Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι Ευρωπαίοι δεν αποφάσισαν τίποτα το σπουδαίο - Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όσες αποφάσεις και να ληφθούν, δεν υπάρχουν κεφάλαια

Phoenix Capital: Οι Ευρωπαίοι δεν αποφάσισαν τίποτα το σπουδαίο - Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όσες αποφάσεις και να ληφθούν, δεν υπάρχουν κεφάλαια
Η αλλαγή του παιχνιδιού που ήλπιζαν οι αγορές από τους ηγέτες της ΕΕ μάλλον θα καθυστερήσει, σύμφωνα με τη Phoenix Capital, η οποία εκτιμά ότι το ράλι των αγορών θα είναι βραχύβιο, και θα κρατήσει μέχρι να αντιληφθούν οι επενδυτές ότι τίποτα στην ουσία δεν έχει αποφασιστεί.
Μια πτυχή της συμφωνίας είναι ότι τα δάνεια των ESM/ΕFSF προς προβληματικές χώρες δεν θα υποβαθμίσουν τα ομόλογα που κατέχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες. Ενώ αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ιδιωτών προς τις χώρες, αφού σε περίπτωση αθέτησης τωνν υποχρεώσεων των κυβερνήσεων θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω (σε αντίθεση με ό, τι συνέβη στην Ελλάδα), αυτό δεν αλλάζει το πιο κρίσιμο ερώτημα, για το πως θα σταματήσει ενδεχόμενο κύμα χρεοκοπιών.
Πράγματι, αν η Ισπανία χρεοκοπούσε, οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένοι, αφού ένα άλλο fund, αυτό των μηχανισμών είναι πιο "πάνω" από τους απλούς ιδιώτες. Έτσι, τα οφέλη της κίνησης αυτής έχουν οριακή σημασία.
Επιπλέον, κανένα από τα μέτρα αντιμετώπισης δεν απαντούν στο που θα βρεθούν τα χρήματα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, τον οποίο ο καθένας βλέπει ως τον τελικό σωτήρα για την ΕΕ, δεν υπάρχει ακόμα. Μόνο τέσσερις από τις 17 χώρες έχουν επικυρώσει κοινοβουλευτικά την έγκριση του. Και η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την επικύρωση; Η 9η Ιουλίου. Έτσι, έχουμε λιγότερο από δύο εβδομάδες μέσα στις οποίες πρέπει 14 κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν το ESM.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο για το ESM είναι το μερίδιο της Ισπανίας και της Ιταλίας, το οποίο φτάνει συνολικά στο 30%. Επομένως, το ταμείο - διασώστης που πρόκειται να σώσει την Ισπανία και την Ιταλία θα λαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο των κεφαλαίων του από τις ίδιες τις χώρες που σώζει!
Ένα άλλο θέμα που αξίζει να συζητηθεί είναι το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούν για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF ή το ESM. Ο απλός και προφανής λόγος γι' αυτό είναι ότι κανείς δεν έχει τα χρήματα να το κάνει αυτό. Η Ευρώπη είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, επομένως το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν ούτε και τα 500 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να τεθεί σε χρήση ο μηχανισμός.
Ένα άλλο σημείο, και ίσως το πιο βασικό είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια διάσωσης για να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ΕΕ. Η κίνηση αυτή τελικά θα καταλήξει να τιμωρεί στην ουσία τις τράπεζες, όπως έγινε και με τα φθηνά 3ετή δάνεια της ΕΚΤ (LTROs). Κάθε τράπεζα που ζητά βοήθεια θα είναι ουσιαστικά μια δημόσια παραδοχή ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα.
Και το τελευταίο είναι ότι όλα τα νέα σχέδια της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Ας ελπίσουμε ότι η Ισπανία και η Ιταλία και άλλες χώρες δεν θα χρειαστούν τα κεφάλαια μέχρι τότε, αναφέρει η Phoenix Capital. Τα οφέλη από τις ανακοινώσεις θα είναι βραχύβια.
Καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν λύνουν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ:, δηλαδή την αφερεγγυότητα και την υπερβολική μόχλευση.
Κανείς στην Ε.Ε. δεν έχει πραγματικά τα χρήματα για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης