraph.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης