Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αδύνατες οι αυξήσεις κεφαλαίου 55 δισ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εν μέσω κορωνοϊού, θα πλήξουν την ανάπτυξη

Fitch: Αδύνατες οι αυξήσεις κεφαλαίου 55 δισ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εν μέσω κορωνοϊού, θα πλήξουν την ανάπτυξη
Έκθεση της Fitch για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η εξισορρόπηση των κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 τρισ. δολ. που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ή η αύξηση κεφαλαίων κατά 55 δισεκ. ευρώ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου) για να επιτευχθούν οι ρυθμιστικές ανάγκες, φαντάζουν ως ένα απίθανο σενάριο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ο οίκος, μία τέτοια επιλογή αυτήν την εποχή θα μπορούσε να βλάψει τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν δανεισμό και, ως αποτέλεσμα, να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.
«Οι περισσότεροι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της ΕΕ παρουσιάζουν στρεβλώσεις αναφορικά με τη διακράτηση εγχώριων κρατικών ομολόγων, δεδομένου του αναπόσπαστου ρόλου τους στις αντίστοιχες αγορές, την ανάγκη κατοχής ασφαλών στοιχείων ενεργητικού για ταμειακούς σκοπούς, καθώς και τις ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις κάλυψης ρευστότητας.
Η φερεγγυότητα πολλών τραπεζών παραμένει βαθιά συνδεδεμένη με την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους τους, τόσο μέσω της ουσιαστικής άμεσης κατοχής κρατικών χρεών των τραπεζών όσο και μέσω των εγγυήσεων που παρέχει το κράτος στους δανειολήπτες», σχολιάζεται.
H Fitch εκτιμά ότι οι τράπεζες της ΕΕ θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικό χρέος, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο όριο του 33% του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1).
Η απότομη, όμως, εξισορρόπηση σημαντικών χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να διευρύνει τα spread των ομολόγων.
Η αυξημένη κατοχή κρατικών ομολόγων από τρίτες χώρες θα μπορούσε επίσης να εντείνει τη μεταβλητότητα.
Τα τραπεζικά ιδρύματα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης που διακρατούν τίτλους κρατικού χρέους με βαθμολογία «BBB +» ή χαμηλότερη θα αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Σε κάθε περίπτωση, η διασύνδεση με τις κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να μειωθεί σύντομα, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Image
Καίριο πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με δάνεια σε επιχειρήσεις, λόγω κορωνοϊού

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική έκθεση σε επιχειρηματικά δάνεια και ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
«Ο δανεισμός των ΜμΕ είναι σημαντικός για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη.
Το ποσοστό καταναλωτικού δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ωστόσο, το ΑΕΠ μειώνεται στις οικονομίες της Ευρωζώνης και η ανεργία θα αυξηθεί με διαφορετικά ποσοστά.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων να είναι μεγαλύτερη στις τράπεζες σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες με χαμηλότερα επίπεδα κυβερνητικής στήριξης στους τομείς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. (…)
Η Fitch προβλέπει μικρότερη μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 8% το 2020 στη βασική της υπόθεση και βραδύτερη ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 και το 2022 σε σύγκριση με το κεντρικό σενάριο της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριό μας, το οποίο βασίζεται σε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην παγκόσμια κρίση υγείας, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 12% στην Ευρώπη το 2020.
Η Fitch έχει προχωρήσει πάνω από 100 ενέργειες αξιολόγησης που σχετίζονται με τον ιό σε τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων 14 υποβαθμίσεων, 35 RWN και 51 αρνητικών outlook. (…)
Η ανάλυση ευπάθειας COVID-19 της ΕΚΤ υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας κερδών τραπεζών στο τρέχον περιβάλλον.
Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία θα επηρεάσει δυσανάλογα την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Eυρωζώνης με αδύναμη παραγωγή κερδών, καθώς το κεφάλαιό τους εκτίθεται περισσότερο σε πιστωτικές απώλειες.
Οι μικροί εγχώριοι και λιανικοί δανειστές έχουν ασθενέστερα έσοδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες καθολικές τράπεζες και επομένως δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις πιστωτικές απώλειες», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης