Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saunders (Citigroup) εναντίον του νομπελίστα Robert Mundell για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη... - Η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται - Προτιμότερη η χρεοκοπία εντός ευρώ;

Saunders (Citigroup) εναντίον του νομπελίστα Robert Mundell για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη... - Η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται - Προτιμότερη η χρεοκοπία εντός ευρώ;
Σε μέγιστο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ oικονομολόγων και αναλυτών τείνει να εξελιχθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στο ευρώ και το κατά πόσο η χώρα μας μπορεί - και αξίζει - να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
"Πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, η τρόικα έδειχνε πρόθυμη να επιδείξει υπομονή απέναντι στην Αθήνα, παρόλο που το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας εμφάνιζε τα πρώτα σημάδια εκτροχιασμού. Και αυτό γιατί είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία πως η κάλπη θα αναδείκνυε μια κυβέρνηση έτοιμη και ικανή να επαναφέρει σε τροχιά το Μνημόνιο", δηλώνει ο M. Saunders, κορυφαίος οικονομολόγος της Citigroup.
"Είναι τώρα πλέον σαφές πως οι προσδοκίες αυτές δεν επαληθεύθηκαν", σχολιάζει ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ο W. Buiter, επίσης κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, σε έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, προειδοποίησε πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα 12-18 μηνών αυξάνονται στο 90% (!).
Υπενθυμίζεται πως η πρότερη πρόβλεψη του οίκου έκανε λόγο για πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ της τάξης του 50-75%.
Ο Buiter είχε προκαλέσει αίσθηση και στο παρελθόν, όταν πριν από μερικούς μήνες είχε διατυπώσει την πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αποχωρήσει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013....
"Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το πιθανότερο είναι να συμβεί τα επόμενα 2-3 τρίμηνα", σχολιάζει στη νέα έκθεσή του ο Buiter.
Ο Robert Mundell, ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, ασκεί σφοδρή κριτική στη Citigroup, για τη νέα πρόβλεψή της, τονίζοντας πως δεν βοηθά κανέναν στην τρέχουσα συγκυρία.
"Το ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ δεν αλλάζει την εξής απλή πραγματικότητα: Το χρέος της χώρας αποτιμάται σε ευρώ", σημειώνει ο Mundell.
Κατά τον νομπελίστα, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ και επιστρέψει στη νέα δραχμή, το νέο εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί δραματικά και το αποτέλεσμα θα είναι να διπλασιαστεί το υπάρχον χρέος της Ελλάδας.
"Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είχε περισσότερο νόημα να το πράξει εντός του ευρώ", εκτιμά ο Mundell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης