Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πτωτικές παραμένουν οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών - Σημαντικές πιέσεις στην τιμή της ζάχαρης

Πτωτικές παραμένουν οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών - Σημαντικές πιέσεις στην τιμή της ζάχαρης
Πειραιώς: Πτωτικές παραμένουν οι προβλέψεις για την παραγωγή σιτηρών
Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +1,74% και ο MCSI EM +5,23%).
Θετικό αντίκτυπο είχαν στις αγορές, η έναρξη των εμβολιασμών σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, καθώς και η αισιοδοξία για πιθανή έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι τα τέλη του 2020, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και του τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας, εν μέσω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων από ορισμένες χώρες αναφέρει τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων για το Δεκέμβριο του 2020.
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ξεπέρασε το 1,21, για πρώτη φορά, από τον Απρίλιο του 2018, βρίσκοντας επιπλέον στήριξη στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ, διατηρώντας, παράλληλα, αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις από τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες (Ιαπωνίας BoJ, Αγγλίας BoE και Αμερικής Fed).
Οριακή υποχώρηση είχε η απόδοση της αμερικανικής 2ετίας, ενώ η απόδοση της 10ετίας παρέμεινε αμετάβλητη.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στις διαπραγματεύσεις του Brexit, με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας να παραμένουν πολύ μικρές. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο χρυσός υποχώρησε, ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής από τις αρχές του 2021.
Σημαντική υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, το οποίο ευνόησε αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαιο.
Θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων (+1,17%).
Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψε το βαμβάκι, ενώ οριακή άνοδο είχε η τιμή του ρυζιού.
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή και το σιτάρι.
Στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2020) διαφαίνεται ότι οι προβλέψεις παραμένουν πτωτικές για την παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), ευνοώντας την τιμή τους, με τις καιρικές συνθήκες να εμφανίζουν ήπια σημάδια βελτίωσης.
Παράλληλα, καθώς η πανδημία συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, πιθανά πτωτικές πιέσεις να υπάρξουν στην τιμή των βοοειδών και στον χυμό πορτοκαλιού, ενώ οι προοπτικές στην αγορά ρυζιού παρουσιάζουν μια σταθεροποιητική τάση.
Επιπλέον, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το επίπεδο των ζημιών στις καλλιέργειες ζάχαρης της Νότιας Αμερικής, λόγω της ξηρασίας και της εισβολής παρασίτων, με τις προοπτικές να εξασθενούν για τις αποδόσεις, στη σεζόν που ξεκινά την 1η Απριλίου 2021.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σιτάρι

Ενώ οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2020/21 παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, η προβλεπόμενη παραγωγή για το 2020/21 αναθεωρήθηκε πτωτικά για την Αργεντινή, κατά 1 εκατ. τόνους, στα 18 εκατ. με τη συνεχιζόμενη ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο La-Ninia να οδηγεί σε μείωση της στρεμματικής από-δοσης του σιταριού κατά 0,21 τόνους/εκτάριο, παρά τις πρόσφατες, αν και περιορισμένες, βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι προβλέψεις για τις παγκόσμιες εισαγωγές (189,19 εκατ. τόνους), τις εξαγωγές (193,65 εκατ. τόνους) και την παγκόσμια κατανάλωση σιταριού (757,78 εκατ. τόνους).
Με την κατανάλωση να αυξάνεται περισσότερο από την προσφορά, τα αποθέματα σιταριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 1 εκατ. τόνους (316,50 εκατ. τόνους) και ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση να διαμορφωθεί σε 41,77% από 42,57%. Καθώς η πρόσφατη πτώση της τιμής του ενδέχεται να είναι απόρροια των ρωσικών σχεδίων για πιθανή φορολόγηση των εξαγω-γών σιτηρών το επόμενο έτος, η συνεχιζόμενη «αποθεματοποίηση»σιτηρών από την Κίνα και την Ινδία πιθανά να λειτουρ-γήσει θετικά στην αγορά του σιταριού.
Image
Ζάχαρη

Σύμφωνα με προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή ζάχαρης των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί για το 2020/21 σε 13,649 εκατ. τόνους, λόγω πτωτικών αναθεωρήσεων παραγωγής και εισαγωγών.
Η κατανάλωση ζάχαρης αναθεωρήθηκε πτωτικά σε 12,340 εκατ. τόνους, όπως και τα αποθέματα χρήσης 2020 των ΗΠΑ σε 1,3019 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 10,60% από 13,03% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, με πιθανή άνοδο της τιμής της ζάχαρης μεσοπρόθεσμα.
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ζάχαρης στο Μεξικό αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 5,95 εκατ. τόνους σε σχέση με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα.
Εκτιμήσεις της αγοράς εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το επίπεδο των ζημιών στις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής, λόγω της ξηρασίας και της εισβολής παρασίτων, με τις προοπτικές να είναι πτωτικές για αποδόσεις, στη σεζόν που ξεκινά την 1 Απριλίου 2021.
Image
Καλαμπόκι

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναθεώρησε ελαφρώς πτωτικά τις προβλέψεις παγκόσμιας παραγωγής καλαμπο-κιού στους 1,143.56 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις παγκόσμιες εισαγωγές (179,57 εκατ. μετρικούς τόνους)  και τις εξαγωγές (185,97 εκατ. μετρικούς τόνους).
Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται στους 1,158.01 εκατ. μετρικούς τόνους, ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ τα αποθέματα καλα-μποκιού αναμένονται στους 288,96 εκατ. μετρικούς τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 24,95% από 25,20%.
Αν και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν έντονα ευμετάβλητες σε περιοχές της Νότιας Αμερικής (έντονες  βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές, έντονη ξηρασία σε άλλες), οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του καλαμπο-κιού πιθανά να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, μεσοπρόθεσμα, με πιθανή ανάκαμψη κατά το Α ́εξάμηνο του 2021
Image
Χυμός πορτοκαλιού

Καθώς η άνοδος της τιμής των πορτοκαλιών το προηγούμενο διάστημα ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής εξαγωγικής ζήτησης, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας και των πρόσφατων αντίξοων καιρικών συνθηκών (ξηρασία στην Νότια Αμερική,) φαίνεται ότι αυτό σιγά-σιγά εξασθενεί και αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση της τιμής του χυμού πορτοκαλιού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι τιμές των εσπεριδοειδών ενισχύθηκαν σημαντικά (ενίσχυση κατανάλωσης πορτοκαλιών λόγω βιταμίνης C), ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι τιμές των εσπεριδοειδών φαί-νεται να επιστρέφουν στα εποχικά πρότυπα, παρά τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αύξηση στις short θέσεις των συμβολαίων από τους διαχειριστές, υποδηλώνοντας πιθανούς πτωτικούς κινδύνους.
Image
Βαμβάκι

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπουν την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού στα  113,90 εκατ. μπάλες (από  116,3 εκατ. μπάλες) το 2020/21, καθώς η μειωμένη καλλιεργήσιμη έκταση αντισταθμίζει την υψηλότερη απόδοση.
Το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί 3% σε 42,2 εκατ. μπάλες για το 2020/21.
Ωστόσο, η παγκόσμια χρήση βαμβακιού παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσε-ων της πανδημίας covid-19 σε σχέση με την παραγωγή, διαμορφώνοντας τα αποθέματα βαμβακιού σε 101,44 εκατ. μπάλες και τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 84,34% από 88,94% (εκτίμηση προηγούμενου μήνα).
Καθώς η πρόσφατη άνοδος της τιμής του βαμβακιού συνδέεται με πιθανή μειωμένη παραγωγή βαμβακιού στις ΗΠΑ κατά 20% (15,95 εκατ. μπάλες) το 2020/21, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το βαμβάκι θα συνεχίσει να υποστηρίζεται θετικά από την αβεβαιότητα της παραγωγής και τις κερδοσκοπικές αγορές.
Image
Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2020/21 αναθεωρήθηκε ελαφρά πτωτικά στους 362,05 εκατ. τόνους (από 362,64 εκατ. τόνους), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ οι παγκόσμιες εισαγωγές και εξαγωγές σόγιας αναθεωρήθηκαν ανοδικά (166,33 εκατ. τόνους και 164,48 εκατ. τόνους αντίστοιχα).
Σε επίπεδο επιμέρους χωρών, η πρόβλεψη  για την καλλιέργεια σόγιας στην Αργεντινή αναμένεται μικρότερη κατά 400.000 εκτάρια, σε 16,9 εκατ.
Αιτία είναι η έντονη ξηρασία στη Νότια Αμερική που παρατηρήθηκε, συρρικνώνοντας σημαντικά τη συγκομιδή σόγιας και ευνοώντας την τιμή της.
Ενώ το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση της προβλεπόμενης παραγωγής κατά 2,5 εκατ. τόνους, σε 51 εκατ. τόνους με παράλληλη μείωση των εξαγωγών το 2020/21 σε 27,5 εκατ. τόνους (-1,5 εκατ. τόνους) για την Αργεντινή, η αγορά αναμένει πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης της τιμής της σόγιας, βραχυπρόθεσμα, καθώς η Κίνα συνεχίζει τις εισαγωγές.
Image
Βοοειδή

Η πρόβλεψη για την παραγωγή βόειου κρέατος κατά το Β ́εξάμηνο του 2020 αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω του υψηλότερου ρυθμού σφαγής των βοοειδών και αγελάδων, σύμφωνα με έκθεση του USDA, με τις προβλέψεις για το 2021 να παραμένουν αμετάβλητες.
Οι εισαγωγές βόειου κρέατος των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 26%, φτάνοντας τις 300 εκατ. λίβρες, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 236 εκατ. λίβρες, μειωμένες κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι προβλέψεις για την εξαγωγή βόειου κρέατος στο Δ ́τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν  στα 770 εκατ. λίβρες, λόγω της βελτιωμένης ζήτησης από μεγάλους εμπορικούς εταίρους και την Κίνα.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι, καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 αυξάνονται ραγδαία, αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε αύξηση των πτωτικών πιέσεων στη ζήτηση βόειου κρέατος.
Image
Ακατέργαστο ρύζι

Στην παγκόσμια αγορά ρυζιού, οι προβλέψεις παραγωγής ρυζιού μειώθηκαν σε κάποιες χώρες (Μπαγκλαντές, Καμπότζη, Παραγουάη), ενώ σε άλλες αναθεωρήθηκαν ανοδικά (Κολομβία, Γουιάνα), διαμορφώνοντας την παγκόσμια πρόβλεψη παραγωγής ρυζιού στα 501,1 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 0,4 εκατ. τόνους.
Η παγκόσμια χρήση ρυζιού για το 2020/21 εκτιμάται σε 499,2 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 0,2 εκατ. τόνους και τα αποθέματα ρυζιού για το τέλος του 2020/21 προβλέπονται σε 179,78 εκατ. τόνους, αύξηση 0,6 εκατ. τόνους.
Με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 35,76% από 36,01%, εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή διατήρηση των τιμών του ακατέργαστου ρυζιού στα τρέχοντα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης