![Κέρδη, αξία και αναδυόμενες αγορές: Τα trends του 2021 σε 8 γραφήματα](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/c4e991ac7a1313f844b2753205f13641_XL.jpg)
Τα trends των παγκόσμιων αγορών για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρουσιάζει με ανάλυσή της η εφημερίδα Financial Times.
Το 2020 ήταν ένα περίεργο έτος για τους επενδυτές, με πολλή μεταβλητότητα και ατελείωτα rollercoasters.
Η πανδημική κρίση άφησε το στίγμα της στις αγορές μετοχών, βυθίζοντάς τες.
Έπειτα ήρθε η ανάκαμψη, ως αποτέλεσμα της δραστικής απόκρισης των κεντρικών τραπεζών.
Τώρα, με το 2021 προ των πυλών, η εφημερίδα Financial Times παρουσιάζει τα trends για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Το κλειδί για την ανάκαμψη αυτού του έτους στα εταιρικά ομόλογα και τα ETFs ήταν η στήριξη των κεντρικών τραπεζών.
Η αύξηση στις αγορές κρατικών ομολόγων έστειλε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα – κάτι που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2021, αν και με μειωμένο ρυθμό.
Η JPMorgan αναμένει αύξηση 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την επέκταση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2021.
Οι μετοχές τεχνολογίας ηγήθηκαν μετά τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη τον Μάρτιο του 2020, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι επενδυτές άρχισαν να στρέφονται προς μετοχές που είναι πιο ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο, φθηνότερες μετοχές «αξίας» και ομόλογα υψηλής απόδοσης.
Αυτή η τάση ενισχύθηκε από τις προσδοκίες για μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη το 2021, λόγω και της έλευσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Οι εγκρίσεις εμβολίων έχουν επιταχύνει τον ρυθμό ενός ευρύτερου rotation στην αγορά, με τις μικρότερες εταιρείες να «βλέπουν» σημαντικά κέρδη.
Η ανάκαμψη από τον Μάρτιο είναι σίγουρα εντυπωσιακή, αλλά προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι οι αγορές έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποδόσεις του 2021.
Τα χρηματιστήρια αναμένεται να καταγράψουν διψήφιο κέρδος για δύο συνεχόμενα χρόνια, ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει τρίτο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.
Η απάντηση βασίζεται στην κλίμακα της αναμενόμενης ανάκαμψης εταιρικών κερδών το επόμενο έτος.
Όπως φαίνεται εδώ, η τρέχουσα εκτίμηση για τα κέρδη από κάτω προς τα πάνω ανά μετοχή για το S&P 500 για το ημερολογιακό έτος 2021 είναι 169,20 δολ, η οποία θα αντιπροσωπεύει αύξηση 21,7% από το 2020 (ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα EPS).
Ένα πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις της Wall Street για τα κέρδη του επόμενου έτους είναι συνήθως 7% υψηλότερες, σύμφωνα με τον John Butters, αναλυτή της FactSet.
Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση τα κέρδη να είναι ένας τομέας που θα εκπλήξει θετικά.
Η πανδημία προκάλεσε μια δραματική προσπάθεια των εταιρειών να συγκεντρώσουν μετρητά μέσω της κοστολόγησης και της μείωσης των αγορών και των μερισμάτων.
Η Wall Street σίγουρα ξεχωρίζει για το ότι είναι ακριβότερη από τους ανταγωνιστές της.
Αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών το 2021 και τις κυκλικές μετοχές.
Αυτές αναμένεται να βιώσουν αύξηση των κερδών από μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη και ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.
Η απόδοση του δολαρίου είναι σημαντική επειδή συμβάλλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών.
Το παρακάτω διάγραμμα υπογραμμίζει πώς η Wall Street μπορεί να υστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο όταν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα εισέρχεται σε bear market.
Η άνοδος των τοπικών νομισμάτων συμβάλλει στην αύξηση των αποδόσεων για παγκόσμιους επενδυτές που κατέχουν μετοχές εκτός ΗΠΑ.
Ένα ευρύτερο και παγκόσμιο ράλι μετοχών προιωνίζεται καλύτερους καιρούς για τους θιασώτες των μετοχών αξίας, δηλαδή μετοχές φτηνών εταιρειών που κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υστερήσει σημαντικά εν σχέσει με την απόδοση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αντιπάλων.
Όπως φαίνεται εδώ, ο λόγος της αξίας έναντι των αναπτυξιακών εταιρειών πρόσφατα ανέβηκε προς τα πάνω.
Οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη που επιταχύνεται κατά τη διάρκεια του 2021 εξαρτάται από την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19.
Όμως, «κανονικότητα» στις αγορές σημαίνει υψηλότερα επιτόκια.
Ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων Bloomberg Barclays περιλαμβάνει κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Η μείωση των αποδόσεων υπήρξε μια διαδεδομένη και παγιωμένη τάση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών