Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Με καθυστέρηση αναγνωρίζει ότι το ελληνικό PSI+ δεν πέτυχε γιατί δεν συμμετείχε ο δημόσιος τομέας - Εκτιμά ότι δεν αναμένεται αναδιάρθρωση τύπου PSI στην Ευρωζώνη - Κρίσιμη η θέση της Ιταλίας

  Goldman Sachs: Με καθυστέρηση αναγνωρίζει ότι το ελληνικό PSI+ δεν πέτυχε γιατί δεν συμμετείχε ο δημόσιος τομέας - Εκτιμά ότι δεν αναμένεται αναδιάρθρωση τύπου  PSI στην Ευρωζώνη - Κρίσιμη η θέση της Ιταλίας
(upd) Δεν αναμένει να υπάρξουν παρόμοιες με την ελληνική αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Huw Pill, θεωρώντας ότι ακόμη και να γίνει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, όπως στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Pill, η εμπειρία της Ελλάδας δεν ήταν θετική για τους επενδυτές, καθώς υποβλήθηκαν σε τεράστιες ζημίες, την ώρα που η ελάφρυνση της Ελλάδος ήταν σχετικά μικρή. Κύριος λόγος γι' αυτό ήταν ότι ο δημόσιος τομέας δεν συμμετείχε στη διαδικασία.
Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει παράλληλα ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μια χαλάρωση των όρων λιτότητας θα βοηθήσει σημαντικά την παρούσα τεταμένη κατάσταση. “Στην παρούσα κατάσταση βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει μόνο μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των όρων λιτότητας” σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Στο μεταξύ, ο Pill επισήμανε ότι η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αναχρηματοδότησης του χρέους της -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. "Ωστόσο, οι ανησυχίες για το ευρώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε αναζήτηση εξωτερικής στήριξης. Η Ιταλία έχει το πλεονέκτημα ευρείας βάσης εγχώριων επενδυτών οι οποίοι παραδοσιακά αγοράζουν το κρατικό χρέος της".
Η Ελλάδα-ακόμη και μετά το PSI-και η Ιταλία αποτελούν τις δύο χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Στα θετικά η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως και οι δύο χώρες καταγράφουν κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δείχνει ότι είναι σε τροχιά εξυγίανσης. Όμως, οι υπολογισμοί της βιωσιμότητας του χρέους τους εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης. Και για τις δύο χώρες θεωρεί πως οι αποδόσεις των ομολόγων τους θα μειωθούν σε πιο μόνιμη βάση, όταν οι επενδυτές αρχίσουν να θεωρούν πως η βιωσιμότητα του χρέους Ελλάδας και Ιταλίας έχει πράγματι βελτιωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης