Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Τουρκία: Δεν αρκεί η αύξηση των επιτοκίων για να σωθούν οικονομία και λίρα

Scope για Τουρκία: Δεν αρκεί η αύξηση των επιτοκίων για να σωθούν οικονομία και λίρα
Σχόλιο της Scope Ratings για την Τουρκία
Η Τουρκία πραγματοποίησε ένα ουσιαστικό βήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα, με την απότομη αύξηση -σε 15% από 10,25%- των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (ΚΤ), ωστόσο η άνοδος στη λίρα δε θα διαρκέσει αν δεν «χτιστούν» βιώσιμα αποθεματικά ξένου νομίσματος και δεν εξαλειφθεί ο υψηλός πληθωρισμός, αναφέρει σε σχόλιό της η Scope Ratings.
Η κίνηση της ΚΤ έβαλε τέλος σε μία περίοδο ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών μέσω εναλλακτικών εργαλείων, που η κεντρική τράπεζα είχε χρησιμοποιήσει για να αποφύγει οποιαδήποτε επίκριση από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan -ο οποίος προτιμά τα χαμηλά επιτόκια- και απέτυχε να μετριάσει και τις ανησυχίες των επενδυτών.
«Η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, τόσο στην κλίμακα όσο και στην ενοποίηση διαφόρων μέσων πολιτικής, είχε ως στόχο να ανακουφίσει άμεσα τις ανησυχίες των επενδυτών, να μειώσει τις πιέσεις στη λίρα και να ανακόψει μια πλήρη κρίση νομίσματος.
Η σημαντική υποτίμηση 30% στη λίρα φέτος πριν από την απόλυση του πρώην κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας Murat Uysal, ανάγκασε σε επαναφορά της εύλογης νομισματικής πολιτικής και αλλαγή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, προς μια πιο φιλική προς την αγορά κατεύθυνση.
Η υποκείμενη μεροληψία της τουρκικής κυβέρνησης υπέρ της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής δεν έχει εξαφανιστεί εν μία νυκτί.
Επίσης, δεν έχει αλλάξει η εκτελεστική προεδρία της Τουρκίας, από το 2018 και η οποία ανατρέπει αναπόφευκτα την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», σχολιάζει ο γερμανικός οίκος.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα Τουρκίας ανήλθαν σε 82,4 δισεκ. δολάρια στις 15 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με 105,7 δισεκ. στο τέλος του 2019 και 134,6 δισεκ. δολάρια στην κορυφή του 2013.
Τα επίσημα αποθεματικά καλύπτουν περίπου το 61% του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους.
«Ο κίνδυνος μιας μακροχρόνιας διαρθρωτικής εξάντλησης των αποθεμάτων ξένου νομίσματος της Τουρκίας παραμένει πραγματικός».

Η Scope υποβάθμισε την Τουρκία στις 6/11/2020

Σε Β από Β+ μέχρι πρότινος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, σε ένα ακόμη χτύπημα των οίκων αξιολόγησης προς την τουρκική οικονομία.
Μάλιστα, η Scope αναθεώρησε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) επί τα χείρω, σε αρνητικές.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος, οι σοβαρές εξωτερικές ευπάθειες και ο κίνδυνος να υπάρξει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών οδηγούν στην υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας.
Οι αρνητικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν ένα ανεπαρκές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που τονίζει τις υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Ειδικότερα, επικαλείται:

1. Τα εξωτερικά τρωτά σημεία της Τουρκίας είναι όλο και πιο πιθανό να μεταφραστούν σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

2. Την ώρα οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, τα θεσμικά όργανα της χώρας φαίνεται να είναι απρόθυμα ή ανίκανα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

3. Τα δημοσιονομικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία αποτελούν πηγή πιστωτικής δύναμης για πολλά χρόνια, διαβρώνονται.

Για το άμεσο μέλλον, οι τουρκικές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή δολάρια.
Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα έφθασαν τα 196 δισ. δολ., λόγω στην προτίμηση των ντόπιων για καταθέσεις σε δολάρια για την αποφυγή συναλλαγματικού κινδύνου.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα σκληρού νομίσματος σε ολόκληρο το σύστημα έχει όρια που αντιπροσωπεύουν ένα μέσο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 1,2% επί του ΑΕΠ.
Το 2020 το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 3,7% λόγω της προσωρινής πτώσης των εξαγωγών αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και των συνεχιζόμενων καθαρών εκροών κεφαλαίων.
To χρέος θα ανέλθει στο 115% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης