Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε στρατόπεδα χωρίζονται οι Γερμανοί οικονομολόγοι με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου – Bofinger εναντίον Sinn – Προκαλούν σύγχυση στους Γερμανούς καταγγέλλει ο Schäuble - Διαψεύδονται τα περί απειλών της Φινλανδίας για αποχώρησή της από το ευρώ

Σε στρατόπεδα χωρίζονται οι Γερμανοί οικονομολόγοι με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου – Bofinger εναντίον Sinn – Προκαλούν σύγχυση στους Γερμανούς καταγγέλλει ο Schäuble - Διαψεύδονται τα περί απειλών της Φινλανδίας για αποχώρησή της από το ευρώ
(upd)Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της κόντρας που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή την επιστολή των Γερμανών Οικονομολόγων, στην οποία κατακρίνουν τη στάση της κυβέρνησης Merkel στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα, η Φινλανδή Υπουργός Οικονομικών, Jutta Urpilainen, προειδοποιεί ότι η χώρα της θα προτιμούσε να βγει από το ευρώ, από το να πληρώνει για άλλους. Βέβαια το φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να ανασκευάσει τις δηλώσεις της Urpilainen, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης αντιδράσεων.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble χαρακτήρισε την επιστολή «εξωφρενική», ενώ διαπίστωσε ότι προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη. Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, καθώς εάν επιβεβαιωθεί κινδυνεύει η γερμανική, η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία. Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι ο πυρήνας της λύσης αλλά η βάση ενός μηχανισμού εποπτείας, ξεκαθάρισε ο Schäuble.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ομάδα Γερμανών οικονομολόγων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου IFO, Hans-Werner Sinn έκανε διάβημα προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με σκοπό να αναιρεθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η σωτηρία του ευρώ πλήττει τη Γερμανία, υποστηρίζει ο Hans-Werner Sinn, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζει μια δημόσια έκκληση στην καγκελάριο, αλλά και τους Γερμανούς πολίτες κατά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία κατά την άποψή τους είναι λάθος.
Όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα, ο Sinn υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ταχύτερο δυνατό την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή έτσι ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Στο προσχέδιο της δημόσιας έκκλησης, οι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν κυρίως για την σχεδιαζόμενη ένωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, τονίζοντας ότι «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κατά την άποψή τους, αυτό σημαίνει ότι «όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να εγγυηθούν τα χρέη των τραπεζών της ευρωζώνης». Και επειδή τα χρέη των τραπεζών είναι τρεις φορές περισσότερα από το δημόσια ελλείμματα, είναι «λάθος να ζητήσουμε τώρα από φορολογούμενους, συνταξιούχους και αποταμιευτές των χωρών με ισχυρές οικονομίες να εγγυηθούν για το συνολικό χρέος».
Η δημόσια έκκληση θα φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του οικονομολόγου Μπερντ Ράφελχουσχεν, του πρώην προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Κλάους Τσίμερμαν, αλλά και του καθηγητή Στατιστικής Βάλτερ Κρέμερ.
Ωστόσο, τη στήριξη τους προς τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορφής της 28ης-29ης Ιούνη δήλωσαν με δική τους επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Handelsblatt οχτώ κορυφαίοι οικονομολόγοι της Γερμανίας και συγκεκριμένα οι κκ Peter Bofinger (μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων /ΣΟΕ της Γερμανίδας Καγκελαρίου), ο Γκούσταβ Χορν (γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης του ιδρύματος Χανς Μπέκλερ), η Ντάλια Μάριν (καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου “Λούντβιχ-Μαξιμίλιεν), ο Μπερτ Ρούρουπ (πρώην πρόεδρος του γερμανικού ΣΟΕ) Φρίντριχ Σνάιντερ (στέλεχος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας, ειδήμων σε θέματα παραοικονομίας) και ο Τόμας Στράουμπχαρ (επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Αμβρούργου).

Καρφί Φινλανδίας - Προτιμούμε να βγούμε από την Ευρωζώνη παρά να πληρώνουμε για άλλους!

Σε ετοιμότητα εξόδου από την Ευρωζώνη βρίσκεται η Φινλανδία, καθώς η μικρή αλλά ισχυρή οικονομικά σκανδιναβική χώρα θεωρεί πως δεν της χρειάζεται να παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος...
Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Kauppalehti, η υπουργός Οικονομικών Jutta Urpilainen δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η Φινλανδία θα εξέταζε την αποχώρηση της από την Ευρωζώνη, προκειμένου να μην πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών.
"Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί στο να είναι μέλος της Ευρωζώνης, και θεωρούμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία αλλά δεν πρόκειται να κρέμεται από το ευρώ με κάθε κόστος και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια", τονίζει.
Επιπλέον, όπως ξεκαθάρισε, η Φινλανδία τάσσεται κατά της τραπεζικής ένωσης με αμοιβαιότητα των χρεών.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σπεύδει να διαψεύσει τις δηλώσεις της Urpilainen, εξηγώντας πως πρόκειται για εσφαλμένη πληροφόρηση, αφού η δέσμευση της Φινλανδίας στο ευρώ παραμένει ισχυρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης