Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα στο Μεσοπρόθεσμο – Πρώτα κόβονται οι μισθοί των Υπουργών και μετά έρχεται ο πέλεκυς σε εφάπαξ, συντάξεις και επιδόματα – «Κουρεύονται» όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που ξεπερνούν τα 2.100 ευρώ

Mέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα στο Μεσοπρόθεσμο – Πρώτα κόβονται οι μισθοί των Υπουργών και μετά έρχεται ο πέλεκυς σε εφάπαξ, συντάξεις και επιδόματα – «Κουρεύονται» όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που ξεπερνούν τα 2.100 ευρώ
Από τις αμοιβές των κυβερνητικών αξιωματούχων και των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του ξεκινά το «μαχαίρι» στις δημόσιες δαπάνες.
Σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση που έχει ως στόχο την πρόληψη των όποιων κοινωνικών αντιδράσεων που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν οι αποφάσεις για περικοπές11,5 δις. ευρώ την επόμενη διετία, η κυβέρνηση προχώρησε σε μειώσεις μισθών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς, του Βουλευτές και τους γενικούς γραμματείς.
Από τις μειώσεις εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση που είχε μετους αξιωματούχους της Τρόικας, Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και ο Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ, παρουσίασε το γενικό περίγραμμα –κι όχι αναλυτικό κατάλογο- για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Και αυτό γιατί έπρεπε πρώτα να εγκριθούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Πληροφορίες ,αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε σχέδιο πρότασης προς την Τρόικα το οποίο προβλέπει «κούρεμα» στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που υπερβαίνουν τα 2.000 με 2.100 ευρώ. Ένα εικοσιτετράωρο πριν η κυβέρνηση μελετούσε το προηγούμενο πλαφόν στις συντάξεις να κατέβει στα 1.800 ευρώ σε μια προσπάθεια ο προϋπολογισμός να εξοικονομήσει δαπάνες 1,8 δις. ευρώ.
Υπήρχε όμως σοβαρός προβληματισμός ότι με τις νέες περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις η ύφεση γίνεται δριμύτερη αφού περιορίζεται σημαντικά η δημόσια κατανάλωση.
Αν στο νέο αυτό σκληρό μέτρο προστεθεί και το νέο κύμα των 30.000 απολύσεων στο Δημόσιο που θα σαρώσει φέτος Υπουργεία, ΔΕΚΟ,ΟΤΑ και Οργανισμούς τότε η χώρα μας θα συρθεί ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της ύφεσης ενώ η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο!
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η Τρόικα δεν έθεσε θέμα συμπληρωματικών μέτρων για το 2012, παρά την τρύπα των 3 δις. ευρώ που βρήκε στα κρατικά ταμεία. Περιορίστηκε μόνο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπει το Μνημόνιο 2.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής για να μην επιδεινωθεί η ύφεση και για να μπορέσουν να πάρουν ανάσες τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν «πνιγεί» στους φόρους.
Κατά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους ξένους τέθηκε και το θέμα των ισοδύναμων μέτρων αντί των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, που προβλέπονται για το 2012.
Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα ύψους 205εκατ. ευρώ που καλύπτουν το σύνολο των ειδικών μισθολογίων. Τα ισοδύναμα μέτραθα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε και η πρόταση νόμου που προβλέπει μειώσεις ενοικίων για τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους, ύψους 17 εκατ. ευρώ, καθώς και μειώσεις από βουλευτικές παροχές και αμοιβές γενικών γραμματέων, ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ζητήθηκε από την τρόικα όποια μέτρα ληφθούν άμεσα και δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο (όπως τα 27 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τις μειώσεις ενοικίων και αμοιβών βουλευτών και γενικών γραμματέων) να συνυπολογιστούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Εξ άλλου, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στην τρόικα το κυβερνητικό σχέδιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ έθεσε και το πρόβλημα των μειωμένων ταμειακών διαθεσίμων. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα γίνονται μέσα σε τρομερά ασφυκτικά πλαίσια, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου εξαντλούνται -κατά τις εκτιμήσεις- το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Σε αυτή την περίπτωση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι έτοιμο -εάν και όταν χρειαστεί- να «δανεισθεί» από τα 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δε πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι καθοριστική τις επόμενες εβδομάδες για την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει τις βασικές υποχρεώσεις του.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίστηκαν από την τρόικα με «καλή διάθεση».
Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση που είχαν οι δανειστές με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη συζητήθηκε το ζήτημα της εξόδου από την ύφεση και της ανάγκης επανεκκίνησης της οικονομίας.
Η συζήτηση των δύο πλευρών εστιάστηκε στην άρση των εμποδίων στην απελευθέρωση των υπηρεσιών και των αγορών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν εξετάστηκαν τα θέματα της ρευστότητας και η πορεία του ΕΣΠΑ.
Η τρέχουσα αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας (ίσως την Κυριακή), οπότε θα φύγουν οι επικεφαλής της τρόικας ενώ θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια).
Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την τελική έκθεσή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα όμως οι περικοπές στους κυβερνητικούς αξιωματούχους σύμφωνα με το σχέδιο νόμου έχουν ως εξής:
- 1.872 ευρώ μηνιαίως από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής
- 1.404 ευρώ μηνιαίως από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- 935 ευρώ μηνιαίως από τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή
- 468 ευρώ μηνιαίως από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς.
Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για την απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.
Έως 25% οι περικοπές στα ενοίκια
Σε μειώσεις των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση των κυβερνητικών κτιρίων προσχωρεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα που μετέδωσε το bankingnews.gr
Σε διάταξη νόμου προβλέπεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για μισθώματα κτηριακών εγκαταστάσεων από φορείς του δημοσίου.
Συγκεκριμένα:
- Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος έως τα 1.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.
- Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα 1.000 έως 2.000ευρώ, κατά ποσοστό 15%.
- Για ποσό του μηνιαίου μισθώματος από 2.000 ευρώ έως 3.000 κατά20%.
- Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος, που υπερβαίνει τα3.000 ευρώ κατά ποσοστό 25%
Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από την ρύθμιση αυτή θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 15 έως 17 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης