Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τραγωδία... οι αναλύσεις της Wall Street για τις αμερικανικές εκλογές 3/11 - Πως άλλαξαν οι συστάσεις ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις

tags :
Τραγωδία... οι αναλύσεις της Wall Street για τις αμερικανικές εκλογές 3/11 - Πως άλλαξαν οι συστάσεις ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις
Όσο πιο δυσλειτουργική είναι η προεδρία και το Κογκρέσο, τόσο περισσότερο η Fed πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της
Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στη Wall Street οι αλλαγές στις συστάσεις των επενδυτικών, ενόψει των αμερικανικών εκλογών.
Πριν μερικούς μήνες, μια νίκη Donald Trump ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για τις μετοχές (όταν ο Trump προηγείτο στις δημοσκοπήσεις).
Όταν ο Biden απέκτησε δημοσκοπικό προβάδισμα, τότε η πιθανή νίκη του έγινε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Στη συνέχεια ένα "Μπλε Κύμα", δηλαδή επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, αναδύθηκε ως το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα (περίπου την εποχή που έγινε το πιο πιθανό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), και μετά μετά από μια σύντομη παράκαμψη, ένα διαχωρισμένο Κογκρέσο έγινε ξαφνικά μια πολύ πραγματική πιθανότητα, προέκυψε ότι μια νίκη Trump έγινε για άλλη μια φορά το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα (σύμφωνα με την JPMorgan).
Και όπως αναφέρουν αρκετοί traders υπάρχει ένας απλός λόγος γι' αυτό: όπως εξήγησε ο Eric Peters του One River, από την άφιξη του MMT (Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία) τον Μάρτιο, η απλή πραγματικότητα είναι ότι για τις μετοχές δεν έχει πλέον σημασία ποιος είναι πρόεδρος.
Στις 27 Μαρτίου ο Trump υπέγραψε το νόμο CARES ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτό, σε συνδυασμό με μια πρωτοφανή σειρά προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων σηματοδότησαν την αποτελεσματική έναρξη του MMT (Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία) - με την πολιτική συντονισμού της Fed και του Υπουργείου Οικονομικών.
Και από τότε, έχει λιγότερη σημασία το ποιος κερδίζει αυτές τις εκλογές.
Τουλάχιστον για τις χρηματιστηριακές αγορές βραχυπρόθεσμα.
Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Προεδρία - η οποία είχε ήδη μετατραπεί σε μια απλή συμβολική θέση - σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τις αγορές πολύ πριν από τον Μάρτιο, και τα δεδομένα σίγουρα θα το υποστηρίξουν.
Όπως δείχνει το ακόλουθο γράφημα από τον Ed Yardeni, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος ή για το αν το Κογκρέσο είναι ενωμένο ή διχασμένο, οι μετοχές πηγαίνουν σε μία μόνο κατεύθυνση: πάνω.

Συγκεκριμένα, κατά τις προηγούμενες έξι περιόδους του "Blue Wave", ο S&P αυξήθηκε κατά 56% κατά μέσο όρο, ενώ κατά τη διάρκεια τριών προηγούμενων «κόκκινων κυμάτων», η αγορά αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35%.
Όσον αφορά την "φοβερή" διχοτομημένη περίοδο της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των επτά περιόδων διχασμένης κυβέρνησης: ο S&P αυξήθηκε κατά μέσο όρο 60% κατά μέσο όρο!
Με βάση αυτό, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το lockdown είναι το καλύτερο για τις μετοχές.
Γιατί;
Επειδή όσο πιο δυσλειτουργική είναι η προεδρία και το Κογκρέσο, τόσο περισσότερο η Fed πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς η λογική επέτρεψε στις μετοχές να ανέβουν στα υψηλά όλων των εποχών, ακόμη και όταν η οικονομία σημείωνε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την τελευταία δεκαετία.
Βέβαια, η JPMorgan, στην τελευταία της ανάλυση για τις ροές και τη ρευστότητα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή γράφει ότι «η αγορά μετοχών θα συνεχίσει υψηλότερα ακόμη και μετά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Γιατί;
Για δύο απλούς λόγους: i) η αύξηση του χρέους θα ενισχύσει τις μετοχές όπως έχει γίνει και τον περασμένο αιώνα, και ii) εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η Fed θα επέμβει.
Στην πραγματικότητα, όσο χειρότερο γίνεται τόσο καλύτερα θα είναι για τις μετοχές.
Και σύμφωνα με την JPMorgan, ακόμη και μια άλλη οικονομική καταστροφή, όπως ένας νέος γύρος lockdown θα δώσει μεγάλη ώθηση στις αγορές.
Παρόλο που θα είχε βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο, η επανεμφάνιση των lockdown και η επακόλουθη αδυναμία ανάπτυξης θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αύξηση των μετοχών μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, προκαλώντας περισσότερο QE και συνεπώς περισσότερη δημιουργία ρευστότητας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε δημοσιονομικό κίνητρο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα είχε επιπτώσεις στις αγορές.
Θα ήταν, αλλά περισσότερο όσον αφορά το πόσο απότομη είναι η καμπύλη απόδοσης ή πόσο μεγάλη θα είναι η αγορά μετοχών μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, δηλαδή εάν θα περιλαμβάνει την αξία και τους παραδοσιακούς κυκλικούς τομείς ή θα συνεχίσει να εστιάζει πιο στενά στην υψηλή ποιότητα και μετοχές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.

Επίσης η επανεμφάνιση του ιού, των lockdown και η αδυναμία ανάπτυξης θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανοδική πορεία των μετοχών μέσω της επαγωγής περισσότερου QE και επομένως περισσότερης δημιουργίας ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης