Η Bank of America Merill Lynch προβλέπει ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι μονόδρομος
Σενάρια καταστροφής εξετάζουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι λόγω του κορωνοιού με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι τελικώς ο δείκτης βαρόμετρο Standard and Poor's 500 θα υποχωρήσει στις 2.450 μονάδες από 2.972 μονάδες πρόσφατα ή πτώση 18%.
Η Bank of America Merill Lynch προβλέπει ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι μονόδρομος και πλέον η ανάκαμψη όταν έρθει δεν θα έχει σχήμα V δηλαδή απότομη πτώση απότομη άνοδος αλλά U ή ακόμη χειρότερα L δηλαδή θα βυθιστεί και δεν θα ανακάμψει γρήγορα.
Εν τω μεταξύ την πιο τρομολαγνική εκτίμηση έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει η GoldSwitzerland της Matterhorn Asset Management που έχει μόνο πολύ πλούσιους πελάτες προβλέπει ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν 90% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η J P Morgan προειδοποιεί για κρίση ρευστότητας στις ΗΠΑ και διεθνώς, αναφέρει ότι προβλέπει μπαράζ υποβαθμίσεων κρατών και ομολόγων λόγω της κρίσης του κορωνοιού.
Goldman Sachs: Ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.450 μονάδες
Ο κορωνοιός θα προκαλέσει ύφεση και θα οδηγήσει τον S&P 500 στις 2.450 μονάδες ή πτώση 18% από τα τρέχοντα επίπεδα ή -28% από τα υψηλά αναφέρει σε νέα ανάλυση του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews εδώ και καιρό αναλύει γιατί βασικό σενάριο για τον S&P 500 είναι οι 2450 με 2400 μονάδες.
Την ημέρα 3 Μαρτίου 2020 που ο Jerome Powell ο διοικητής της FED εξέπληξε τις αγορές με μια έκτακτη μείωση επιτοκίων - κίνηση πανικού, κίνηση έκτακτης ανάγκης – κατά 0,50% που ήταν η μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων από την FED από το 2008 οι μετοχές συνετρίβησαν.
Η κατάρρευση των μετοχών προκάλεσε πανικό στην αγορά επειδή, όπως εξήγησε η BMO Capital, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν πάντα ότι, ενεργώντας πολύ επιθετικά και προληπτικά η FED θα έστελνε λάθος μήνυμα, οι αγορές κατάλαβαν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Και πράγματι, μετά την μείωση των επιτοκίων, η αστάθεια εκτινάχθηκε στις επόμενες μέρες, καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν με τον δείκτη φόβου VIX να φεύγει πάνω από τις 54 μονάδες, την υψηλότερη επίδοση από την χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Εν μέσω έξαρσης της αβεβαιότητας ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε 12% από το υψηλό όλων των εποχών στις 3.386 μονάδες που βρέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στις 19 Φεβρουαρίου.
Οι μετοχές στην Wall Street μειώθηκαν κατά 13% σε διάστημα μόλις 7 συνεδριάσεων, ενώ ήταν η ταχύτερη 10% διόρθωση του δείκτη Dow Jones από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του κραχ του 1929.
Από την κορυφή της αγοράς με τον S&P 500 στις 3.386 μονάδες, η πτώση στις τιμές των μετοχών μείωσε το P / E από 19,4 σε 17, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α. μειώθηκαν κατά 90 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας (0,66%).
Κατά την Goldman το χάσμα απόδοσης μεταξύ του S & P 500 και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει διευρυνθεί στα 510 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από το 2013 και σημαντικά μεγαλύτερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 230 μονάδων βάσης.
Στο βασικό σενάριο αναφέρει η Goldman Sachs είναι ότι ο ιός COVID-19 ενώ αυξάνεται δεν θα κρατήσει πολύ, εξέλιξη που θα επιδράσει στα εταιρικά κέρδη το 2020, τα οποία δεν θα αυξηθούν ενώ το 2021 θα σημειώσουν άνοδο 6%.
Εκτιμάται ότι το χάσμα απόδοσης μεταξύ S&P 500 και 10ετών ομολόγων θα μειωθεί στις 395 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2020 με στόχο ο S&P 500 να αυξηθεί στις 3400 μονάδες ή 14% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Αυτή είναι όμως η αισιόδοξη προσέγγιση.
Η Goldman Sachs παραδέχεται ότι "η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση εάν η μόλυνση από τον κορωνοιό διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η παγκόσμια ύφεση είναι τώρα το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch σε μια τέτοια περίπτωση, η Goldman εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα μειωθούν κατά 13% στα 143 δολάρια το 2020 και ο δείκτης θα μειωθεί στις 2.450 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020.
Πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι δέχονται πιέσεις εσχάτως στις ΗΠΑ.
Οι αεροπορικές εταιρείες, τα καζίνο, τα ξενοδοχεία και οι κρουαζιέρες εμφάνισαν χαμηλότερη απόδοση από το S & P 500 από τις 19 Φεβρουαρίου.
Η United Airlines ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις πτήσεις τον Απρίλιο 2020 λόγω της ασθενέστερης ζήτησης εν μέσω ανησυχιών για το κορωνοϊό.
Πρόσφατα οι αμερικανικές αρχές κράτησαν ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο στην ακτή της Καλιφόρνιας αφού ένας επιβάτης πέθανε από τον κορωνοϊό και τα ξενοδοχεία προειδοποίησαν ότι τα ποσοστά πληρότητας είναι πιθανό να υποχωρήσουν εν μέσω αυξανόμενων ακυρώσεων.
Η Goldman προειδοποιεί επίσης ότι, ενώ οι περισσότερες εταιρείες έχουν πάρει κάποια μέτρα δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της τρέχουσας κρίσης.
Κατά την Goldman Sachs ενώ ο κορωνοϊός μπορεί να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ορισμένων από αυτές τις επιχειρήσεις, ορισμένες εταιρείες ήδη καταγράφουν μείωση πάνω από 20%.
Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες εμφανίζουν αποτιμήσεις σε χαμηλά 5 ετών.
Αντίθετα, 19 μετοχές του S & P 500 έχουν δημιουργήσει πραγματικά θετική απόλυτη απόδοση από την πρόσφατη κορυφή της αγοράς.
Η Regeneron Pharmaceuticals, η οποία αναμένει να έχει εμβόλιο για τον κορωνοιό έτοιμο για ανθρώπινες δοκιμές μέχρι τον Αύγουστο 2020, καταγράφει αύξηση 23%.
Οι μετοχές της Gilead Sciences (GILD, + 19%), της Newmont Corp. (NEM, + 13%), της Kroger Co. (KR + 8%) και της Campbell Soup επίσης σημειώνουν κέρδη παρά την μεγάλη πτώση της Wall.
Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός μόνο η αιτία πίσω από τις βίαιες κινήσεις της αγοράς:
Ο Joe Biden κερδίζει πολιτείες στην διεκδίκηση του χρίσματος για τους δημοκρατικούς στις ΗΠΑ αυξάνοντας την πρόβλεψή ότι θα κερδίσει σε 83% από μόλις 7% στις αρχές Φεβρουαρίου 2020.
Ο Joe Biden προηγείται επί του παρόντος με 664 αντιπροσώπους σε σύγκριση με 573 αντιπροσώπους του γερουσιαστή Bernie Sanders.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν 1991 εκπροσώπους για να κερδίσουν.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη απόδοση μετοχών ορισμένων εταιριών, φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πιθανότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να ελέγξουν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και τη Γερουσία τον Νοέμβριο 2020.
Οι προβλέψεις της αγοράς για έναν Δημοκρατικό πρόεδρο έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου (49%) και οι πιθανότητες του δημοκρατικού ελέγχου της Γερουσίας έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο (41%).
Η Goldman, υποστηρίζει ότι οι πιθανές αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα ήταν πιθανώς παρόμοιες ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο.
Bank of America Merill Lynch: Μονόδρομος η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοιού
Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία για το 2020 δεν μπορεί να αποκλειστεί προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι όταν κοπάσει η χαώδης κατάσταση σε οικονομίες και αγορές η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει δεν θα έχει σχήμα V δηλαδή άμεση και μεγάλη ανάκαμψη αλλά U που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκινήσει μια ουσιαστική ανάκαμψη.
Η Bank of America Merrill Lynch μείωσε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς.
Ήδη έχουν υπάρξει αρνητικές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ του 2020. οι αναθεωρήσεις είναι ευρύτατες και τώρα αναμένεται μόνο 2,3% παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 στο θετικό σενάριο.
Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρεί κάτω από το 3% από την οικονομική κρίση του 2008.
Η BofA ήδη από τον Ιανουάριο μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας από 5,8% σε 5,6%, αλλά άφησε αμετάβλητες τις άλλες μεγάλες οικονομίες λόγω της προσδοκία μιας σύντομης και περιορισμένης επίδρασης του Covid 19.
Όμως όπως υποστηρίζει η BofA τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί.
Πλέον η κινεζική οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί στο 4% ή 3,8% για το 2020.
Η οικονομική ανάκαμψη σχήματος V δεν φαίνεται πλέον ρεαλιστική, οι νέες προβλέψεις της BofA "αντιπροσωπεύουν μια πιο ήπια ανάκαμψη σε σχήμα U δηλαδή πιο αργή ανάπτυξη.
Ποιοι οι βασικοί λόγοι;
1)Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη δυναμικής στις οικονομίες για το 2020.
Τον Νοέμβριο του 2019 η εκτίμηση για ΑΕΠ παγκοσμίως στο +3,2% φάνταζε ρεαλιστικός στόχος.
Από τότε, όμως συνέβησαν πολλά.
Το 4ο τρίμηνο του 2019 για το ΑΕΠ αποδείχθηκε αδύναμο περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα για τον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο παρέμεινε υψηλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.
2)Ο δεύτερος παράγοντας, φυσικά, είναι η επιθετική αντίδραση της Κίνας στην έκρηξη του COVID-19.
Οι οικονομικές διαταραχές διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην εργασία, αφήνοντας τα εργοστάσια της Κίνας να μην μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα.
Ως εκ τούτου, η BofA μείωσε ξανά τις προβλέψεις της για την Κίνα. Αναμένουμε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψη με καθυστέρηση αργότερα ωθώντας την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ για το 2020 στο 5,2%.
3)Η εξάπλωση του Covid 19 είναι γεγονός, έχει πλήξει τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις αγορές.
Η παραγωγική ικανότητα της Κίνας έχει δραματικά μειωθεί και προφανώς θα βλάψει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι τουριστικές ροές θα αποτελέσουν ένα ακόμη πρόβλημα, ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά.
Περιορισμένες εστίες, παρόμοιες με εκείνες στην Ιταλία, είναι πιθανές σ πολλές χώρες, οδηγώντας σε περισσότερες καραντίνες πλήττοντας την εμπιστοσύνη.
Ως εκ τούτου, η BofA μείωσε τις προβλέψεις της σε όλους τους τομείς.
Η ανάπτυξη θα είναι μόλις 2,2% εκτός της Κίνας, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.
Η BofA αναφέρει «ότι η κατανομή των κινδύνων γύρω από τις προβλέψεις μας είναι πλέον πιο ισορροπημένη, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υποβαθμίζονται».
Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη μια παγκόσμια πανδημία που θα σταματούσε ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα δραματικά.
Συνεπώς, αναφερόμαστε – τονίζει η BofA - σε παγκόσμια ύφεση.
GoldSwitzerland της Matterhorn Asset Management: Λόγω του κορωνοιού η πτώση στις αγορές έως 90%
Σε μια πραγματικά τρομολαγνική προσέγγιση για την παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοιού προβαίνει η GoldSwitzerland της Matterhorn Asset Management εταιρία επενδύσεων στην Ελβετία που εξειδικεύεται στις αγοραπωλησίες και αποθήκευσης φυσικού χρυσού καθώς και σε διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων για πολύ πλούσιους πελάτες.
Η GoldSwitzerland υποστηρίζει ότι τα χρηματιστήρια λόγω του κραχ στις οικονομίες θα χάσουν το 90% της αξίας τους.
Το πάρτι παγκοσμίως τελείωσε.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τη σοβαρότερη οικονομική και κοινωνική κάμψη στη σύγχρονη εποχή (18ος αιώνας).
Βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης που θα αλλάξει τον κόσμο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους ανθρώπους που έχουν μελετήσει την ιστορία.
Πολλοί άλλοι έχουν επίσης προειδοποιήσει για το χάος που έρχεται.
Ωστόσο το 99,9% των ανθρώπων είναι εντελώς απροετοίμαστοι για αυτό που έρχεται.
Η πτώση κατά 14% του Dow Jones πρόσφατα και παρόμοια πτώση σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο είναι η απλή αρχή.
Στις 26 Ιανουαρίου 2020 η GoldSwitzerland ανέφερε ότι η κατάρρευση των μετοχών είναι μονόδρομος για τις αγορές.
Βασικά, είναι σαφές για αρκετό καιρό ότι οι μετοχές και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στο τέλος του ανοδικού τους κύκλου.
Τα τελευταία γεγονότα μας δείχνουν ότι τελείωσε ο ανοδικός κύκλος στις οικονομίες και τις αγορές και μια αγορά bear θα επηρεάσει τον κόσμο για πολλά χρόνια.
Εάν πάρουμε τον Dow Jones για παράδειγμα έχει αυξηθεί δεκάδες φορές τα τελευταία 40 χρόνια.
Η μέση ετήσια απόδοση ήταν 11,53% συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυόμενων μερισμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής στο Dow διπλασίαζε τα χρήματά του κάθε 6 χρόνια, κατά μέσο όρο, σε αυτή την περίοδο των 40 ετών!
Έτσι, 25 χιλιάδες δολάρια που επενδύθηκαν το 1980 θα είχαν σήμερα αξία 2 εκατομμύρια δολάρια.
Η επόμενη πτώση δεν θα διαρκέσει 40 χρόνια.
Όμως όταν σκάνε οι φούσκες, όλα εκτυλίσσονται πολύ γρήγορα.
Θα μπορούσε να πάρει 3-7 χρόνια για να Dow να χάσει το 90% της αξίας του.
Το 1929-1932 χρειάστηκε λιγότερο από 3 χρόνια για να πέσει το Dow 90%.
Και η σημερινή κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή αφού τα assets είναι πολύ πιο υπερτιμημένα σήμερα σε σχέση με το 1929.
Έτσι, η επόμενη οικονομική ύφεση θα δει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είναι φούσκες όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα να υποστούν κραχ κατά 90% σε πραγματικούς όρους.
Η ίδια εικόνα θα επικρατήσει και στην παγκόσμια οικονομία με την διαφορά ότι ο καθοδικός κύκλος θα διαρκέσει περισσότερο.
Οι επενδυτές προφανώς συνδέουν το κραχ της χρηματιστηριακής αγοράς με τον κορωνοιό, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός δεν είναι η αιτία των κραχ στις αγορές αλλά μόνο ο καταλύτης.
Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έχουν υπερτιμηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδα αδικαιολόγητα.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα δεν ανησυχεί για τις μετοχές αλλά για το Coronavirus.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν το καταλαβαίνουμε, αφού οι αρχές σε όλο τον κόσμο δεν λένε την αλήθεια όταν πρόκειται για αριθμούς μολυσμένων και θανάτων για να αποφύγουν τον πανικό.
Η Κίνα φαίνεται να μην έχει πει ποτέ την αλήθεια για τον ιό και πολλές χώρες επίσης παραπληροφορούν.
Η πανδημία εξαπλώνεται εκθετικά και μπορεί να διαρκέσει 3-4 εβδομάδες πριν ξεσπάσει από τη στιγμή που έχετε μολυνθεί.
Τότε κάθε μολυσμένο άτομο μπορεί να συναντήσει πολλές εκατοντάδες ανθρώπων. Στην Ιταλία για παράδειγμα, ήταν πρόσφατα 150 τα κρούσματα και σε μερικές ημέρες έφθασαν 5.883 και περίπου 233 θάνατοι.
Στην Ελβετία αναφέρονται μόνο 12 περιπτώσεις, αλλά αυτό θα πολλαπλασιαστεί γρήγορα.
Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις στην Ελβετία με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους έχουν απαγορευτεί.
Το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης έχει ακυρωθεί.
Φαίνεται ότι θα είναι αδύνατο να σταματήσουμε την εξάπλωση του Coronavirus.
Το κλείσιμο όλων των εργοστασίων, των γραφείων, των σχολείων, των καταστημάτων, των σιδηροδρόμων, των κινηματογράφων κ.λπ. θα παραλύσει τις χώρες και την παγκόσμια οικονομία.
Δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν στο τέλος οι κυβερνήσεις πουν στους ανθρώπους να συνεχίσουν κανονικά και όχι να επιβάλλουν καραντίνα καθώς όλοι θα έχουν μολυνθεί.
Εάν το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσον όρο όχι μεγαλύτερο από 2%, πρόκειται για υπολογισμένο κίνδυνο που ενδέχεται να αναλάβουν οι αρχές.
Εάν καταρρεύσει η παγκόσμια παραγωγή, οδηγώντας σε έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, πιθανώς να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από τις ελλείψει παρά από τον ίδιο τον ιό.
Έτσι, ενώ οι απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το κορωνοιό, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ευτυχώς το μεγαλύτερο σημείο πτώσης του Dow την περασμένη εβδομάδα κατά 4.000 μονάδες ή 14% ή παρόμοιες πτώσεις σε άλλες παγκόσμιες αγορές.
Οι επενδυτές δεν αντιπαθούν τα κακά νέα, όπως τα χαμηλότερα κέρδη ή τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη, καθώς αυτά οδηγούν σε ισχυρά οικονομικά κίνητρα.
Έτσι, πριν από μια εβδομάδα, οι αγορές επικρότησαν το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει αυτό που θα αποτελέσει την μεγαλύτερη άσκηση εκτύπωσης χρημάτων στην ιστορία.
Οι επενδυτές δεν ανησυχούν για τις τεράστιες εισροές ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν τους ενδιαφέρει η αιτία.
Περισσότερη εκτύπωση χρημάτων σημαίνει περισσότερη πίστωση και περισσότερη διαθεσιμότητα μετρητών για τους επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σαφώς, οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα επιταχύνουν την εκτύπωση χρημάτων και αυτές που μπορούν, όπως και οι ΗΠΑ, να μειώσουν τα επιτόκια.
Η μείωση του επιτοκίου 0,50% από την Fed στις 3 Μαρτίου μοιάζει με ενέργεια πανικού.
Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊός δεν είναι ακόμη μεγάλες, τα προβλήματα είναι σαφώς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χαμηλότερα επιτόκια σημαίνει περισσότερα repos, περισσότερα QE κ.λπ.
Υπάρχουν σαφώς σημαντικά προβλήματα στο σύστημα.
Η μείωση των επιτοκίων παρέμβασης σε συνδυασμό με την εκτύπωση χρημάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα στις μετοχές αντί οι μετοχές να ανεβαίνουν… οι επενδυτές να ρευστοποιούν.
Ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει λύση.
Από το 1999, ο δείκτης Dow μειώνεται κατά 65% έναντι του χρυσού.
Σχεδόν κανένας επενδυτής στο χρηματιστήριο δεν γνωρίζει αυτό το γεγονός.
Το Dow μειώνεται κατά 30% έναντι του χρυσού από τον Οκτώβριο του 2018 και έχει μειωθεί ήδη κατά 15% το 2020.
Σε λίγο καιρό όσοι κατέχουν μετοχές θα έχουν καταστραφεί.
Αγοράστε τον φυσικό χρυσό ως την καλύτερη μορφή διατήρησης του πλούτου και της ασφάλισης κατά της χειρότερης οικονομικής ύφεσης στη σύγχρονη εποχή από τον 18ο αιώνα που έρχεται πολύ βίαια.
JPMorgan: Έρχεται κρίση ρευστότητας στις αγορές και επιθετικές υποβαθμίσεις κρατών - Προσεχώς κραχ στις μετοχές
Κρίση ρευστότητας θα χτυπήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Η συνεχιζόμενη κρίση ρευστότητας αρχίζει να γίνεται πλέον πολύ περίεργη, καθώς σημαίνει ότι τα χαμηλά επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών δεν έχουν ξεκλειδώσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά το πρόβλημα χειροτέρεψε και τώρα οι τράπεζες και οι traders βλέπουν ότι η μόνη λύση είναι η συνεχής παροχή ρευστότητας.
Η «κορωνο-ύφεση» στην παγκόσμια οικονομία ή η ύφεση στην διεθνή οικονομία που προκαλεί ο κορωνοιός προέτρεψε την Credit Suisse να δημοσιεύσει μια δυσοίωνη εκτίμηση στο μέτωπο της ρευστότητας, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνδυάσουν μειώσεις επιτοκίων με ανοιχτές γραμμές ρευστότητα, συνεχείς γραμμές repos και ποσοτική χαλάρωση.
Κατά την Credit Suisse μια χιονοστιβάδα ρευστότητας έρχεται για να αποτρέψει μια συντριβή της αγοράς
Η JPMorgan πάντως αναφέρει ότι η κρίση του COVID-19 θα προκαλέσει κρίση ρευστότητας.
Η Fed πρέπει τώρα να προχωρήσει για να αποτρέψει ένα «καταστροφικό» πιστωτικό γεγονός, καθώς η μεγάλη αύξηση του δείκτη φόβου VIX, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση όχι μόνο της αγοράς ομολόγων junk, αλλά να προκαλέσει ένα κύμα υποβαθμίσεων ακόμη και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας BBB, οδηγώντας την αμερικανική οικονομία σε βαθειά κρίση.
Οι άγγελοι πέφτουν και ένα σενάριο είναι τρισεκατομμύρια ομόλογα επενδυτικού βαθμού ξαφνικά υποβαθμίζονται σε σκουπίδια σε junk bond.
H J P Morgan υποστηρίζει ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού από την κρίση του COVID-19 ήδη δημιουργούν προβλήματα ταμειακών ροών για ορισμένες επιχειρήσεις, ιδίως σε μικρότερες επιχειρήσεις, και εκείνες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως ταξίδια, μεταφορές, αναψυχή, διαμονή.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ήδη υπονοούν μέτρα με στόχο την παροχή πιστωτικής υποστήριξης.
Η FED θα μπορούσε να αγοράσει π.χ. και μετοχές.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας υπογράμμισε ότι η BoE θα μπορούσε να εμπλακεί στην παροχή χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού.
Αν όμως η πιστωτική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες ή και τις κυβερνήσεις είναι ευρύτατη, γρήγορη και άμεση, ίσως να επιταχύνουν το τέλος του ανοδικού κύκλου και ένα σοκ υποβαθμίσεων να πλήξει τον πλανήτη σύμφωνα με την JPMorgan.
Τι θα συμβεί εάν ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων πιστοληπτικής διαβάθμισης BBB- δηλαδή ομόλογα με την χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού= πρόκειται να υποβαθμιστούν σε σκουπίδια, το κραχ στις αγορές θα είναι βιβλικό.
Σύμφωνα με την JPMorgan , ο αριθμός των αγγέλων που έπεσαν αυξήθηκε απότομα μετά τις 5 Φεβρουαρίου.
Οι άγγελοι που έπεσαν το 2020 είναι 36 όχι πολύ μακριά από τα προηγούμενα υψηλά των 40 στην κρίση του 2015.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης πολλών αγορών ομολόγων είναι μεγάλος.
Όμως εάν το Brent βυθιστεί στην χαμηλή τιμή των 30 ευρώ ή χαμηλότερα τώρα που η Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει πόλεμο τιμών κάπως η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες των υποβαθμίσεων ομολόγων και οι άγγελοι που έπεσαν δημιουργούν σκηνικό αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Δικαιολογούνται οι μαζικές υποβαθμίσεις κρατικών ομολόγων;
Η απάντηση της J P Morgan είναι ναι δικαιολογούνται λόγω όχι μόνο του κορωνοιού αλλά και της κόπωσης στην παγκόσμια οικονομία προ κορωνοιού
Η μόχλευση των εταιριών έχει δραματικά αυξηθεί και αυτός θα είναι ένας επιπλέον λόγος για το κραχ της αγοράς.
Η J P Morgan αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν προβλήματα ρευστότητας στις αμερικανικές τράπεζες και η παράμετρος αυτή υποχρέωσε την FED να ξεκινήσει συναλλαγές στην Repo αγορά, προάγγελος της κρίσης που θα ξεσπάσει αναπόφευκτα.
Η πρόσφατη αύξηση στις πράξεις repos της Fed δείχνει ότι το stress της αγοράς των τελευταίων δύο εβδομάδων αυξάνει τη συνολική ανάγκη των τραπεζών για αυξημένα αποθέματα ρευστότητας.
Σε ένα αρνητικό σενάριο εάν το σοκ του κορωνοιού αγγίξει την ρευστότητα το κραχ στις αγορές μετοχών θα είναι βιβλικό.
www.bankingnews.gr
Η Bank of America Merill Lynch προβλέπει ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι μονόδρομος και πλέον η ανάκαμψη όταν έρθει δεν θα έχει σχήμα V δηλαδή απότομη πτώση απότομη άνοδος αλλά U ή ακόμη χειρότερα L δηλαδή θα βυθιστεί και δεν θα ανακάμψει γρήγορα.
Εν τω μεταξύ την πιο τρομολαγνική εκτίμηση έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει η GoldSwitzerland της Matterhorn Asset Management που έχει μόνο πολύ πλούσιους πελάτες προβλέπει ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν 90% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η J P Morgan προειδοποιεί για κρίση ρευστότητας στις ΗΠΑ και διεθνώς, αναφέρει ότι προβλέπει μπαράζ υποβαθμίσεων κρατών και ομολόγων λόγω της κρίσης του κορωνοιού.
Goldman Sachs: Ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.450 μονάδες
Ο κορωνοιός θα προκαλέσει ύφεση και θα οδηγήσει τον S&P 500 στις 2.450 μονάδες ή πτώση 18% από τα τρέχοντα επίπεδα ή -28% από τα υψηλά αναφέρει σε νέα ανάλυση του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews εδώ και καιρό αναλύει γιατί βασικό σενάριο για τον S&P 500 είναι οι 2450 με 2400 μονάδες.
Την ημέρα 3 Μαρτίου 2020 που ο Jerome Powell ο διοικητής της FED εξέπληξε τις αγορές με μια έκτακτη μείωση επιτοκίων - κίνηση πανικού, κίνηση έκτακτης ανάγκης – κατά 0,50% που ήταν η μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων από την FED από το 2008 οι μετοχές συνετρίβησαν.
Η κατάρρευση των μετοχών προκάλεσε πανικό στην αγορά επειδή, όπως εξήγησε η BMO Capital, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν πάντα ότι, ενεργώντας πολύ επιθετικά και προληπτικά η FED θα έστελνε λάθος μήνυμα, οι αγορές κατάλαβαν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Και πράγματι, μετά την μείωση των επιτοκίων, η αστάθεια εκτινάχθηκε στις επόμενες μέρες, καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν με τον δείκτη φόβου VIX να φεύγει πάνω από τις 54 μονάδες, την υψηλότερη επίδοση από την χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Εν μέσω έξαρσης της αβεβαιότητας ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε 12% από το υψηλό όλων των εποχών στις 3.386 μονάδες που βρέθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στις 19 Φεβρουαρίου.
Οι μετοχές στην Wall Street μειώθηκαν κατά 13% σε διάστημα μόλις 7 συνεδριάσεων, ενώ ήταν η ταχύτερη 10% διόρθωση του δείκτη Dow Jones από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του κραχ του 1929.
Από την κορυφή της αγοράς με τον S&P 500 στις 3.386 μονάδες, η πτώση στις τιμές των μετοχών μείωσε το P / E από 19,4 σε 17, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α. μειώθηκαν κατά 90 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας (0,66%).
Κατά την Goldman το χάσμα απόδοσης μεταξύ του S & P 500 και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει διευρυνθεί στα 510 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από το 2013 και σημαντικά μεγαλύτερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 230 μονάδων βάσης.
Στο βασικό σενάριο αναφέρει η Goldman Sachs είναι ότι ο ιός COVID-19 ενώ αυξάνεται δεν θα κρατήσει πολύ, εξέλιξη που θα επιδράσει στα εταιρικά κέρδη το 2020, τα οποία δεν θα αυξηθούν ενώ το 2021 θα σημειώσουν άνοδο 6%.
Εκτιμάται ότι το χάσμα απόδοσης μεταξύ S&P 500 και 10ετών ομολόγων θα μειωθεί στις 395 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2020 με στόχο ο S&P 500 να αυξηθεί στις 3400 μονάδες ή 14% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Αυτή είναι όμως η αισιόδοξη προσέγγιση.
Η Goldman Sachs παραδέχεται ότι "η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση εάν η μόλυνση από τον κορωνοιό διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η παγκόσμια ύφεση είναι τώρα το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch σε μια τέτοια περίπτωση, η Goldman εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα μειωθούν κατά 13% στα 143 δολάρια το 2020 και ο δείκτης θα μειωθεί στις 2.450 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020.
Πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι δέχονται πιέσεις εσχάτως στις ΗΠΑ.
Οι αεροπορικές εταιρείες, τα καζίνο, τα ξενοδοχεία και οι κρουαζιέρες εμφάνισαν χαμηλότερη απόδοση από το S & P 500 από τις 19 Φεβρουαρίου.
Η United Airlines ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις πτήσεις τον Απρίλιο 2020 λόγω της ασθενέστερης ζήτησης εν μέσω ανησυχιών για το κορωνοϊό.
Πρόσφατα οι αμερικανικές αρχές κράτησαν ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο στην ακτή της Καλιφόρνιας αφού ένας επιβάτης πέθανε από τον κορωνοϊό και τα ξενοδοχεία προειδοποίησαν ότι τα ποσοστά πληρότητας είναι πιθανό να υποχωρήσουν εν μέσω αυξανόμενων ακυρώσεων.
Η Goldman προειδοποιεί επίσης ότι, ενώ οι περισσότερες εταιρείες έχουν πάρει κάποια μέτρα δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της τρέχουσας κρίσης.
Κατά την Goldman Sachs ενώ ο κορωνοϊός μπορεί να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ορισμένων από αυτές τις επιχειρήσεις, ορισμένες εταιρείες ήδη καταγράφουν μείωση πάνω από 20%.
Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες εμφανίζουν αποτιμήσεις σε χαμηλά 5 ετών.
Αντίθετα, 19 μετοχές του S & P 500 έχουν δημιουργήσει πραγματικά θετική απόλυτη απόδοση από την πρόσφατη κορυφή της αγοράς.
Η Regeneron Pharmaceuticals, η οποία αναμένει να έχει εμβόλιο για τον κορωνοιό έτοιμο για ανθρώπινες δοκιμές μέχρι τον Αύγουστο 2020, καταγράφει αύξηση 23%.
Οι μετοχές της Gilead Sciences (GILD, + 19%), της Newmont Corp. (NEM, + 13%), της Kroger Co. (KR + 8%) και της Campbell Soup επίσης σημειώνουν κέρδη παρά την μεγάλη πτώση της Wall.
Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός μόνο η αιτία πίσω από τις βίαιες κινήσεις της αγοράς:
Ο Joe Biden κερδίζει πολιτείες στην διεκδίκηση του χρίσματος για τους δημοκρατικούς στις ΗΠΑ αυξάνοντας την πρόβλεψή ότι θα κερδίσει σε 83% από μόλις 7% στις αρχές Φεβρουαρίου 2020.
Ο Joe Biden προηγείται επί του παρόντος με 664 αντιπροσώπους σε σύγκριση με 573 αντιπροσώπους του γερουσιαστή Bernie Sanders.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν 1991 εκπροσώπους για να κερδίσουν.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη απόδοση μετοχών ορισμένων εταιριών, φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πιθανότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να ελέγξουν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και τη Γερουσία τον Νοέμβριο 2020.
Οι προβλέψεις της αγοράς για έναν Δημοκρατικό πρόεδρο έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου (49%) και οι πιθανότητες του δημοκρατικού ελέγχου της Γερουσίας έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο (41%).
Η Goldman, υποστηρίζει ότι οι πιθανές αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα ήταν πιθανώς παρόμοιες ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο.
Bank of America Merill Lynch: Μονόδρομος η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοιού
Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία για το 2020 δεν μπορεί να αποκλειστεί προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι όταν κοπάσει η χαώδης κατάσταση σε οικονομίες και αγορές η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει δεν θα έχει σχήμα V δηλαδή άμεση και μεγάλη ανάκαμψη αλλά U που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκινήσει μια ουσιαστική ανάκαμψη.
Η Bank of America Merrill Lynch μείωσε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς.
Ήδη έχουν υπάρξει αρνητικές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ του 2020. οι αναθεωρήσεις είναι ευρύτατες και τώρα αναμένεται μόνο 2,3% παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 στο θετικό σενάριο.
Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρεί κάτω από το 3% από την οικονομική κρίση του 2008.
Η BofA ήδη από τον Ιανουάριο μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας από 5,8% σε 5,6%, αλλά άφησε αμετάβλητες τις άλλες μεγάλες οικονομίες λόγω της προσδοκία μιας σύντομης και περιορισμένης επίδρασης του Covid 19.
Όμως όπως υποστηρίζει η BofA τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί.
Πλέον η κινεζική οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί στο 4% ή 3,8% για το 2020.
Η οικονομική ανάκαμψη σχήματος V δεν φαίνεται πλέον ρεαλιστική, οι νέες προβλέψεις της BofA "αντιπροσωπεύουν μια πιο ήπια ανάκαμψη σε σχήμα U δηλαδή πιο αργή ανάπτυξη.
Ποιοι οι βασικοί λόγοι;
1)Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη δυναμικής στις οικονομίες για το 2020.
Τον Νοέμβριο του 2019 η εκτίμηση για ΑΕΠ παγκοσμίως στο +3,2% φάνταζε ρεαλιστικός στόχος.
Από τότε, όμως συνέβησαν πολλά.
Το 4ο τρίμηνο του 2019 για το ΑΕΠ αποδείχθηκε αδύναμο περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα για τον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο παρέμεινε υψηλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.
2)Ο δεύτερος παράγοντας, φυσικά, είναι η επιθετική αντίδραση της Κίνας στην έκρηξη του COVID-19.
Οι οικονομικές διαταραχές διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην εργασία, αφήνοντας τα εργοστάσια της Κίνας να μην μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα.
Ως εκ τούτου, η BofA μείωσε ξανά τις προβλέψεις της για την Κίνα. Αναμένουμε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψη με καθυστέρηση αργότερα ωθώντας την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ για το 2020 στο 5,2%.
3)Η εξάπλωση του Covid 19 είναι γεγονός, έχει πλήξει τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις αγορές.
Η παραγωγική ικανότητα της Κίνας έχει δραματικά μειωθεί και προφανώς θα βλάψει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι τουριστικές ροές θα αποτελέσουν ένα ακόμη πρόβλημα, ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά.
Περιορισμένες εστίες, παρόμοιες με εκείνες στην Ιταλία, είναι πιθανές σ πολλές χώρες, οδηγώντας σε περισσότερες καραντίνες πλήττοντας την εμπιστοσύνη.
Ως εκ τούτου, η BofA μείωσε τις προβλέψεις της σε όλους τους τομείς.
Η ανάπτυξη θα είναι μόλις 2,2% εκτός της Κίνας, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.
Η BofA αναφέρει «ότι η κατανομή των κινδύνων γύρω από τις προβλέψεις μας είναι πλέον πιο ισορροπημένη, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υποβαθμίζονται».
Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν ακόμη μια παγκόσμια πανδημία που θα σταματούσε ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα δραματικά.
Συνεπώς, αναφερόμαστε – τονίζει η BofA - σε παγκόσμια ύφεση.
GoldSwitzerland της Matterhorn Asset Management: Λόγω του κορωνοιού η πτώση στις αγορές έως 90%
Σε μια πραγματικά τρομολαγνική προσέγγιση για την παγκόσμια οικονομία λόγω του κορωνοιού προβαίνει η GoldSwitzerland της Matterhorn Asset Management εταιρία επενδύσεων στην Ελβετία που εξειδικεύεται στις αγοραπωλησίες και αποθήκευσης φυσικού χρυσού καθώς και σε διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων για πολύ πλούσιους πελάτες.
Η GoldSwitzerland υποστηρίζει ότι τα χρηματιστήρια λόγω του κραχ στις οικονομίες θα χάσουν το 90% της αξίας τους.
Το πάρτι παγκοσμίως τελείωσε.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τη σοβαρότερη οικονομική και κοινωνική κάμψη στη σύγχρονη εποχή (18ος αιώνας).
Βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης που θα αλλάξει τον κόσμο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους ανθρώπους που έχουν μελετήσει την ιστορία.
Πολλοί άλλοι έχουν επίσης προειδοποιήσει για το χάος που έρχεται.
Ωστόσο το 99,9% των ανθρώπων είναι εντελώς απροετοίμαστοι για αυτό που έρχεται.
Η πτώση κατά 14% του Dow Jones πρόσφατα και παρόμοια πτώση σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο είναι η απλή αρχή.
Στις 26 Ιανουαρίου 2020 η GoldSwitzerland ανέφερε ότι η κατάρρευση των μετοχών είναι μονόδρομος για τις αγορές.
Βασικά, είναι σαφές για αρκετό καιρό ότι οι μετοχές και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στο τέλος του ανοδικού τους κύκλου.
Τα τελευταία γεγονότα μας δείχνουν ότι τελείωσε ο ανοδικός κύκλος στις οικονομίες και τις αγορές και μια αγορά bear θα επηρεάσει τον κόσμο για πολλά χρόνια.
Εάν πάρουμε τον Dow Jones για παράδειγμα έχει αυξηθεί δεκάδες φορές τα τελευταία 40 χρόνια.
Η μέση ετήσια απόδοση ήταν 11,53% συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυόμενων μερισμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής στο Dow διπλασίαζε τα χρήματά του κάθε 6 χρόνια, κατά μέσο όρο, σε αυτή την περίοδο των 40 ετών!
Έτσι, 25 χιλιάδες δολάρια που επενδύθηκαν το 1980 θα είχαν σήμερα αξία 2 εκατομμύρια δολάρια.
Η επόμενη πτώση δεν θα διαρκέσει 40 χρόνια.
Όμως όταν σκάνε οι φούσκες, όλα εκτυλίσσονται πολύ γρήγορα.
Θα μπορούσε να πάρει 3-7 χρόνια για να Dow να χάσει το 90% της αξίας του.
Το 1929-1932 χρειάστηκε λιγότερο από 3 χρόνια για να πέσει το Dow 90%.
Και η σημερινή κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή αφού τα assets είναι πολύ πιο υπερτιμημένα σήμερα σε σχέση με το 1929.
Έτσι, η επόμενη οικονομική ύφεση θα δει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είναι φούσκες όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα να υποστούν κραχ κατά 90% σε πραγματικούς όρους.
Η ίδια εικόνα θα επικρατήσει και στην παγκόσμια οικονομία με την διαφορά ότι ο καθοδικός κύκλος θα διαρκέσει περισσότερο.
Οι επενδυτές προφανώς συνδέουν το κραχ της χρηματιστηριακής αγοράς με τον κορωνοιό, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός δεν είναι η αιτία των κραχ στις αγορές αλλά μόνο ο καταλύτης.
Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έχουν υπερτιμηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδα αδικαιολόγητα.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα δεν ανησυχεί για τις μετοχές αλλά για το Coronavirus.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν το καταλαβαίνουμε, αφού οι αρχές σε όλο τον κόσμο δεν λένε την αλήθεια όταν πρόκειται για αριθμούς μολυσμένων και θανάτων για να αποφύγουν τον πανικό.
Η Κίνα φαίνεται να μην έχει πει ποτέ την αλήθεια για τον ιό και πολλές χώρες επίσης παραπληροφορούν.
Η πανδημία εξαπλώνεται εκθετικά και μπορεί να διαρκέσει 3-4 εβδομάδες πριν ξεσπάσει από τη στιγμή που έχετε μολυνθεί.
Τότε κάθε μολυσμένο άτομο μπορεί να συναντήσει πολλές εκατοντάδες ανθρώπων. Στην Ιταλία για παράδειγμα, ήταν πρόσφατα 150 τα κρούσματα και σε μερικές ημέρες έφθασαν 5.883 και περίπου 233 θάνατοι.
Στην Ελβετία αναφέρονται μόνο 12 περιπτώσεις, αλλά αυτό θα πολλαπλασιαστεί γρήγορα.
Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις στην Ελβετία με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους έχουν απαγορευτεί.
Το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης έχει ακυρωθεί.
Φαίνεται ότι θα είναι αδύνατο να σταματήσουμε την εξάπλωση του Coronavirus.
Το κλείσιμο όλων των εργοστασίων, των γραφείων, των σχολείων, των καταστημάτων, των σιδηροδρόμων, των κινηματογράφων κ.λπ. θα παραλύσει τις χώρες και την παγκόσμια οικονομία.
Δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν στο τέλος οι κυβερνήσεις πουν στους ανθρώπους να συνεχίσουν κανονικά και όχι να επιβάλλουν καραντίνα καθώς όλοι θα έχουν μολυνθεί.
Εάν το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσον όρο όχι μεγαλύτερο από 2%, πρόκειται για υπολογισμένο κίνδυνο που ενδέχεται να αναλάβουν οι αρχές.
Εάν καταρρεύσει η παγκόσμια παραγωγή, οδηγώντας σε έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, πιθανώς να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από τις ελλείψει παρά από τον ίδιο τον ιό.
Έτσι, ενώ οι απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το κορωνοιό, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ευτυχώς το μεγαλύτερο σημείο πτώσης του Dow την περασμένη εβδομάδα κατά 4.000 μονάδες ή 14% ή παρόμοιες πτώσεις σε άλλες παγκόσμιες αγορές.
Οι επενδυτές δεν αντιπαθούν τα κακά νέα, όπως τα χαμηλότερα κέρδη ή τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη, καθώς αυτά οδηγούν σε ισχυρά οικονομικά κίνητρα.
Έτσι, πριν από μια εβδομάδα, οι αγορές επικρότησαν το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει αυτό που θα αποτελέσει την μεγαλύτερη άσκηση εκτύπωσης χρημάτων στην ιστορία.
Οι επενδυτές δεν ανησυχούν για τις τεράστιες εισροές ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν τους ενδιαφέρει η αιτία.
Περισσότερη εκτύπωση χρημάτων σημαίνει περισσότερη πίστωση και περισσότερη διαθεσιμότητα μετρητών για τους επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σαφώς, οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα επιταχύνουν την εκτύπωση χρημάτων και αυτές που μπορούν, όπως και οι ΗΠΑ, να μειώσουν τα επιτόκια.
Η μείωση του επιτοκίου 0,50% από την Fed στις 3 Μαρτίου μοιάζει με ενέργεια πανικού.
Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊός δεν είναι ακόμη μεγάλες, τα προβλήματα είναι σαφώς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χαμηλότερα επιτόκια σημαίνει περισσότερα repos, περισσότερα QE κ.λπ.
Υπάρχουν σαφώς σημαντικά προβλήματα στο σύστημα.
Η μείωση των επιτοκίων παρέμβασης σε συνδυασμό με την εκτύπωση χρημάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα στις μετοχές αντί οι μετοχές να ανεβαίνουν… οι επενδυτές να ρευστοποιούν.
Ο χρυσός μπορεί να αποτελέσει λύση.
Από το 1999, ο δείκτης Dow μειώνεται κατά 65% έναντι του χρυσού.
Σχεδόν κανένας επενδυτής στο χρηματιστήριο δεν γνωρίζει αυτό το γεγονός.
Το Dow μειώνεται κατά 30% έναντι του χρυσού από τον Οκτώβριο του 2018 και έχει μειωθεί ήδη κατά 15% το 2020.
Σε λίγο καιρό όσοι κατέχουν μετοχές θα έχουν καταστραφεί.
Αγοράστε τον φυσικό χρυσό ως την καλύτερη μορφή διατήρησης του πλούτου και της ασφάλισης κατά της χειρότερης οικονομικής ύφεσης στη σύγχρονη εποχή από τον 18ο αιώνα που έρχεται πολύ βίαια.
JPMorgan: Έρχεται κρίση ρευστότητας στις αγορές και επιθετικές υποβαθμίσεις κρατών - Προσεχώς κραχ στις μετοχές
Κρίση ρευστότητας θα χτυπήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan.
Η συνεχιζόμενη κρίση ρευστότητας αρχίζει να γίνεται πλέον πολύ περίεργη, καθώς σημαίνει ότι τα χαμηλά επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών δεν έχουν ξεκλειδώσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά το πρόβλημα χειροτέρεψε και τώρα οι τράπεζες και οι traders βλέπουν ότι η μόνη λύση είναι η συνεχής παροχή ρευστότητας.
Η «κορωνο-ύφεση» στην παγκόσμια οικονομία ή η ύφεση στην διεθνή οικονομία που προκαλεί ο κορωνοιός προέτρεψε την Credit Suisse να δημοσιεύσει μια δυσοίωνη εκτίμηση στο μέτωπο της ρευστότητας, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνδυάσουν μειώσεις επιτοκίων με ανοιχτές γραμμές ρευστότητα, συνεχείς γραμμές repos και ποσοτική χαλάρωση.
Κατά την Credit Suisse μια χιονοστιβάδα ρευστότητας έρχεται για να αποτρέψει μια συντριβή της αγοράς
Η JPMorgan πάντως αναφέρει ότι η κρίση του COVID-19 θα προκαλέσει κρίση ρευστότητας.
Η Fed πρέπει τώρα να προχωρήσει για να αποτρέψει ένα «καταστροφικό» πιστωτικό γεγονός, καθώς η μεγάλη αύξηση του δείκτη φόβου VIX, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση όχι μόνο της αγοράς ομολόγων junk, αλλά να προκαλέσει ένα κύμα υποβαθμίσεων ακόμη και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας BBB, οδηγώντας την αμερικανική οικονομία σε βαθειά κρίση.
Οι άγγελοι πέφτουν και ένα σενάριο είναι τρισεκατομμύρια ομόλογα επενδυτικού βαθμού ξαφνικά υποβαθμίζονται σε σκουπίδια σε junk bond.
H J P Morgan υποστηρίζει ότι οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού από την κρίση του COVID-19 ήδη δημιουργούν προβλήματα ταμειακών ροών για ορισμένες επιχειρήσεις, ιδίως σε μικρότερες επιχειρήσεις, και εκείνες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως ταξίδια, μεταφορές, αναψυχή, διαμονή.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ήδη υπονοούν μέτρα με στόχο την παροχή πιστωτικής υποστήριξης.
Η FED θα μπορούσε να αγοράσει π.χ. και μετοχές.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας υπογράμμισε ότι η BoE θα μπορούσε να εμπλακεί στην παροχή χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού.
Αν όμως η πιστωτική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες ή και τις κυβερνήσεις είναι ευρύτατη, γρήγορη και άμεση, ίσως να επιταχύνουν το τέλος του ανοδικού κύκλου και ένα σοκ υποβαθμίσεων να πλήξει τον πλανήτη σύμφωνα με την JPMorgan.
Τι θα συμβεί εάν ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων πιστοληπτικής διαβάθμισης BBB- δηλαδή ομόλογα με την χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού= πρόκειται να υποβαθμιστούν σε σκουπίδια, το κραχ στις αγορές θα είναι βιβλικό.
Σύμφωνα με την JPMorgan , ο αριθμός των αγγέλων που έπεσαν αυξήθηκε απότομα μετά τις 5 Φεβρουαρίου.
Οι άγγελοι που έπεσαν το 2020 είναι 36 όχι πολύ μακριά από τα προηγούμενα υψηλά των 40 στην κρίση του 2015.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης πολλών αγορών ομολόγων είναι μεγάλος.
Όμως εάν το Brent βυθιστεί στην χαμηλή τιμή των 30 ευρώ ή χαμηλότερα τώρα που η Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει πόλεμο τιμών κάπως η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες των υποβαθμίσεων ομολόγων και οι άγγελοι που έπεσαν δημιουργούν σκηνικό αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Δικαιολογούνται οι μαζικές υποβαθμίσεις κρατικών ομολόγων;
Η απάντηση της J P Morgan είναι ναι δικαιολογούνται λόγω όχι μόνο του κορωνοιού αλλά και της κόπωσης στην παγκόσμια οικονομία προ κορωνοιού
Η μόχλευση των εταιριών έχει δραματικά αυξηθεί και αυτός θα είναι ένας επιπλέον λόγος για το κραχ της αγοράς.
Η J P Morgan αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν προβλήματα ρευστότητας στις αμερικανικές τράπεζες και η παράμετρος αυτή υποχρέωσε την FED να ξεκινήσει συναλλαγές στην Repo αγορά, προάγγελος της κρίσης που θα ξεσπάσει αναπόφευκτα.
Η πρόσφατη αύξηση στις πράξεις repos της Fed δείχνει ότι το stress της αγοράς των τελευταίων δύο εβδομάδων αυξάνει τη συνολική ανάγκη των τραπεζών για αυξημένα αποθέματα ρευστότητας.
Σε ένα αρνητικό σενάριο εάν το σοκ του κορωνοιού αγγίξει την ρευστότητα το κραχ στις αγορές μετοχών θα είναι βιβλικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών