Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μην τρέφετε αυταπάτες... Χρειάζεται πολύς χρόνος για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου - Ίσως το κόστος του ευρωομολόγου να είναι πολύ μικρότερο από το κόστος των διασώσεων

Citigroup: Μην τρέφετε αυταπάτες... Χρειάζεται πολύς χρόνος για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου - Ίσως το κόστος του ευρωομολόγου να είναι πολύ μικρότερο από το κόστος των διασώσεων
Απότομα προσγειώνει τους επενδυτές ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, μετά την τελευταία σύνοδο της ευρωζώνης, εφιστώντας την προσοχή για τη διάρκεια της κρίσης και στα μέτρα που λαμβάνονται.
Σύμφωνα με τον Buiter οι ανισορροπίες στην ευρωζώνη παραμένουν, ενώ παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της σταθερότητας, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο που να εμποδίζει την πορεία της ευρωζώνης προς τη διάσπαση.
Ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να υλοποιήσουν τις αλλαγές που συζητήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο είναι τρομακτικός, αναφέρει ο Buiter, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να καταφέρουν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν. Επισημαίνει δε ότι έχουμε δει την ταχύτητα με την οποία οι αγορές έχουν ξεπεράσει τις αποφάσεις των πολιτικών σε όλη την τρέχουσα κρίση.
Τα πανευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα λάβουν μεγαλύτερη ισχύ χωρίς στην ουσία να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Ήδη έχουμε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το Σύμφωνο Ανάπτυξης, τον ESM, κλπ, γιατί αυτές οι συμφωνίες αυξάνουν σημαντικά τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς την ανάλογη αύξηση του δημοκρατικού ελέγχου, είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε από τα εθνικά κοινοβούλια, είτε ενδεχομένως από άλλα μέλη της ΕΕ. Η θεσμική νομιμοποίηση των Ευρωπαϊκών οργάνων προστίθεται στο πλήθος των προβλημάτων της ευρωζώνης, γράφει ο Buiter.
Παράλληλα, σε λίγο καιρό θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο ο ESM να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για τη διάσωση της ευρωζώνης. Μπορεί αυτή τη στιγμή να κρίνεται θετικά από τις αγορές η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης, ωστόσο, στην πορεία θα φανεί ότι είναι δύσκολο για τις βασικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, να συμφωνήσουν στην διάθεση επιπλέοων κεφαλαίων χωρίς εγγυήσεις. Και εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με Buiter, είναι αναμφισβήτητο ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για να διασωθούν οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες.
Τέλος, ο Buiter φαίνεται αρχικα να συμφωνεί στη δημιουργία ευρωομολόγου. Ενώ δηλώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού των ισχυρών χωρών, ωστόσο αναφέρει ότι μπορούν αυτές να αποδεχτούν ένα premium στο κόστος δανεισμού τους σε περίπτωση που αποφευχθούν νέα σχέδια διάσωσης στο μέλλον. Σε τελική ανάλυση, όπως αναφέρει ο Buiter,η υψηλότερη απόδοση για τις ισχυρές χώρες ίσως είναι περισσότερο αποτελεσματική, καθώς μπορεί να είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώνουν για τη μείωση του κινδύνου από την κόπωση της διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης