Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Πλαφόν» στα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του εξετάζει η κυβέρνηση - Επανενεργοποιείται το Σώμα Δημοσιονομικών Ελέγχων στο Γενικό Λογιστήριο - Προς απόρριψη το σχέδιο πληρωμής των φόρων σε δόσεις;

«Πλαφόν» στα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του εξετάζει η κυβέρνηση - Επανενεργοποιείται το Σώμα Δημοσιονομικών Ελέγχων στο Γενικό Λογιστήριο - Προς απόρριψη το σχέδιο πληρωμής των φόρων σε δόσεις;
(upd3)Την θέσπιση «πλαφόν» στα ποσά των ενοικίων που πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για τις στεγαστικές ανάγκες του Δημοσίου, εξετάζει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα από τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να «εξουδετερώσει» τις πιέσεις της Τρόικας που δείχνει μηδενική ανοχή ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ξένοι δεν πρόκειται να πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις,. ευρώ αν δεν γίνουν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο ή δεν κοπεί το 12% από1ης Ιουλίου που έχει συμφωνηθεί στα ειδικά μισθολόγια. Η μείωση αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους και κληρικούς.
Επίσης, εν αμφιβόλω τίθεται και η τύχη του μέτρου για την υιοθέτηση προγράμματος δόσεων για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος και των υπολοίπων έκτακτων εισφορών με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί οι φορολογούμενοι.
Οι επικεφαλής της τριμερούς Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα συναντηθούν αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μεθαύριο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η ατζέντα των επαφών τους περιλαμβάνει μέχρι στιγμής ραντεβού έως τις 31 Ιουλίου, αλλά η τελική ημερομηνία αναχώρησής τους από την Αθήνα θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά.
Οι ενδελεχείς έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία χθες «ξεσκόνισαν» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάθε πτυχή του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της τρόικας έδειξαν «κόκκινη κάρτα» για τις υπερβάσεις στις δαπάνες, για τη συσσώρευση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ) και για τη διόγκωση της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα του προϋπολογισμού, η οποία όχι μόνο έφθασε το 1,5 δισ. ευρώ (έναντι 500 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο) αλλά και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Το οικονομικό επιτελείο και τα εμπλεκόμενα υπουργεία συνέχισαν και χθες τον αγώνα δρόμου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους βασικούς άξονες για τα μέτρα της διετίας 2013-2014, από τα οποία πρέπει να προκύψουν περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Οι άξονες αυτοί αναμένεται να παραδοθούν σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το τι θα προταθεί στην τρόικα.
Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αποφευχθούν τα οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα, ιδίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, και να δοθεί ώθηση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τρεις είναι οι βασικοί φόβοι-εστίες κινδύνου για το κυβερνητικό επιτελείο:
Να απορρίψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών τα ισοδύναμα μέτρα τα οποία έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά, με στόχο να αποφύγει τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και άλλες επαχθείς προβλέψεις του μνημονίου.
Να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού (εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ0, καθώς η τρόικα θεωρεί πως πολλά από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2012 θα αποφέρουν έσοδα την επόμενη χρονιά.
Να απαιτηθεί η διεύρυνση του πακέτου περικοπών της προσεχούς διετίας από τα 11,5 δισ. ευρώ στα 15 δισ. ευρώ.
Στην προσπάθειά της να χτίσει «γραμμή άμυνας» απέναντι σε όλα αυτά και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας, η ελληνική πλευρά θα αναπτύξει σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:
Πακέτο φορολογικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την άμεση τόνωση των εσόδων (όπως η νέου τύπου «περαίωση» που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τις ανέλεγκτες χρήσεις, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την απόδοση του ΦΠΑ κ.λπ.), και ταχεία προώθηση του νέου φορολογικού συστήματος. Μάλιστα, το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τον αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλλινς, ο οποίος σήμερα συναντάται επίσης με τον κ. Στουρνάρα.
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών (η αυλαία άνοιξε χθες με σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Μέτρα άμεσης περιστολής δαπανών, όπως η επιβολή πλαφόν στα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπουργείων και των άλλων υπηρεσιών του. Το σχετικό κονδύλι και παρά την απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τον άμεσο περιορισμό αυτών των δαπανών σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, παραμένει σήμερα στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ. Μόλις 6 εκατ. ευρώ πιο κάτω από τα 186,252 εκατ. ευρώ που πλήρωσε σε ενοίκια ο προϋπολογισμός συνολικά για το 2010. Σε 180,3 εκατ. ευρώ είχε διαμορφωθεί το κονδύλι για τα μισθώματα όλων των ακινήτων του Δημοσίου το 2009.Σε έρευνα του υπουργείου Οικονομικών για τις μισθώσεις αυτών των ακινήτων αποκαλύπτεται ότι ο προϋπολογισμός πληρώνει αδρά μισθώματα γι’ αυτά τα κτίρια χωρίς να εξυπηρετούνται οι στεγαστικές ανάγκες του Δημοσίου. Τα κτίρια που στεγάζουν Υπουργεία και Δημόσιες υπηρεσίες είναι ακατάλληλα, καθόλου λειτουργικά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες λειτουργίας των κυβερνητικών τμημάτων.Το υψηλότερο ποσό για ενοίκια πληρώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη σχετική δαπάνη να φθάνει τα 35,2 εκατ. ευρώ και ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών από το οποίο οι ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων εισπράττουν κάθε χρόνο σε ενοίκια το ποσό 21,439 εκατ. ευρώ. Μία θέση πιο κάτω βρίσκεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα καταβάλλει σε ετήσια μισθώματα 9,6 εκατ. ευρώ. Τα λιγότερα ποσά για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών πληρώνει το υπουργείο Υγείας ( 1,170 εκατ. ευρώ).
Επανενεργοποίηση του Σώματος Δημοσιονομικών Ελέγχων για την παρακολούθηση των δαπανών του κράτους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης