Ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan συνεχίζει να αψηφά την Ελλάδα και την Κύπρο
Πάνε σε Πόλεμο Τουρκία και Ελλάδα;
Με το ερώτημα αυτό το Gatestone Institute και ο συντάκτης του άρθρου Uzay Bulut προσπαθεί να αναλύσει την τουρκική προκλητικότητα.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, παρακολουθώντας στενά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την ενεργοποίηση της Τουρκίας τον περασμένο μήνα αναζητώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια περιοχή που επικαλύπτει την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ελλάδα που ανέπτυξε πολεμικά πλοία μεταξύ των νησιών της Κύπρου και της Κρήτης.
Έκτοτε, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Στις 12 Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για την πιθανότητα «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελληνικές και τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή αφού η Άγκυρα έστειλε το Oruc Reis ένα ερευνητικό πλοίο για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα νότια του Καστελόριζου.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για τα δικαιώματα στα υπεράκτια ενεργειακά αποθέματα
«Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος κρύβεται όταν συγκεντρώνονται τόσες πολλές ναυτικές δυνάμεις σε μια περιορισμένη περιοχή και η ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα βαρύνει αυτόν που προκαλεί αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη.
Η Τουρκία έχει απειλήσει να εισβάλει στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ήδη από το 2018.
Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου φαίνεται να έχει κλιμακώσει την περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου, έθεσε τα όρια της Μεσογείου Θάλασσας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Ταυτόχρονα οριοθέτησε την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) για δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αιγυπτιακή-ελληνική κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως απάντηση στην αμφισβητούμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Τον Μάιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΑΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση "καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατά της, καθώς αντιπροσωπεύουν μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας»
Στις 15 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και των χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Ωστόσο, η καταδίκη δεν σταμάτησε τις παραβιάσεις της Τουρκίας. Στις 5 Αυγούστου, για παράδειγμα, 8 τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν συνολικά 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ανέφεραν ελληνικές στρατιωτικές αρχές.
Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος για να αναζητήσει πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έθεσε πάλι τις ένοπλες δυνάμεις της σε υψηλή επιφυλακή.
Τα πολεμικά πλοία στάλθηκαν επί τόπου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, απαιτώντας την απόσυρση του πλοίου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan συνεχίζει να αψηφά την Ελλάδα και την Κύπρο
Στις 14 Αυγούστου, αναφερόμενος στην Ελλάδα και σε άλλα δυτικά κράτη, ο Erdogan είπε:
«Έστειλαν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον μας. Δώσαμε την απάντησή μας σε αυτές τις επιθέσεις στη γλώσσα που καταλαβαίνουν μέσω των επιχειρήσεων μας στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δίνουμε επίσης [μια απάντηση] σήμερα!
Τους είπαμε, "κοιτάξτε, μην επιτεθείτε στο σκάφος μας Oruç Reis. Εάν επιτεθείτε, θα πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση»
«Καμία αποικιοκρατική δύναμη», δήλωσε ο Erdogan στις 19 Αυγούστου, «δεν μπορεί να στερήσει στη χώρα μας από τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή».
Η Τουρκία είναι αποικιοκρατική δύναμη
Η Τουρκία είναι μια αποικιοκρατική δύναμη που έχει καταλάβει τη Βόρεια Κύπρο από το 1974.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος και ισχυρίζεται το 44% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ) ως δική της.
Ένα άλλο αρκετά μεγάλο τμήμα αυτής της ζώνης διεκδικείται από τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στα κατεχόμενα βόρεια του νησιού – που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια ρεβιζιονιστική πολιτική (είναι αυτή που αμφισβητεί υπαρκτές συνθήκες) στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο Γιώργος Κεντάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Η πολιτική της Τουρκίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Στόχος είναι η επιβολή γεωπολιτικής κυριαρχίας: ένα αδιαμφισβήτητο περιφερειακό ηγεμονικό καθεστώς βάσει του οποίου η Τουρκία μπορεί να καθορίσει μεγάλες και σημαντικές εξελίξεις.
Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία διατηρεί σαφώς μια επιθετική στάση.
Φαίνεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να επιβάλει τα ρεβιζιονιστικά της σχέδια.
Για σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα, η Τουρκία (υπό την ηγεσία του Erdogan) αναπτύσσει μια στρατηγική για κυριαρχήσει στις θάλασσες γνωστή και ως δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».
Το δόγμα αυτό ξεκινάει από την Μαύρη Θάλασσα και εκτείνεται μέσω του Αιγαίου Πελάγους προς τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Συρίας.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει εθελοντικά να υποταχθούν στις παραμέτρους της γαλάζιας πατρίδας, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της στρατιωτικής δύναμης της.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει Ελλάδα και Κύπρο στο πλαίσιο ενός στρατηγικού δόγματος ενός ενοποιημένου μετώπου.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Τουρκία ξεκίνησε ένα παράνομο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, υποστηριζόμενη από σημαντικές αεροναυτικές δυνάμεις.
Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία ξεκίνησε ένα υπεράκτιο πρόγραμμα γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Μέχρι στιγμής ξεκίνησε ή / και ολοκλήρωσε 7 γεωτρήσεις, τουλάχιστον μία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Η Τουρκία έχει επεκτείνει στην πραγματικότητα τη στρατιωτική της κατοχή στην Κύπρο από το 1974 στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού.
Όλα αυτά ως επί το πλείστον με εξαίρεση ορισμένες δηλώσεις τρίτων κράτη αντιμετωπίστηκαν με συμβολικές κυρώσεις από την ΕΕ.
«Η Τουρκία προσπαθεί επί του παρόντος μια παρόμοια πολιτική ρεβιζιονισμού εναντίον της Ελλάδας.
Ο στόχος είναι να επιβληθεί ένα ηγεμονικό καθεστώς επί των θαλάσσιων ζωνών ή και των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει τη στρατιωτική της δύναμη, και απέκτησε τα μέσα, για να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει τη γεωπολιτική δυναμική που δημιουργήθηκε από μια σειρά συμφωνιών οριοθέτησης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Λιβάνου και Ισραήλ.
Η Τουρκία υπονομεύει επίσης το πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Κύπρου.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή την ατζέντα της Άγκυρας στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.
Σύμφωνα με τον Χάρη Σαμαρά, εμπειρογνώμονα της Κυπριακής ΑΟΖ και πρόεδρο της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας Pytheas, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό επέκταση των ισλαμιστικών εσωτερικών πολιτικών της.
Η Τουρκία είναι μια αυταρχική χώρα που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από υπερεθνικιστικές και ισλαμικές δυνάμεις" δήλωσε ο Σαμαράς.
Εμπνευσμένη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, ο Erdogan και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν ακολουθήσει πολιτικές που προωθούν τον εξισλαμισμό της χώρας, προωθώντας τη θρησκεία, τον φονταμενταλισμό και περιορίζοντας τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Η Τουρκία υποστηρίζει παγκοσμίως τον ισλαμισμό και τον τζιχαντισμό ως στις περιπτώσεις του ISIS, της Χαμάς, της Μπόκο Χαράμ, της Αλ Κάιντα και του ιρανικού καθεστώτος, μεταξύ άλλων. Είναι συνεπώς ακριβές να δηλώνεται ότι η Τουρκία είναι σήμερα μεταξύ των πιο αντι-αμερικανικών και αντιευρωπαϊκών χωρών στον κόσμο.
Λειτουργεί ως πολωμένη μηχανή θρησκευτικού ριζοσπαστισμού με παγκόσμια εμβέλεια.
Σύμφωνα με τον Σαμαρά, υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες της επιθετικότητας της Τουρκίας προς την Ελλάδα που αιτιολογούν την συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο:
1)Ο Erdogan επιθυμεί να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου, είναι εκπλήρωση των φιλοδοξιών του.
Νομιμοποιείται αναλαμβάνοντας συνειδητά τον μανδύα ως διάδοχο της ένδοξης ιστορίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Τουρκία, όπως έχει επαναλάβει επανειλημμένα ο Erdogan, «είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Αυτό σημαίνει ότι ως αρχηγός της, ο Erdogan ισοδυναμεί με τον Χαλίφη.
Σημειώστε εδώ τις ομοιότητες με δηλώσεις ηγετών του ISIS.
2)Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις πρακτικές της Τουρκίας, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ, διπλωμάτες και γραφειοκράτες των ΗΠΑ
Η άρνησή τους να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία όχι μόνο αποδυναμώνει τη Δύση και την αξιοπιστία της, αλλά ωφελεί επίσης τη Ρωσία, το Ιράν και την τρομοκρατία.
Επιπλέον, πέραν αυτών, τα στοιχεία που σκόπιμα κλείνουν τα
Η Merkel είναι ισχυρός σύμμαχος του Erdogan
3) Η δημοτικότητα του Erdogan (και του ΑΚΡ) έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής αρπαγής εξουσίας, του νεποτισμού και της διαφθοράς.
Η οικονομία έχει επιδεινωθεί.
Έπαιξε θέατρο με την υπόθεση της Αγίας Σοφίας και η διπλωματία των κανονιοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, απομάκρυνε πολλές χώρες από την Τουρκία.
«Ο Erdogan, ωστόσο, αναμένει τώρα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Merkel, η καλύτερη σύμμαχος του θα αναγκάσει την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο.
Ελπίζει ότι υπό την πίεση της Γερμανίας η Ελλάδα θα αποδειχθεί να παραχωρήσει μέρος της κυριαρχία της.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική πραγματικότητα και προκλητικότητα.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTΕX δηλαδή έχει κοινοποίηση σε άλλα πλοία για τις δραστηριότητες έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή στις 10 Αυγούστου.
«Η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας δεν είναι πραγματικά κάτι καινούργιο", ανέφερε η Άννα Κουκίδης-Προκοπίου, συνεργάτης και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.
Για παράδειγμα, υπήρξαν αμέτρητες παραβιάσεις του εναέριου χώρου τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η σταδιακή κλιμάκωσης της έντασης, είχε στόχο να δοκιμάσει την αντίδραση των άλλων κρατών στην θάλασσα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.
Αλλά η Ελλάδα το έχει αποδείξει δεν θα πάει χαλαρά, απέναντι στην Τουρκία που θέτει μια μινιμαλιστική ατζέντα με τους δικούς της όρους.
Η Τουρκία θεωρεί τη χρήση βίας ως καρότο και μαστίγιο για την Ελλάδα για να υποκύψει στους ισχυρισμούς της.
Δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη νεο-οθωμανική, ρητορική κατά της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία χρησιμοποιούν Erdogan και οι υπουργοί του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ηγεμονικής προσπάθειας να κυριαρχήσει στην περιφέρεια.
Ένας αυταρχικός κυβερνήτης βασιλεύει με άρτο και θέαμα.
Ο άρτος φαίνεται να εξαντλείται στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, οπότε πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στο θέαμα
Όσο για το τι πρέπει να κάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενόψει της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας, η Προκοπίου είπε:
«Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις αλλά έχουν παρθεί λίγα μέτρα.
Εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σοβαρές για να σταματήσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν ότι το εννοούν.
Στην ουσία, ο Erdogan γελοιοποιεί την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με μηδενικές συνέπειες.
Η Τουρκία πρέπει να υποστεί πολύ ισχυρές κυρώσεις για να κάνει πίσω.
www.bankingnews.gr
Με το ερώτημα αυτό το Gatestone Institute και ο συντάκτης του άρθρου Uzay Bulut προσπαθεί να αναλύσει την τουρκική προκλητικότητα.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, παρακολουθώντας στενά τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά την ενεργοποίηση της Τουρκίας τον περασμένο μήνα αναζητώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια περιοχή που επικαλύπτει την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ελλάδα που ανέπτυξε πολεμικά πλοία μεταξύ των νησιών της Κύπρου και της Κρήτης.
Έκτοτε, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Στις 12 Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για την πιθανότητα «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελληνικές και τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή αφού η Άγκυρα έστειλε το Oruc Reis ένα ερευνητικό πλοίο για να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα νότια του Καστελόριζου.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για τα δικαιώματα στα υπεράκτια ενεργειακά αποθέματα
«Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος κρύβεται όταν συγκεντρώνονται τόσες πολλές ναυτικές δυνάμεις σε μια περιορισμένη περιοχή και η ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα βαρύνει αυτόν που προκαλεί αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη.
Η Τουρκία έχει απειλήσει να εισβάλει στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ήδη από το 2018.
Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου φαίνεται να έχει κλιμακώσει την περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου, έθεσε τα όρια της Μεσογείου Θάλασσας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Ταυτόχρονα οριοθέτησε την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) για δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η αιγυπτιακή-ελληνική κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως απάντηση στην αμφισβητούμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Τον Μάιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΑΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση "καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατά της, καθώς αντιπροσωπεύουν μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας»
Στις 15 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και των χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Ωστόσο, η καταδίκη δεν σταμάτησε τις παραβιάσεις της Τουρκίας. Στις 5 Αυγούστου, για παράδειγμα, 8 τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν συνολικά 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ανέφεραν ελληνικές στρατιωτικές αρχές.
Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος για να αναζητήσει πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έθεσε πάλι τις ένοπλες δυνάμεις της σε υψηλή επιφυλακή.
Τα πολεμικά πλοία στάλθηκαν επί τόπου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, απαιτώντας την απόσυρση του πλοίου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan συνεχίζει να αψηφά την Ελλάδα και την Κύπρο
Στις 14 Αυγούστου, αναφερόμενος στην Ελλάδα και σε άλλα δυτικά κράτη, ο Erdogan είπε:
«Έστειλαν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον μας. Δώσαμε την απάντησή μας σε αυτές τις επιθέσεις στη γλώσσα που καταλαβαίνουν μέσω των επιχειρήσεων μας στο βόρειο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δίνουμε επίσης [μια απάντηση] σήμερα!
Τους είπαμε, "κοιτάξτε, μην επιτεθείτε στο σκάφος μας Oruç Reis. Εάν επιτεθείτε, θα πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση»
«Καμία αποικιοκρατική δύναμη», δήλωσε ο Erdogan στις 19 Αυγούστου, «δεν μπορεί να στερήσει στη χώρα μας από τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή».
Η Τουρκία είναι αποικιοκρατική δύναμη
Η Τουρκία είναι μια αποικιοκρατική δύναμη που έχει καταλάβει τη Βόρεια Κύπρο από το 1974.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος και ισχυρίζεται το 44% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ) ως δική της.
Ένα άλλο αρκετά μεγάλο τμήμα αυτής της ζώνης διεκδικείται από τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στα κατεχόμενα βόρεια του νησιού – που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια ρεβιζιονιστική πολιτική (είναι αυτή που αμφισβητεί υπαρκτές συνθήκες) στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο Γιώργος Κεντάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Η πολιτική της Τουρκίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Στόχος είναι η επιβολή γεωπολιτικής κυριαρχίας: ένα αδιαμφισβήτητο περιφερειακό ηγεμονικό καθεστώς βάσει του οποίου η Τουρκία μπορεί να καθορίσει μεγάλες και σημαντικές εξελίξεις.
Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία διατηρεί σαφώς μια επιθετική στάση.
Φαίνεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να επιβάλει τα ρεβιζιονιστικά της σχέδια.
Για σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα, η Τουρκία (υπό την ηγεσία του Erdogan) αναπτύσσει μια στρατηγική για κυριαρχήσει στις θάλασσες γνωστή και ως δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».
Το δόγμα αυτό ξεκινάει από την Μαύρη Θάλασσα και εκτείνεται μέσω του Αιγαίου Πελάγους προς τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Συρίας.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει εθελοντικά να υποταχθούν στις παραμέτρους της γαλάζιας πατρίδας, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της στρατιωτικής δύναμης της.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει Ελλάδα και Κύπρο στο πλαίσιο ενός στρατηγικού δόγματος ενός ενοποιημένου μετώπου.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Τουρκία ξεκίνησε ένα παράνομο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, υποστηριζόμενη από σημαντικές αεροναυτικές δυνάμεις.
Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία ξεκίνησε ένα υπεράκτιο πρόγραμμα γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Μέχρι στιγμής ξεκίνησε ή / και ολοκλήρωσε 7 γεωτρήσεις, τουλάχιστον μία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Η Τουρκία έχει επεκτείνει στην πραγματικότητα τη στρατιωτική της κατοχή στην Κύπρο από το 1974 στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού.
Όλα αυτά ως επί το πλείστον με εξαίρεση ορισμένες δηλώσεις τρίτων κράτη αντιμετωπίστηκαν με συμβολικές κυρώσεις από την ΕΕ.
«Η Τουρκία προσπαθεί επί του παρόντος μια παρόμοια πολιτική ρεβιζιονισμού εναντίον της Ελλάδας.
Ο στόχος είναι να επιβληθεί ένα ηγεμονικό καθεστώς επί των θαλάσσιων ζωνών ή και των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει τη στρατιωτική της δύναμη, και απέκτησε τα μέσα, για να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει τη γεωπολιτική δυναμική που δημιουργήθηκε από μια σειρά συμφωνιών οριοθέτησης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Λιβάνου και Ισραήλ.
Η Τουρκία υπονομεύει επίσης το πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Κύπρου.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή την ατζέντα της Άγκυρας στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.
Σύμφωνα με τον Χάρη Σαμαρά, εμπειρογνώμονα της Κυπριακής ΑΟΖ και πρόεδρο της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας Pytheas, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό επέκταση των ισλαμιστικών εσωτερικών πολιτικών της.
Η Τουρκία είναι μια αυταρχική χώρα που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από υπερεθνικιστικές και ισλαμικές δυνάμεις" δήλωσε ο Σαμαράς.
Εμπνευσμένη από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, ο Erdogan και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν ακολουθήσει πολιτικές που προωθούν τον εξισλαμισμό της χώρας, προωθώντας τη θρησκεία, τον φονταμενταλισμό και περιορίζοντας τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Η Τουρκία υποστηρίζει παγκοσμίως τον ισλαμισμό και τον τζιχαντισμό ως στις περιπτώσεις του ISIS, της Χαμάς, της Μπόκο Χαράμ, της Αλ Κάιντα και του ιρανικού καθεστώτος, μεταξύ άλλων. Είναι συνεπώς ακριβές να δηλώνεται ότι η Τουρκία είναι σήμερα μεταξύ των πιο αντι-αμερικανικών και αντιευρωπαϊκών χωρών στον κόσμο.
Λειτουργεί ως πολωμένη μηχανή θρησκευτικού ριζοσπαστισμού με παγκόσμια εμβέλεια.
Σύμφωνα με τον Σαμαρά, υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες της επιθετικότητας της Τουρκίας προς την Ελλάδα που αιτιολογούν την συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο:
1)Ο Erdogan επιθυμεί να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου, είναι εκπλήρωση των φιλοδοξιών του.
Νομιμοποιείται αναλαμβάνοντας συνειδητά τον μανδύα ως διάδοχο της ένδοξης ιστορίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Τουρκία, όπως έχει επαναλάβει επανειλημμένα ο Erdogan, «είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Αυτό σημαίνει ότι ως αρχηγός της, ο Erdogan ισοδυναμεί με τον Χαλίφη.
Σημειώστε εδώ τις ομοιότητες με δηλώσεις ηγετών του ISIS.
2)Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις πρακτικές της Τουρκίας, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ, διπλωμάτες και γραφειοκράτες των ΗΠΑ
Η άρνησή τους να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία όχι μόνο αποδυναμώνει τη Δύση και την αξιοπιστία της, αλλά ωφελεί επίσης τη Ρωσία, το Ιράν και την τρομοκρατία.
Επιπλέον, πέραν αυτών, τα στοιχεία που σκόπιμα κλείνουν τα
Η Merkel είναι ισχυρός σύμμαχος του Erdogan
3) Η δημοτικότητα του Erdogan (και του ΑΚΡ) έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής αρπαγής εξουσίας, του νεποτισμού και της διαφθοράς.
Η οικονομία έχει επιδεινωθεί.
Έπαιξε θέατρο με την υπόθεση της Αγίας Σοφίας και η διπλωματία των κανονιοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, απομάκρυνε πολλές χώρες από την Τουρκία.
«Ο Erdogan, ωστόσο, αναμένει τώρα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Merkel, η καλύτερη σύμμαχος του θα αναγκάσει την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο.
Ελπίζει ότι υπό την πίεση της Γερμανίας η Ελλάδα θα αποδειχθεί να παραχωρήσει μέρος της κυριαρχία της.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική πραγματικότητα και προκλητικότητα.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTΕX δηλαδή έχει κοινοποίηση σε άλλα πλοία για τις δραστηριότητες έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή στις 10 Αυγούστου.
«Η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας δεν είναι πραγματικά κάτι καινούργιο", ανέφερε η Άννα Κουκίδης-Προκοπίου, συνεργάτης και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.
Για παράδειγμα, υπήρξαν αμέτρητες παραβιάσεις του εναέριου χώρου τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η σταδιακή κλιμάκωσης της έντασης, είχε στόχο να δοκιμάσει την αντίδραση των άλλων κρατών στην θάλασσα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.
Αλλά η Ελλάδα το έχει αποδείξει δεν θα πάει χαλαρά, απέναντι στην Τουρκία που θέτει μια μινιμαλιστική ατζέντα με τους δικούς της όρους.
Η Τουρκία θεωρεί τη χρήση βίας ως καρότο και μαστίγιο για την Ελλάδα για να υποκύψει στους ισχυρισμούς της.
Δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη νεο-οθωμανική, ρητορική κατά της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία χρησιμοποιούν Erdogan και οι υπουργοί του πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ηγεμονικής προσπάθειας να κυριαρχήσει στην περιφέρεια.
Ένας αυταρχικός κυβερνήτης βασιλεύει με άρτο και θέαμα.
Ο άρτος φαίνεται να εξαντλείται στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, οπότε πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στο θέαμα
Όσο για το τι πρέπει να κάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενόψει της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας, η Προκοπίου είπε:
«Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις αλλά έχουν παρθεί λίγα μέτρα.
Εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σοβαρές για να σταματήσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν ότι το εννοούν.
Στην ουσία, ο Erdogan γελοιοποιεί την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με μηδενικές συνέπειες.
Η Τουρκία πρέπει να υποστεί πολύ ισχυρές κυρώσεις για να κάνει πίσω.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών