Σε αυτό το θολό οικονομικό τοπίο, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις διαταραχές του εμπορίου λόγω του Brexit
Αναλυτές σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan και της UBS, υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την περιοχή, μετά και τα νέα lockdown, ενώ συμπεριέλαβαν και την προοπτική μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού να εξαπλωθεί ταχύτατα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ίδια την Ευρώπη.
Σε αυτό το θολό οικονομικό τοπίο, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις διαταραχές του εμπορίου λόγω του Brexit, αναφέρουν οι αναλυτές.
Δεύτερη ύφεση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για ένα δεύτερο συνεχές τρίμηνο πτώσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Αυτό θα αντικατοπτρίζει την κάμψη στις αρχές του 2020, ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή, και θα αυξήσει την πίεση στις χρεωμένες κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, για να παράσχει περισσότερη οικονομική υποστήριξη.
Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι ενώ η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυξήθηκε την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Το ζήτημα των lockdown
Το lockdown και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς «δεν βοηθούν», δήλωσε η Katharina Utermoehl της Allianz.
«Οι περιορισμένοι περιορισμοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».
Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί περίπου 4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, με βάση τις «απαισιόδοξες» υποθέσεις για το πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί.
Η JPMorgan, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία υπέστη τεράστια συρρίκνωση 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, εκτιμά τώρα πτώση 1% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 2%.
Η UBS αναμένει πτώση του πρώτου τριμήνου 0,4%, σε σύγκριση με την προηγούμενη προσδοκία της για ανάπτυξη 2,4%.
Η Goldman Sachs προβλέπει μια μικρή συρρίκνωση, με μεγάλη αβεβαιότητα και "οι κίνδυνοι κλίνουν περαιτέρω προς τα κάτω."
Ο αντίκτυπος του Brexit
Το Brexit έχει επίσης αντίκτυπο.
Η ING αναφέρει ότι, εκτός από την αναταραχή από τον ιό, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να εξασθενίσουν και πάλι μετά την ώθηση στο τέλος του έτους των εταιρειών της ευρωζώνης που σπεύδουν να στείλουν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από ένα πιθανό Brexit χωρίς διαπραγμάτευση στις εμπορικές συνομιλίες.
Η ολλανδική τράπεζα αναμένει μηδενική ανάπτυξη «στην καλύτερη περίπτωση» τους επόμενους τρεις μήνες και είπε ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει στο προ-πανδημικό επίπεδο μέχρι το 2023.
«Το 2021 ξεκινά λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Vanden Houte είπε σε μια έκθεση.
"Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού ήταν αργή και μερικές φορές χαοτική."
Η δημοσιονομική στήριξη
Υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών στον εμβολιασμό.
Η Γερμανία επωφελήθηκε από τη μεγαλύτερη εξάρτησή της από τις κατασκευές, με τα εργοστάσια να παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι κρατικές εντολές κλείνουν τα μη απαραίτητα καταστήματα και μεγάλο μέρος του τομέα φιλοξενίας.
Όλες οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση για να υποστηρίξουν εταιρείες και εργαζόμενους.
Δαπάνες που χρηματοδοτούνται με χρέη, υποστηρίζονται επίσης και από τα τεράστια νομισματικά κίνητρα της ΕΚΤ, διατηρώντας το κόστος δανεισμού σχεδόν μηδενικό.
"Αναμένουμε από τις κυβερνήσεις να παρέχουν συνεχή υποστήριξη για να βοηθήσουν την ανάκαμψη, με μια αλλαγή στη ζήτηση", δήλωσε ο οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse.
«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη νομισματικής πολιτικής καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021 και έως το 2022 φαίνεται σίγουρη», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών