Μεγάλη αύξηση στα κόκκινα δάνεια και στον δείκτη RWA (Risk-weighted assets) λόγω κορωνοϊού αναμένει για τις ιταλικές τράπεζες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Ειδικότερα, λόγω του αβέβαιου οικονομικού αντίκτυπου από τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανανέωσε πρόσφατα τη σύστασή της για αναστολή στη διανομή μερισμάτων και στις επαναγορές μετοχών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.
Για τις τράπεζες που κάνουν επανεκκίνηση πληρωμών στους μετόχους, οι διανομές μερισμάτων και οι επαναγορές μετοχών δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% των σωρευτικών κερδών του 2019 και το 2020, ήτοι τις 20 μονάδες βάσης σε όρους CET1, σύμφωνα με τις οδηγίες της ρυθμιστικής αρχής.
Παρ 'όλα αυτά, η DBRS αναμένει ότι τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ιταλικών τραπεζών θα διαβρωθούν συν τω χρόνο λόγω της μειωμένης κερδοφορίας και της επιδείνωσης στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων – ιδίως μετά την άρση των μορατορίων.
Όπως εκτιμά ο καναδικός πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα NPLs, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα αυξηθούν 14% σε σύγκριση με τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εάν το 10% των εκτεταμένων μορατόριων μεταφραστεί σε NPLs, πράγμα που σημαίνει αύξηση περίπου 100 bps στον μικτό μέσο όρο, που εκτιμάται στο 7,5%.
Με βάση αυτές τις υποθέσεις, ο αντίκτυπος στην κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών θα ήταν σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμος.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν λόγω της συνεχούς εξέλιξης της πανδημίας
Διανομές μερισμάτων
Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM, UBI Banca, Banca MPS, BPER, Mediobanca, Credem, BP Sondrio και Creval) κατέβαλαν περίπου 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα την περίοδο 2015-2019, έναντι συνολικού καθαρού εισοδήματπς περίπου 13,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (διάγραμμα 1).
Η Intesa Sanpaolo, η Mediobanca και η UniCredit κατέβαλαν τα μεγαλύτερα μερίσματα κατά την περίοδο 2015-2019.
Αντίθετα, η Banco BPM και η Banca MPS δεν κατέβαλαν μερίσματα, καθώς ήταν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (διάγραμμα 2).
Κίνδυνοι
Τα άνευ προηγουμένου μέτρα ελάφρυνσης των κυβερνήσεων –ιδίως τα μορατόρια και τα κρατικά δάνεια–, σε συνδυασμό με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων καθυστερούν τη δημιουργία νέων NPLs από τη μία πλευρά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη από την άλλη.
Οι περισσότερες από τις ιταλικές τράπεζες ανέφεραν επίπεδα RWA (Risk-weighted assets) πολύ κοντά στη μέση τιμή του 36,4%, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Ωστόσο, αναμένεται αύξηση του δείκτη.
Με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, τα δάνεια υπό μορατόρια αντιπροσώπευαν το 9,5% των ακαθάριστων δανείων.
Η DBRS Morningstar εκτιμά ότι, αν το 5-10% των μορατόριων μεταφραστεί σε NPL, αυτό θα σήμαινε αύξηση 7-14% στο συνολικό ακαθάριστο απόθεμα NPL, σε σύγκριση με περίπου 91 δισεκατομμύρια ευρώ που αναφέρθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Ως αποτέλεσμα, ο μικτός λόγος NPL θα αυξηθεί σε 7-7,5% από περίπου 6,6%.
www.bankingnews.gr
DBRS για ιταλικές τράπεζες: Μεγάλη αύξηση στα κόκκινα δάνεια και στον δείκτη RWA λόγω κορωνοϊού
Μεγάλη αύξηση στα κόκκινα δάνεια και στον δείκτη RWA (Risk-weighted assets) λόγω κορωνοϊού για τις ιταλικές τράπεζες
Σχόλια αναγνωστών