Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Το τέλος του 2020 επιφυλάσσει εκπλήξεις, παραμένει ο κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης στη Wall Street

Nomura: Το τέλος του 2020 επιφυλάσσει εκπλήξεις, παραμένει ο κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης στη Wall Street
Για μεγάλες, αρνητικές εκπλήξεις προειδοποιεί τους επενδυτές η ιαπωνική Nomura
Για μεγάλες, αρνητικές εκπλήξεις προειδοποιεί τους επενδυτές η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura, που κάνει λόγο για πιθανή οπισθοχώρηση στη Wall Street καθώς βαίνουμε προς το τέλος του 2020.
Τρεις είναι οι κύριες παράμετροι που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αμερικανικού χρηματιστηριακού τοπίου:
-Οι τεχνικοί λόγοι: Οι αγορές είναι ολοένα και περισσότερο πιο ρευστές, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται.
-Το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό συναίσθημα.
-Οι συνεχείς καταλύτες κινδύνου-ροής και οι παράγοντες κινδύνου στο τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει η Nomura, προτείνεται μια αξιολόγηση των παραπάνω για την άριστη κατανομή του χαρτοφυλακίου.

Οι τεχνικοί λόγοι

Σε ό,τι αφορά τους τεχνικούς λόγους που μπορεί να καθορίσουν την πορεία της Wall Street, η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία προειδοποιεί:
Ο δείκτης VIX φαίνεται να υπεραντιδρά σε μια κίνηση της τάξεως του -1% στους δείκτες των μετοχών – κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί διττώς:
Οι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να σορτάρουν τη μεταβλητότητα έως το τέλος του έτους, ενώ από την άλλη φαίνεται να εξασθενεί η ρευστότητα, η οποία, φυσικά, αποτελεί συνάρτηση της «διαχείρισης κινδύνου» τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τις αγορές.

Η μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τον S&P 500 αλλά και τα ομόλογα QQQ του σύνθετου τεχνολογικού δείκτη Nasdaq κλιμακώνεται

Επιπροσθέτως, η τυπική διαχείριση ρίσκου ενισχύει το επενδυτικό rotation, καθώς οι shorts θέσεις καλύφθηκαν και άνοιξαν long θέσεις, με επίκεντρο τις cyclical αλλά και τις μετοχές αξίας.
Παράλληλα, οι μακροχρόνιες long θέσεις σε μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να υποαποδίδουν.
Η Nomura διαπιστώνει, επίσης, ρευστοποιήσεις στις μετοχές και στα ETFs (κλείσιμο call options) – κάτι που υποστηρίζει το αφήγημα της εκκαθάρισης και των ρευστοποιήσεων στο τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι «ταύροι» προς το παρόν κυριαρχούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η πλειονότητα των επενδυτών προσπαθεί να κάνει rebalancing το χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι κυκλικές μετοχές, οι μετοχές αξίας και η μόχλευση, ενισχυμένες από τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναδιαμορφώνουν το επενδυτικό τοπίο.
Σύμφωνα με τη Nomura, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται ενίσχυση της bull market και της όρεξης για ανάληψη ρίσκου σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον πληθωρισμό, όπως στα GLD (ETFs χρυσού), στα μέταλλα, στην Ενέργεια (call options) και στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου μέσω put options.

Το μπλε κύμα

Κάτι που δεν έχει προεξοφληθεί, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, είναι ο αντίκτυπος της οικονομικής πολιτικής της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης Biden.
Σε γενικές γραμμές, η αγορά λειτουργεί σαν να μην υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, ενώ εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν εφόσον οι Δημοκρατικοί πάρουν και τη Γερουσία των ΗΠΑ, οπότε αναμένεται ένα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται αύξηση των φόρων και αναδιοργάνωση της βιομηχανικής παραγωγής.

Παραμένει ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να υπάρξει οπισθοδρόμηση παραμένει, προειδοποιεί η Nomura, λόγω ενδεχόμενων εξελίξεων στο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ και αλλαγής της επενδυτικής ψυχολογίας.
Ο δείκτης SPX Sentiment της ιαπωνικής εταιρείας βρίσκεται στο 98ο εκατοστημόριο, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται σε ό,τι αφορά τα προκυκλικά και ευαίσθητα στις οικονομικές διακυμάνσεις ETFs ανά περιοχή και βιομηχανικό κλάδο.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μικρομέτοχοι που δραστηριοποιούνται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Robinhood.
Άρα, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω, οι bullish αλλά και bearish επενδυτές είναι αντιμέτωποι με ένα περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας και μεγάλα κόστη αντιστάθμισης.
Σε αυτό το πλαίσιο συστήνεται να υπάρξει η απαραίτητα προσαρμογή, η οποία θα αντισταθμίσει τα ευαίσθητα στο duration χαρτοφυλάκια.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα δεδομένα από την πραγματική οικονομία είναι απογοητευτικά, κάτι που ωθεί τη Fed στη συνέχιση του QE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης