Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η κατάρρευση των λειτουργικών κερδών «δείχνει» επανάληψη του 2008 στη Wall Street

Η κατάρρευση των λειτουργικών κερδών «δείχνει» επανάληψη του 2008 στη Wall Street
Τί εκτιμά για τη Wall Street πρώην οικονομολόγος της AllianceBernstein
Η «βουτιά» στα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων θυμίζει την κατάρρευση της Wall Street το 2008, εκτιμά ο Joseph Carson, πρώην οικονομολόγος της AllianceBernstein.
Ωστόσο, αυτή τη φορά το μείγμα των κερδών είναι πολύ διαφορετικό, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να επικεντρώνεται σε μη χρηματοοικονομικές βιομηχανίες, υπογραμμίζεται σε άρθρο του αναλυτή.
Η κρίση του 2020 επικεντρώνεται περισσότερο στην πραγματική οικονομία, σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική/τραπεζική κρίση του 2008.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική απάντηση απαιτεί περισσότερο δημοσιονομικά κίνητρα παρά νομισματική χαλάρωση.
Ειδικότερα, στο β’ τρίμηνο 2020, το σύνολο των λειτουργικών κερδών παρουσίασε πτώση 11%, μετά από πτώση 12% στο α’ τρίμηνο.
Η μείωση επί δύο τρίμηνα κατά 23% συνολικά, αντιστοιχεί σχεδόν με τη μείωση κατά 25% στα λειτουργικά κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2008 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης.
Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές.
Πρώτον, το 2020 σημειώθηκε σε δύο τρίμηνα, ενώ η μείωση το 2008 σημειώθηκε σε ένα. και δεύτερον, η πτώση του 2020 συγκεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, ενώ αυτές αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης το 2008.
Τα λειτουργικά κέρδη των εταιρειών S&P 500 συγκεκριμένα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση, με διαφορετικό τριμηνιαίο μοτίβο, αλλά σε παρόμοιο συνδυασμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η S&P, τα λειτουργικά κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες μειώθηκαν κατά 33% τα τελευταία δύο τρίμηνα.
Ωστόσο, η πτώση συγκεντρώθηκε στο α’ τρίμηνο, ήτοι 50%.
«Η μείωση κατά 25% των μη χρηματοοικονομικών βιομηχανιών που παρουσίασαν λειτουργικά κέρδη τα τελευταία δύο τρίμηνα είναι πολύ πιο σοβαρή από την πτώση του 15% το δ’ τρίμηνο του 2008.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό επίπεδο των λειτουργικών κερδών για μη χρηματοοικονομικές εταιρείες ανήλθε σε 966 δισεκ. δολάρια το β’ τρίμηνο -το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργικών κερδών από το 2011.
Τα πραγματικά περιθώρια κέρδους για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες υπολογίζονται στο 10,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. (…)
Οι αναφορές ότι απολύθηκαν εργαζόμενοι και δεν θα προσληφθούν, δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη.
Πολλές εταιρείες δεν έχουν το επίπεδο κερδοφορίας για να υποστηρίξουν προσλήψεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης