Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Έκπληξη το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, αλλά στο 20% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ το 2012 - Στο 80% η πιθανότητα για συμβιβασμό κυβέρνησης - τρόικα - Μείζον ζήτημα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Credit Suisse: Έκπληξη το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, αλλά στο 20% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ το 2012 - Στο 80% η πιθανότητα για συμβιβασμό κυβέρνησης - τρόικα - Μείζον ζήτημα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, προειδοποιεί  η Credit Suisse, σε έκθεσή της με τίτλο "Νew Democracy victory, but other issues matter more" (Nίκη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο άλλα θέματα έχουν μεγαλύτερη αξία).
Κατά τον οίκο, οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2012 ανέρχονται στο 20%, ενώ στο 10% ανέρχονται οι πιθανότητες για μια πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης.
Ωστόσο οι αναλυτές του οίκου, στην έκθεσή τους, σημειώνουν χαρακτηριστικά: Δεδομένου του οικονομικού κόστους μιας διάσπασης της Ευρωζώνης για την Ελλάδα (ύφεση 10%, πληθωρισμός 40%) και την Ευρώπη (άμεσο κόστος στο 105% του ελληνικού ΑΕΠ ή έμμεσο κόστος στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), εκτιμάται πως αν και παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι μικρός.  
Εστιάζοντας στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής η Credit Suisse, το χαρακτηρίζει μια θετική έκπληξη. Καθώς σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, η πιθανότητα για νίκη της ΝΔ ανερχόταν την Πρασκευή μόλις στο 60%.
Κατά τον οίκο, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί έχει πιθανότητες 80% να επιτύχει συμβιβασμό με την τρόικα, κατά την προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
Μάλιστα η CS βλέπει κατανομή των νέων περικοπών δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ σε διάστημα 4 ετών (και όχι δύο), ενώ επίσης εκτιμά πως δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση του επιτοκίου και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Σε γενικές γραμμές, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κερδίζει χρόνο, εξαγοράζει χρόνο, σχολιάζει η Credit Suisse.
Για τον οίκο, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κρίνεται θέμα τεράστιας σημασίας.
"Δεν υπάρχει εναλλακτική στη συνεχιζόμενη λιτότητα για την Ελλάδα", προειδοποιεί ο οίκος.

Προσγειώνουν τους επενδυτές οι αναλυτές μετά τη νίκη της ΝΔ - Τι εκτιμούν Societe Generale, Goldman Sachs, Commerzbank και UBS για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και του ευρώ - Δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα

Οι φόβοι της αγοράς για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν καμφθεί για την ώρα, αλλά ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, η νέα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να πετύχει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής, αναφέρει η Societe Generale, στο σημερινό της σημείωμα για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.  Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η επαναδιαπραγμάτευση για ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι μέσα στα σενάρια της επόμενης μέρας, ενώ οι εξελίξεις αυτές δεν επιλύουν θεμελιώδη ζητήματα που επιβαρύνουν και την Ισπανία και την Ιταλία.
Η SocGen, θεωρεί ότι οι αμερικανικές αρχές θα αντιδράσουν με ένα νέο, τρίτο, πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας (QE), το οποίο αν και θα βοηθήσει την οικονομία, οι θετικές επιπτώσεις του θα είναι οριακές. Οι κίνδυνοι που έρχονται από την ευρωζώνη είναι μεγάλοι, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αμερικανική οικονομία να εμφανίζεται σταθεροποιημένη, ανακόπτοντας την ανάπτυξη.
Οι απόψεις της αγοράς είναι σημαντικά διαιρεμένες για το τι θα βοηθήσει τελικά την παγκόσμια οικονομία. Οι πιστωτικές συνθήκες, η πορεία των νομισμάτων και οι τιμές των κεφαλαίων, θα επηρεαστούν άμεσα από τις εξελίξεις ανεξάρτητα των αποφάσεων τόσο της Fed όσο και των άλλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, αναφέρει η SocGen.
Από τη μεριά της, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ανακουφίσει προσωρινά τις αγορές αλλά τα βασικά προβλήματα της χώρας παραμένουν.
Οι προοπτικές της Ελλάδας δεν αλλάζουν, με την οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, καταστάσεις που θα διατηρήσουν τις πιέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην οικονομία.
Η UBS "προσγειώνει" τους επενδυτές που θεωρούν ότι οι ισορροπίες στην Ελλάδα έχουν αλλάξει, καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, και οι συνθήκες στην οικονομία είναι σε δυσχερή θέση. Το ράλι του ευρώ ήταν πρόσκαιρο, αφού αναμένεται η ισοτιμία αναμένεται να φτάσει στο 1,20 δολ. σε 3 μήνες και στο 1,15 δολ. σε 12 μήνες.
Από την άλλη μεριά, σε ένα σύντομο σχόλιο του για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ο CEO της Commerzbank, Martin Blessing, δήλωσε ότι βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης