γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Πρωτίστως θέλουμε να αναφέρουμε ότι δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να προσβάλλουμε τους εργαζομένους της Geniki bank. Αντιθέτως, τους τιμούμε και τους σεβόμαστε γιατί πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν να δίνουν αγώνα να κρατήσουν ζωντανή την τράπεζα. Αυτό είναι αλήθεια.
Προσωπικά επειδή παρακολουθώ πάνω από 15 χρόνια αδιάλειπτα – ίσως είμαι και από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που ασχολούμαι ακόμη με την Geniki – που τιμώ τους αγώνες της ΟΤΟΕ έχουμε στηρίξει το έργο τους ενώ θα πρέπει να γνωρίζει ο κ Καλόγηρος ο οποίος έχει επιλεκτική μνήμη την στήριξη που είχα παράσχει στο Σύλλογο Εργαζομένων της Geniki bank όταν αντιδικούσε με την Γαλλική διοίκηση για πλείστα ζητήματα.
Προφανώς ο κ Καλόγηρος έχει επιλεκτική μνήμη.
Όμως ξεπερνώντας όλα αυτά θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους.
Εμείς επικρίνουμε, κατακρίνουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κατάπτωση της Geniki bank.
Θα διαφωνήσουμε απόλυτα, αλλά απόλυτα με το σχόλιο του Συλλόγου για την πολυετή και επιτυχημένη πορεία της Geniki bank;
Δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη η πορεία της Geniki bank όταν από το 2004 έως σήμερα έχει εμφανίσει ζημίες 1,7 δις ευρώ.
Στο κείμενο του www.bankingnews.gr παραθέτουμε στοιχεία για τις πρακτικές των διοικήσεων τις οποίες αποφεύγει να σχολιάσει η διοίκηση του Συλλόγου εργαζομένων.
Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία
Εξέλιξη αποτελεσμάτων Geniki bank
Χρονική περίοδος |
Αποτελέσματα |
Α τρίμηνο 2012 |
Ζημίες -98 εκατ ευρώ |
2011 |
Ζημίες -795 εκατ ευρώ |
2010 |
Ζημίες -411 εκατ ευρώ |
2009 |
Ζημίες -109 εκατ ευρώ |
2008 |
Ζημίες -74 εκατ ευρώ |
2007 |
Ζημίες -43 εκατ ευρώ |
2006 |
Ζημίες -78 εκατ ευρώ |
2005 |
Ζημίες -14 εκατ ευρώ |
2004 |
Ζημίες -82 εκατ ευρώ |
Σύνολο |
Ζημίες -1,7 δις ευρώ |
Το δημοσίευμα του www.bankingnews.gr για την Geniki bank
Αν το πείραμα της Credit Agricole στην Emporiki απέτυχε παταγωδώς της Societe Generale στην Geniki bank ήταν κραυγαλέα αποτυχία.
Η περίπτωση της Geniki bank ήταν η πλέον χαρακτηριστική της αποτυχίας του κράτους.
Υπήρχαν δάνεια που χορηγήθηκαν στην Geniki ή κάρτες που χάθηκαν τα στοιχεία των κατόχων και ουδείς τιμωρήθηκε.
Να αναλογιστεί κανείς ότι το τμήμα καρτών της Geniki bank πριν ξεσπάσει η κρίση είχε NPLs δηλαδή προβληματικές κάρτες 70% δηλαδή στις 10 κάρτες οι 7 ήταν προβληματικές.
Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ως παλαιός βασικός μέτοχος ήξερε τι έκανε όταν αποχωρούσε ή δεν συμμετέχει στις αμκ.
Η Geniki bank υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είχε κλείσει.
Η Societe Generale απέτυχε στην Geniki για 2 λόγους, ανίκανα management και κάτω της μετριότητας ανθρώπινο δυναμικό (η επίμαχη φράση)
Οι Γάλλοι έχουν την συντριπτική πλειοψηφία της ευθύνης γιατί ενώ παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα ως οι κατέχοντες την τεχνογνωσία αποδείχθηκαν τελείως εκτός πραγματικότητας.
Όμως το βασικό στοιχείο της αποτυχίας συνδέεται με τα management, όσοι Γάλλοι ήσαν έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν τους έστελναν στην Ελλάδα.
Προφανώς δεν είχαν όρεξη για δουλειά ο στόχος τους ήταν απλά να περάσει ο καιρός να πάρουν την αποζημίωση και την σύνταξη τους.
Κανένα από τα στελέχη δεν πόνεσε το μαγαζί που λέγεται Geniki, Πειράματα επί πειραμάτων από στελέχη που ούτε ο δήμος Αθηναίων δεν θα τα προσλάμβανε για την περισυλλογή σκουπιδιών.
Το πείραμα Geniki bank απέτυχε παταγωδώς και πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της η Socite Generale για απέτυχε.
Τώρα η Geniki είναι προς πώληση……
Η Γαλλική τράπεζα ήδη ελέγχει το 99,05% της Geniki bank έχει αποφασίσει να αγοράσει ομολογιακά δάνεια και πάσης φύσεως δάνεια έναντι αντιτίμου ίσο με την λογιστική αξία των δανείων έως 500 εκατ ευρώ.
Αυτό που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι η Geniki bank που διαθέτει 2,47 δις δάνεια και 202 εκατ ομολογιακά θα μπορεί να τα πουλήσει στην Societe Generale έως 500 εκατ ή τα 500 εκατ θα αφορούν την λογιστική αξία των δανείων;
Προφανώς οι διαφορές είναι μεγάλες καθώς 500 εκατ λογιστική αξία δανείων μπορεί να ισούνται με 1 έως 1,2 δις δάνεια και ομολογιακά.
Ήδη η Societe Generale σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε ομολογιακό δάνειο της Geniki bank ύψους 202,8 εκατ ευρώ στην λογιστική αξία.
Δηλαδή αγόρασε τα 202,8 εκατ περίπου 145 εκατ ευρώ.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι τι εξυπηρετεί αυτή η στρατηγική;
Στα τελευταία διοικητικά συμβούλια της Societe Generale στο Παρίσι, το ζήτημα της Geniki bank έχει απασχολήσει την διοίκηση.
Πλέον στην Γαλλία μιλούν ανοικτά για πώληση ωστόσο αναγνωρίζουν ότι σε αυτή την φάση κανείς δεν αγοράζει.
Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να αγοράσουν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Geniki bank για 3 λόγους
1)Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank την καθιστούν πιο ελκυστική προς πώληση.
2)Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank σημαίνει μείωση των assets άρα δεν θα χρειαστεί να επενδύει κάθε χρόνο κεφάλαια η Societe Generale.
3)Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank η Societe Generale επιτυγχάνει να μειώσει την συνεχή παροχή ρευστότητας προς την θυγατρικής της στην Ελλάδα.
Να ληφθεί υπόψη ότι όσο λιγότερα δάνεια και ομολογιακά διαθέτει μια τράπεζα τόσο λιγότερη ρευστότητα χρειάζεται.
Σημειώνεται δε ότι η Geniki διαθέτει δείκτη ρευστότητας 11% με 11,5% που αυτό σημαίνει ότι απέχει πολύ από τα ελάχιστα όρια του 20% που απαιτεί η ΤτΕ και η κάθε κεντρική τράπεζα.
Η Geniki bank είναι ζημιογόνος στην Ελλάδα ενώ οι ζημίες 795 εκατ το 2011 και 66 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2012 κατ΄ ουσία αποδυναμώνουν πλήρως τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν υποχωρήσει στο 4,8 με 5%.
Ένα βασικό ζήτημα της Geniki bank είναι οι σωρευμένες ζημίες που καταγράφονται στα λοιπά αποθεματικά 1,18 δις ευρώ.
Η τράπεζα χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου και ήδη έχει προκαταβάλλει η Societe Generale 60 εκατ.
Υποσημείωση
Πραγματικά θλίβομαι που μια τράπεζα με ιστορία η τράπεζα των στρατηγών λέγαμε παλιά έχει καταντήσει μια μόνιμα ζημιογόνος τράπεζα.
Κάποιοι πρέπει να κάνουν την κριτική τους γιατί απλά δεν μπορούν να επικαλούνται PSI και κρίση χρέους.
Οι ζημιές έρχονται από το μακρινό παρελθόν.
Ευελπιστούσα ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων βλέπει την πραγματικότητα και τις ζημίες 1,7 δις ευρώ.
Όμως θλίβομαι όταν o Σύλλογος Εργαζομένων βλέπει ότι η Geniki έχει επιτυχημένη δραστηριότητα και απλά το www.bankingnews.gr ψεύδεται και συκοφαντεί.
Πραγματικά θλίβομαι.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών