Η HSBC αναμένει ανάπτυξη 5,8% στην Ελλάδα το 2021
Ύφεση 6% το 2020 βλέπει η HSBC για την Ελλάδα, με την κορύφωση της συρρίκνωσης να είναι το β' 3μηνο, όταν και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 10,3%.
Ειδικότερα, στην 74σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η HSBC προχωρά στις πρώτες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η συρρίνωση για είναι της τάξεως του -0,8%, το β' 3μηνο στο -10,3%, στο γ' 3μηνο στο -8,8% και στο δ' 3μηνο στο -4%.
Όπως αναφέρει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα τελικά άρχισαν να βελτιώνονται για την Ελλάδα.
Παρά τη συρρίκνωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο - η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές στην αγορά λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων - η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,9% το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το 2019 ήταν επίσης ένα έτος ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως συνεχίζει η κυβέρνηση να υλοποιεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.
Οι δείκτες κλίματοςξεκίνησαν το έτος έντονα, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να φτάνει σε υψηλό 20 ετών τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση παρέμεινε δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση επενδυτικών σχεδίων και είχαμε ένα φιλόδοξο - και κατά την άποψη της HSBC όχι εντελώς μη ρεαλιστικό - στόχο ανάπτυξης 4%.
Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης ήταν το ξέσπασμα του COVID-19.
Πράγματι, αυτό συνέβη, παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση επέβαλε όλο και πιο σκληρά μέτρα για την οικονομία, ενώ κύριοι κλάδοι έχουν σχεδόν σταματήσει.
Από τις 23 Μαρτίου, η χώρα είναι σχεδόν σε lockdown.
Ο τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός.
Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν ελαφρώς λιγότερο από 10% του ΑΕΠ και ο τομέας οδηγεί σχεδόν το 20% της οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια ο τομέας αναπτύσσεται με διψήφια ποσοστά.
Μια μείωση των αφίξεων των τουριστών κατά 50% θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 5%.
Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει σχετικά μικρή τουριστική περίοδο σε σχέση με άλλες χώρες: πάνω από το 85% των τουριστών φθάνουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.
Επομένως δεν είναι δυνατόν να χαθούν όλα, αν και η HSBC αναμένει ότι ακόμα και αν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρθούν μέχρι τον Μάιο, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουν οι ξένοι τουρίστες τις ελληνικές παραλίες και τα νησιά.
Επομένως, ίσως να μην περιμένει η χώρα μέχρι το 2021 για να δει μια πλήρη ανάκαμψη.
Βέβαια, η επιδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών: η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε σε χαμηλά οκτώ μηνών το Μάρτιο, ενώ οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιθανό να βλάψουν την ναυτιλία και τον μεταποιητικό τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6,0% φέτος (από 2,3% ανάπτυξη) και στη συνέχεια αναπηδήσει πάλι το 2021, με αύξηση 5,8% (από 2,1%).
Θέματα πολιτικής
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων αξίας 10 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) προκειμένου να εξομαλύνει το οικονομικό κόστος της επιδημίας COVID-19.
Τα άμεσα μέτρα, αξίας 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) περιλαμβάνουν την αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων (2,1 δισ. ευρώ) και των εισφορών κοινωνικής ασφάλειας (1,6 δισ. ευρώ).
Άλλες πρωτοβουλίες είναι οι υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, αναβολή αύξησης του φόρου ακίνητης περιουσίας και άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πλέον εκτιμάται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από 3,5% πέρυσι, και το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε πάνω από 190% (από 176% στο τέλος του 2019).
Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Κίνδυνοι
Η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα ένα μεγάλο χέρι βοήθειας αποφασίζοντας να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με το PEPP, η HSBC αναμένει από την ΕΚΤ να αγοράσει περίπου 12 δισ. ελληνικών κρατικών ομολόγων, καλύπτοντας το επιπλέον έλλειμμα για το τρέχον έτος.
Αλλά μόλις η κρίση τελειώσει, η Ελλάδα θα ξαναχρηματοδοτήσει και πάλι το χρέος της.
Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν ακόμη να καθυστερήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της επενδυτικής ποιότητας από την Ελλάδα.
Τουλάχιστον τα υψηλά ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης (32 δισ. ευρώ, 16% του ΑΕΠ) σημαίνουν ότι η χώρα χρηματοδοτείται πλήρως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021 - ή περισσότερο εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το επόμενο έτος - το οποίο είναι ένα καλό ασφάλιστρο έναντι κινδύνου.
Αν χρειαστεί, η Ελλάδα μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) υπό σχετικά ήπιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να συνεπάγονται πρόσβαση στο QE.
UniCredit: Ύφεση -18,6% στην Ελλάδα το 2020 αλλά εκτίναξη στο ΑΕΠ +15,5% το 2021 - Το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 218,6%
Ύφεση, μείωση σοκ του ΑΕΠ κατά 18,6% το 2020 εκτιμάει για την ελληνική οικονομία η ιταλική τράπεζα UniCredit, εξαιτίας του καίριου πλήγματος που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους βασικούς τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, αναμένεται ύφεση 13% για το 2020.
Για την Ιταλία εκτιμάει ύφεση κατά -15%, δηλαδή το ΑΕΠ θα μειωθεί -15%, στη Γερμανία πτώση ΑΕΠ κατά 10% και στη Γαλλία υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος -13,8%.
Βέβαια, το 2021 η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος αναμένεται να εκτοξευτεί στο 15,5%, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Η αντίστοιχη επίδοση για την Ευρωζώνη για το 2021 διαμορφώνεται στο +10%, στη Γαλλία στο +11,6%, στην Ιταλία στο +9% και στην Ισπανία στο +9,5% θα αυξηθεί το ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, θα διογκωθεί το 2020 στο 11,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,2% το 2019.
Το 2021 αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 218,6% από 174,7% του ΑΕΠ το 2019, για να υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις της UniCredit:
Τί αναφέρει η ιταλική τράπεζα για την Ελλάδα:
*Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% το 2020.
Το σενάριο βάσης προβλέπει μια κάθετη πτώση στο Ά τρίμηνο του 2020 (35% σε σωρευτική βάση), που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη το β' τρίμηνο του 2020 καθώς θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η αυξητική τάση του τέλους της φετινής χρονιάς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του 2021 που αναμένεται να φτάσει το 15% με 16% το ΑΕΠ.
Αναμένεται το ΑΕΠ στα τέλη του τελευταίου τριμήνου του 2021 να παραμείνει 5% χαμηλότερο από αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2019.
*Η μεγάλη σημασία των τομέων που συνδέονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη της επιδημίας θα ισοπεδωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, την άρση του περιορισμού μετακινήσεων, αλλά και για να αισθανθούν ξανά οι άνθρωποι ασφαλείς προκειμένου να σχεδιάσουν ταξίδια τους.
Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επέκταση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (καλύπτει το 76% των επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα) για δύο μήνες έως τον Ιούνιο.
*Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει εθνικούς πόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.
Αυτή η ισχυρή οικονομική στήριξη έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική δημοσιονομική ευελιξία και προσωρινά να καταργηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020.
Κομβικά μέτρα του πακέτου στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνουν:
1. έκτακτη επιχορήγηση 800 ευρώ σε εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρίση δημόσιας υγείας, επιδόματα ανεργίας και άδειες μετ' αποδοχών για εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά και δεν πηγαίνουν στα σχολεία (τα οποία έχουν κλείσει).
2. Διευκόλυνση ρευστότητας σε πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω επιδοτούμενων δανείων, εγγυήσεων δανείων, αναβολών στις πληρωμές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
3. Αύξηση των δαπανών υγείας για νέες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσοκόμων, προμήθεια ιατρικών προμηθειών και επιδόματα για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.
*Η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να διατηρήσει αυτά τα μέτρα για δύο με τρεις μήνες χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσει τα 30 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.
*Τον Μάρτιο 2020 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο waiver, υπό το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ανοίγοντας την πόρτα για αγορά ελληνικού χρέους, το οποίο δεν ήταν επιλέξιμο για ένταξη στο QE ή πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, από τη στιγμή που μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.
Ωστόσο, η χώρα απέχει δύο βαθμίδες ώστε να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος του ελληνικού δανεισμού, λόγω των σημερινών εξαιρετικών περιστάσεων.
www.bankingnews.gr
Ειδικότερα, στην 74σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η HSBC προχωρά στις πρώτες εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η συρρίνωση για είναι της τάξεως του -0,8%, το β' 3μηνο στο -10,3%, στο γ' 3μηνο στο -8,8% και στο δ' 3μηνο στο -4%.
Όπως αναφέρει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα τελικά άρχισαν να βελτιώνονται για την Ελλάδα.
Παρά τη συρρίκνωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο - η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές στην αγορά λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων - η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,9% το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το 2019 ήταν επίσης ένα έτος ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως συνεχίζει η κυβέρνηση να υλοποιεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.
Οι δείκτες κλίματοςξεκίνησαν το έτος έντονα, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να φτάνει σε υψηλό 20 ετών τον Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση παρέμεινε δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση επενδυτικών σχεδίων και είχαμε ένα φιλόδοξο - και κατά την άποψη της HSBC όχι εντελώς μη ρεαλιστικό - στόχο ανάπτυξης 4%.
Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης ήταν το ξέσπασμα του COVID-19.
Πράγματι, αυτό συνέβη, παρά τον σχετικά χαμηλό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση επέβαλε όλο και πιο σκληρά μέτρα για την οικονομία, ενώ κύριοι κλάδοι έχουν σχεδόν σταματήσει.
Από τις 23 Μαρτίου, η χώρα είναι σχεδόν σε lockdown.
Ο τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός.
Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν ελαφρώς λιγότερο από 10% του ΑΕΠ και ο τομέας οδηγεί σχεδόν το 20% της οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια ο τομέας αναπτύσσεται με διψήφια ποσοστά.
Μια μείωση των αφίξεων των τουριστών κατά 50% θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 5%.
Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει σχετικά μικρή τουριστική περίοδο σε σχέση με άλλες χώρες: πάνω από το 85% των τουριστών φθάνουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.
Επομένως δεν είναι δυνατόν να χαθούν όλα, αν και η HSBC αναμένει ότι ακόμα και αν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρθούν μέχρι τον Μάιο, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψουν οι ξένοι τουρίστες τις ελληνικές παραλίες και τα νησιά.
Επομένως, ίσως να μην περιμένει η χώρα μέχρι το 2021 για να δει μια πλήρη ανάκαμψη.
Βέβαια, η επιδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών: η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε σε χαμηλά οκτώ μηνών το Μάρτιο, ενώ οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιθανό να βλάψουν την ναυτιλία και τον μεταποιητικό τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6,0% φέτος (από 2,3% ανάπτυξη) και στη συνέχεια αναπηδήσει πάλι το 2021, με αύξηση 5,8% (από 2,1%).
Θέματα πολιτικής
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων αξίας 10 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) προκειμένου να εξομαλύνει το οικονομικό κόστος της επιδημίας COVID-19.
Τα άμεσα μέτρα, αξίας 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) περιλαμβάνουν την αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων (2,1 δισ. ευρώ) και των εισφορών κοινωνικής ασφάλειας (1,6 δισ. ευρώ).
Άλλες πρωτοβουλίες είναι οι υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, αναβολή αύξησης του φόρου ακίνητης περιουσίας και άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πλέον εκτιμάται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από 3,5% πέρυσι, και το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε πάνω από 190% (από 176% στο τέλος του 2019).
Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Κίνδυνοι
Η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα ένα μεγάλο χέρι βοήθειας αποφασίζοντας να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με το PEPP, η HSBC αναμένει από την ΕΚΤ να αγοράσει περίπου 12 δισ. ελληνικών κρατικών ομολόγων, καλύπτοντας το επιπλέον έλλειμμα για το τρέχον έτος.
Αλλά μόλις η κρίση τελειώσει, η Ελλάδα θα ξαναχρηματοδοτήσει και πάλι το χρέος της.
Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν ακόμη να καθυστερήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της επενδυτικής ποιότητας από την Ελλάδα.
Τουλάχιστον τα υψηλά ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης (32 δισ. ευρώ, 16% του ΑΕΠ) σημαίνουν ότι η χώρα χρηματοδοτείται πλήρως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021 - ή περισσότερο εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το επόμενο έτος - το οποίο είναι ένα καλό ασφάλιστρο έναντι κινδύνου.
Αν χρειαστεί, η Ελλάδα μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) υπό σχετικά ήπιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να συνεπάγονται πρόσβαση στο QE.
UniCredit: Ύφεση -18,6% στην Ελλάδα το 2020 αλλά εκτίναξη στο ΑΕΠ +15,5% το 2021 - Το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 218,6%
Ύφεση, μείωση σοκ του ΑΕΠ κατά 18,6% το 2020 εκτιμάει για την ελληνική οικονομία η ιταλική τράπεζα UniCredit, εξαιτίας του καίριου πλήγματος που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους βασικούς τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, αναμένεται ύφεση 13% για το 2020.
Για την Ιταλία εκτιμάει ύφεση κατά -15%, δηλαδή το ΑΕΠ θα μειωθεί -15%, στη Γερμανία πτώση ΑΕΠ κατά 10% και στη Γαλλία υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος -13,8%.
Βέβαια, το 2021 η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος αναμένεται να εκτοξευτεί στο 15,5%, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Η αντίστοιχη επίδοση για την Ευρωζώνη για το 2021 διαμορφώνεται στο +10%, στη Γαλλία στο +11,6%, στην Ιταλία στο +9% και στην Ισπανία στο +9,5% θα αυξηθεί το ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, θα διογκωθεί το 2020 στο 11,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,2% το 2019.
Το 2021 αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 218,6% από 174,7% του ΑΕΠ το 2019, για να υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις της UniCredit:
Τί αναφέρει η ιταλική τράπεζα για την Ελλάδα:
*Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% το 2020.
Το σενάριο βάσης προβλέπει μια κάθετη πτώση στο Ά τρίμηνο του 2020 (35% σε σωρευτική βάση), που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη το β' τρίμηνο του 2020 καθώς θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η αυξητική τάση του τέλους της φετινής χρονιάς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του 2021 που αναμένεται να φτάσει το 15% με 16% το ΑΕΠ.
Αναμένεται το ΑΕΠ στα τέλη του τελευταίου τριμήνου του 2021 να παραμείνει 5% χαμηλότερο από αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2019.
*Η μεγάλη σημασία των τομέων που συνδέονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη της επιδημίας θα ισοπεδωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, την άρση του περιορισμού μετακινήσεων, αλλά και για να αισθανθούν ξανά οι άνθρωποι ασφαλείς προκειμένου να σχεδιάσουν ταξίδια τους.
Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επέκταση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (καλύπτει το 76% των επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα) για δύο μήνες έως τον Ιούνιο.
*Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει εθνικούς πόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.
Αυτή η ισχυρή οικονομική στήριξη έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική δημοσιονομική ευελιξία και προσωρινά να καταργηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020.
Κομβικά μέτρα του πακέτου στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνουν:
1. έκτακτη επιχορήγηση 800 ευρώ σε εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρίση δημόσιας υγείας, επιδόματα ανεργίας και άδειες μετ' αποδοχών για εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά και δεν πηγαίνουν στα σχολεία (τα οποία έχουν κλείσει).
2. Διευκόλυνση ρευστότητας σε πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω επιδοτούμενων δανείων, εγγυήσεων δανείων, αναβολών στις πληρωμές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
3. Αύξηση των δαπανών υγείας για νέες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσοκόμων, προμήθεια ιατρικών προμηθειών και επιδόματα για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.
*Η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να διατηρήσει αυτά τα μέτρα για δύο με τρεις μήνες χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσει τα 30 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.
*Τον Μάρτιο 2020 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο waiver, υπό το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ανοίγοντας την πόρτα για αγορά ελληνικού χρέους, το οποίο δεν ήταν επιλέξιμο για ένταξη στο QE ή πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, από τη στιγμή που μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.
Ωστόσο, η χώρα απέχει δύο βαθμίδες ώστε να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος του ελληνικού δανεισμού, λόγω των σημερινών εξαιρετικών περιστάσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών