Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Fed θα αποφασίσει αλλαγές στην ποσοτική χαλάρωση τον Σεπτέμβριο 2020

Goldman Sachs: Η Fed θα αποφασίσει αλλαγές στην ποσοτική χαλάρωση τον Σεπτέμβριο 2020
Σχόλιο της Goldman μετά την ομιλία του Jerome Powell
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα αποφασίσει αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις κατά τη συνεδρίαση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, αναφέρει σε σχόλιό της η Goldman Sachs, στον απόηχο της σημερινής (27/8) ομιλίας του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.
Προηγουμένως, η Goldman ανέμενε αλλαγές στο QE τον Νοέμβριο.
Όπως σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι σημερινές εξελίξεις είναι "σηματοδοτούν μία σημαντική στροφή υποχώρησης από τη Fed, η οποία όμως αναμενόταν σύμφωνα με τις προσδοκίες" παρόλο που οι αγορές απογοητεύτηκαν αρχικά -μετέπειτα συνέχισαν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με την Goldman, "η νέα πολιτική είναι ευέλικτη, βάζει τέλος σε μία σκληρή τυποποιημένη δέσμευση".
Το πιο σημαντικό, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η FOMC θα ανταποκριθεί στους "κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής".

Οι μεγάλες ανακοινώσεις του Jerome Powell

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής σήμερα 27 Αυγούστου 2020, λέγοντας ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει περισσότερο από το κανονικό, προκειμένου να υποστηρίξει την αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία, ουσιαστικά ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί και πάνω από το όριο - στόχο του 2%.
Σε μια κίνηση που ο πρόεδρος Jerome Powell χαρακτήρισε μια «ισχυρή αναβάθμιση» της πολιτικής της Fed, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν τον στόχο.
Οι αλλαγές κωδικοποιήθηκαν σε ένα προσχέδιο πολιτικής που ονομάζεται Δήλωση για τους μακροπρόθεσμους στόχους και τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής, που εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2012, η οποία ενημέρωσε την προσέγγιση της Fed για τα επιτόκια και τη γενική οικονομική ανάπτυξη.
Ως πρακτικό ζήτημα, η κίνηση σημαίνει ότι η Fed θα είναι λιγότερο διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια όταν πέσει το ποσοστό ανεργίας, αρκεί ο πληθωρισμός να μην αυξηθεί επίσης.
Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν παραδοσιακά ότι η χαμηλή ανεργία οδηγεί σε επικίνδυνα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού και έχουν προχωρήσει προληπτικά για να το ξεπεράσουν.
Ωστόσο, μια ομιλία που έκανε ο Powell στο ετήσιο Jackson Hole της Fed, στο συμπόσιο του Ουαϊόμινγκ, και σε συνοδευτικά έγγραφα που κωδικοποιούσαν τη νέα πολιτική, σηματοδότησαν την απομάκρυνση από την παλιά σκέψη.
«Πολλοί το θεωρούν αντίθετο ότι η Fed θα ήθελε να αυξήσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Powell.
«Ωστόσο, ο πληθωρισμός που είναι επίμονα πολύ χαμηλός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία».
Ο Powell σημείωσε ότι το επίπεδο επιτοκίου που ούτε περιορίζει ούτε ωθεί την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών και είναι πιθανό να παραμείνει εκεί.
Αντίθετα με την τρέχουσα κατάσταση με εκείνη που αντιμετώπισε η Fed πριν από 40 χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος Paul Volcker ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη σειρά αυξήσεων επιτοκίων που προσπάθησαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Με τα χρόνια, οι θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και η τεχνολογία, έχουν μετατοπίσει την εστίαση της Fed στον πληθωρισμό που έχει μειωθεί πολύ.
Η κατάσταση, δήλωσε ο Powell, «μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη πτώση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να τραβήξει τον πραγματικό πληθωρισμό ακόμη χαμηλότερα, με αποτέλεσμα έναν δυσμενή κύκλο συνεχώς χαμηλότερου πληθωρισμού και προσδοκιών για τον πληθωρισμό». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συνεπώς, μένουν με ελάχιστο περιθώριο για χαμηλότερα ποσοστά σε περιόδους οικονομικής πίεσης.
Από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Fed αγωνίστηκε να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2%.
Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η νέα προσέγγιση θα αλλάξει το τοπίο, αυξάνοντας τις προσδοκίες και επιτρέποντας στον πληθωρισμό να επιπλέει υψηλότερα.
Εκτός από την αλλαγή σε σχέση με τη στρατηγική για τον πληθωρισμό, η Fed ανακοίνωσε επίσης μια τροποποίηση πολιτικής που αλλάζει την προσέγγιση στην απασχόληση.
Η νέα γλώσσα λέει ότι η προσέγγιση στην κατάσταση των θέσεων εργασίας θα ενημερωθεί από τις «εκτιμήσεις της Fed για τις ελλείψεις της απασχόλησης από το μέγιστο επίπεδό της».
Η προηγούμενη γλώσσα αναφέρεται σε «αποκλίσεις» από το μέγιστο επίπεδο.
Ενώ η αλλαγή φαίνεται να είναι θέμα λεξιλογίου, ο Powell είπε ότι είναι σημαντικό.
«Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για πολλούς σε κοινότητες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος», είπε. "Αυτή η αλλαγή μπορεί να φαίνεται λεπτή, αλλά αντανακλά την άποψή μας ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να προκαλέσει ξέσπασμα πληθωρισμού."
Η Fed εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία του κοραναϊού σε όσους ήταν λιγότερο ικανοί να το αντέξουν, έτσι η αλλαγή στη γλώσσα αντιπροσωπεύει μια κίνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Ο Powell είπε ότι η Fed δεν θα θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ποσοστό ανεργίας, αλλά θα επιτρέψει στους όρους να υπαγορεύσουν αυτό που θεωρεί πλήρη απασχόληση. Προηγούμενες προβλέψεις της Fed ανέμεναν τον πληθωρισμό να αυξηθεί πολύ μπροστά από το χαμηλό γενικής γενιάς 3,5% που είχε χτυπήσει η ανεργία πριν από την πανδημία, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Ο Powell είπε ότι η Fed παραμένει της πεποίθησης ότι ο πληθωρισμός 2% εξακολουθεί να είναι ο κατάλληλος στόχος με την πάροδο του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης