Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ελάχιστη η ζήτηση για δάνεια του ESM, αλλά παραμένουν ελκυστικά για την Ελλάδα - Τα κράτη απορρίπτουν τους αυστηρούς όρους

Fitch: Ελάχιστη η ζήτηση για δάνεια του ESM, αλλά παραμένουν ελκυστικά για την Ελλάδα - Τα κράτη απορρίπτουν τους αυστηρούς όρους
Έκθεση της Fitch για τα δάνεια του ESM
Η έλλειψη ζήτησης για τα δάνεια (ECCL, έως 2% του ΑΕΠ) που προσφέρει εν μέσω πανδημίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αντικατοπτρίζει την αντίληψη των κρατών-μελών ότι πρόκειται για έναν δανεισμό έσχατης λύσης που υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι αυτή η πραγματικότητα αποδυναμώνει την αξιολόγηση (ανώτατη) ΑΑΑ -σταθερό outlook- για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Μηχανισμού.
Τα ECCL έχουν περιορισμένες προϋποθέσεις, με μόνη απαίτηση τη χρήση των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, υπενθυμίζεται.
Η Fitch υπολογίζει ότι, παρά τη μικρή διαφορά των κρατικών αποδόσεων της ευρωζώνης από τότε που ανακοινώθηκαν τα ECCLs τον Μάιο, παραμένουν ελκυστικά καθαρά από άποψη κόστους για τουλάχιστον επτά χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να δανειστούν έως και 68 δισεκ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση τόκων θα αφορούσε για την Ιταλία, ύψους έως 2,9 δισεκ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο ενός 10ετούς δανείου (η μέγιστη μέση διάρκεια των ECCL).
«Παρ 'όλα αυτά, καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει ζητήσει χρηματοδότηση από τον ESM ως μέρος της απόκρισης του κορωνοϊού μέχρι στιγμής.
Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα στίγμα σχετικά με το δανεισμό από τον ESM.
Ορισμένες χώρες ενδέχεται να εξακολουθήσουν να βλέπουν τον ρόλο της ως δανεισμού υπό αυστηρούς όρους σε χώρες της ευρωζώνης που έχουν χάσει την πρόσβαση στην αγορά, αντικατοπτρίζοντας τις ρίζες της στην κρίση της Ευρωζώνης.
Αντικατοπτρίζει επίσης τη μεγάλη ρευστότητα που απολαμβάνουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
Το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με πριν την πανδημία, καθώς η πολιτική της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για 1,35 τρισεκ. ευρώ, έχει μειώσει τις αποδόσεις.
Ο ESM θα προσφέρει ECCL έως το τέλος του 2022», σχολιάζεται.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης