Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: H FED «εθνικοποιεί» την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ – Οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν χρέος και μετοχές διεθνώς

Deutsche bank: H FED «εθνικοποιεί» την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ – Οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν χρέος και μετοχές διεθνώς
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η Wall Street συνεχίζει να ανακάμπτει σημειώνοντας υψηλά, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ έχουν χάσει περίπου 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας... κάτι περίεργο συμβαίνει
H FED «εθνικοποιεί» την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και καταγράφει σημαντικά κέρδη.
Εάν η λέξη εθνικοποίηση σας κινεί την περιέργεια ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η Wall Street συνεχίζει να ανακάμπτει σημειώνοντας υψηλά, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ έχουν χάσει περίπου 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο τον τελευταίο μήνα, κάτι πολύ περίεργο έως άσχημο συμβαίνει πίσω στα παρασκήνια:
Η Fed εθνικοποιεί (ή ιδιωτικοποιεί, ανάλογα με αν κάποιος βλέπει την Fed ως δημόσιο, ή ιδιωτικό τομέα) ολόκληρη την κεφαλαιαγορά με ρυθμό που δεν έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία.
Όπως αναφέρει η Deutsche bank ο ρυθμός των εβδομαδιαίων αγορών αμερικανικών ομολόγων είναι απλά συγκλονιστικός, απαράμιλλος από οτιδήποτε είχε δει πριν η ιστορία.
Δεν είναι μόνο η Fed:
Με την επίσημη επιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης ή QE (και όχι με τη παραλλαγή "Not-QE") η FED καταγράφει σημαντικά κέρδη από τα ομόλογα.
Κάθε κεντρική τράπεζα τώρα μεταφέρει ενεργά δισεκατομμύρια ρευστότητα στα χρηματιστήρια.
Όσοι ισχυρίζονται ότι η Fed δεν έχει καμία επίδραση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων είναι απλά εκτός πραγματικότητας.
Πρόκειται για την πιο ακραία χειραγώγηση στην ιστορία.
Οι μετοχές από την άλλη αποσυνδέονται από τα μελλοντικά κέρδη τα οποία αναμένεται τώρα να μειωθούν κατά 70% σύμφωνα με την JP Moegan.
Κατά την Deutsche bank οι αγοραστικές παρεμβάσεις της FED και συνολικά των κεντρικών τραπεζών διαμορφώνουν ένα κόσμο ουτοπίας όπου οι κρίσεις θα είναι συχνό φαινόμενο.
Στην κορύφωση της κρίσης στα τέλη Μαρτίου 2020, η Fed αγόραζε 75 δισ. δολάρια σε ομόλογα κάθε μέρα, και τώρα αγοράζει «μόνο» 30 δισ. δολάρια την ημέρα.
Αυτές οι τεράστιες αγορές της Fed σε συνδυασμό με τις τιμές των ομολόγων που κινούνται πλαγίως τις τελευταίες εβδομάδες γεννούν το ερώτημα πού θα ήταν τα τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα εάν η Fed δεν είχε παρέμβει.
Καθώς η Fed σταδιακά θα μειώνει τις παρεμβάσεις τις επόμενες εβδομάδες, και το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίζει να εκδίδει χρέος για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η αγορά θα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά των ΗΠΑ.
Και καθώς ο πλανήτης οδεύει προς το τέλος της νομισματικής υπεροχής των ΗΠΑ και το χάσμα της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης θα αξιολογείται… τι χρειάζονται οι αγορές;
Αυτό που χρειάζονται είναι η FED που με τις παρεμβάσεις της έχει διπλασιάσει τα έσοδα της.
Όταν η Fed ενεργοποίησε την ποσοτική χαλάρωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι μηνιαίες αγορές κρατικού χρέους δεν ξεπέρασαν ποτέ την καθαρή έκδοση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά η Fed είναι τώρα σε καλό δρόμο αγοράζοντας το διπλάσιο του ποσού των καθαρών εκδόσεων.
Πως θα μπορούσε να το σχολιάσει κανείς.
Γύρω από την παρακμή αυτού του κολοσσιαίου ναυαγίου, η μόνη και επίπεδη άμμος απλώνεται πολύ μακριά…
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/DB%20QE%201.jpg?itok=fxWmutSX
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/QE%20back%202.jpg?itok=-3dbZJJa
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/demand%20and%20supply%20Treasury%20markets.png?itok=3MZCHldp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης