Η πιο εξαρτημένη χώρα από τα εμβόλια του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι η... Ελλάδα, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη του 2021 στο 3%.
Ειδικότερα, στην τελευταία 29σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά και την έναρξη των εμβολιασμών, η Capital Economics τονίζει ότι η Ελλάδα άρχισε το 2021 με ένα ακόμη αυστηρό lockdown.
Ωστόσο, η οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό επωφελείται δυσανάλογα από τη διάθεση των εμβολίων.
Και, ενώ το χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό, οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα είναι για τώρα χαμηλά, χάρη στην ΕΚΤ.
Ύφεση και το δ' 3μηνο του 2020
Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο αλλού.
Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με την Capital Economics, στο γεγονός ότι η χώρα υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, η δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι έχει υποχωρήσει στο δ' 3μηνο του 2020 - ακόμη και αν τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του 2ου τριμήνου.
Ωστόσο, η οικονομία ξεκινά το 2021 από αδύναμη βάση.
Ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη αργότερα το 2021
Σύμφωνα με την Capital Economics η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί πιο έντονα από ό,τι αλλού αργότερα φέτος.
Ομολογουμένως, η ανάκαμψη της δραστηριότητας όταν άρχισαν οι περιορισμοί την πρώτη φορά (στα μέσα του 2020) ήταν αδύναμη, ενώ κάποια υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις έχει καταργηθεί (π.χ. μορατόρια δανείων).
Ωστόσο, άλλη υποστήριξη, όπως τα επιδόματα ανεργίας, έχουν παραταθεί τον Ιανουάριο.
Και η άρση των περιορισμών αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική καθώς το εμβόλιο επιτρέπει στη ζωή να επιστρέψει στο φυσιολογικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε βασικές τουριστικές αγορές.
Αυτό θα ήταν ένας σημαντικός καταλύτης για τα αεροπορικά ταξίδια.
Δεν είναι πανάκεια το Ταμείο Ανάκαμψης
Παρόλο που η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των επιδοτήσεων της ΕΕ, αυτή η λύση δεν είναι πανάκεια.
Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα κονδύλια της ΕΕ στο παρελθόν.
Ωστόσο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι απίθανο να αυξηθεί τώρα που τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ.
Ακόμα κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει να καταργήσει το PEPP, ενδέχεται να αλλάξει τους κανόνες αντί να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών