Οι κύριες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αυξάνουν την προσφορά χρήματος με έναν ανεξέλεγκτο και αδικαιολόγητο τρόπο, που είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από αποταμιευτές σε κυβερνήσεις που σημειώθηκε ποτέ στην ιστορία, αναφέρει ο ισπανός οικονομολόγος και αρθρογράφος Daniel Lacalle
Ενώ οι αποταμιευτές βλέπουν τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται με τα αρνητικά επιτόκια, ενώ οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν με κάθε κόστος να εξουδετερώσουν τους παραδοσιακούς χρηματοδότες χρέους κυρίως θεσμικά χαρτοφυλάκια, μέσω της μείωσης των αποδόσεων στο μηδέν ή σε αρνητικά επιτόκια, για να ωφελήσουν τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα, η οικονομική καταστολή συνεχίζει να δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα στους πολίτες, οι οποίοι επιδιώκουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από το τέρας που ονομάζεται υποτίμηση και πληθωρισμός.
Γιατί ενισχύονται τα κρυπτονομίσματα;
Ο κύριος παράγοντας που οδήγησε το Bitcoin να αυξάνεται και να σπάει ρεκόρ είναι η παγκόσμια υποτίμηση των παραδοσιακών νομισμάτων fiat.
Ενώ όλοι μιλούν για το αδύναμο δολάριο, το νόμισμα των ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σε σχέση με 67 νομίσματα.
Δεν είναι αδύναμο δολάριο, αλλά αδύναμα τα νομίσματα fiat (τα παραδοσιακά νομίσματα).
Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum γίνονται εναλλακτικά της οικονομικής καταστολής και αποτελούν asset αξίας, ειδικά για τους πολίτες σε αναδυόμενες οικονομίες όπου η υποτίμηση του νομίσματος δεν αποτελεί κίνδυνο αλλά βεβαιότητα.
Αυτή η «νέα εκκίνηση νομισμάτων» που αναφέραμε πριν από τρία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με γενικευμένο τρόπο στο εμπόριο.
Σταδιακά αρχίζει να εξελίσσεται από ένα αμιγώς χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο και να χρησιμοποιείται ευρύτερα για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.
Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους κινδύνους.
Ακόμη το Bitcoin δεν θεωρείται απειλή για τα κράτη
Προς το παρόν, οι χώρες δεν θεωρούν το Bitcoin απειλή, αλλά εάν το εθνικό νόμισμα αμφισβητηθεί και η απληστία τεθεί σε κίνδυνο μπορούν να χρησιμοποιήσουν νόμους για να προσπαθήσουν να το περιορίσουν.
Αν και δεν θα είναι εύκολο και πιθανότατα θα αποτύχουν, ωστόσο θα προσπαθήσουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το όργανο της νομισματικής τρέλας εάν χάσουν την εμπιστοσύνη της δευτερογενούς αγοράς και χάσουν το ρόλο τους στα αποθεματικά νομίσματα.
Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη και αμφισβητηθεί το αποθεματικό νόμισμα, τότε καλώς ήλθατε στη Βενεζουέλα.
Είμαι πεπεισμένος ότι το Bitcoin πρόκειται να λειτουργήσει ως φρένο στην ανεξέλεγκτη νομισματική επέκταση που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει πληθωρισμός», δημιουργώντας τρελές φούσκες σε ομόλογα και επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και θέτοντας τα θεμέλια για την επόμενο κρίση.
Το Bitcoin θα είναι ένας μηχανισμός σοκ και αμφισβήτησης
Το Bitcoin μπορεί να είναι ένα είδος σοκ που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες που γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρούν τα νομίσματά τους ως εργαλεία αξίας.
Προς το παρόν, εκείνοι που προέβλεψαν τη συντριβή του Bitcoin ως είδος ηλεκτρονικής απάτης ήταν λάθος.
Βλέπω τα κρυπτονομίσματα ως επείγουσα και απαραίτητη εναλλακτική λύση απέναντι στις λεγόμενες κεϋνσιανές νομισματικές πολιτικές, επειδή απλά είναι τρέλα, προκαλούν ακραίες φούσκες και θεμελιώνουν την επόμενη κρίση που έρχεται.
Να σημειωθεί ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν συνολική αξία 967 δισεκ. δολάρια ενώ μόνο το Bitcoin έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 636 δισεκ. δολάρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών