Στην αποτυχία των οικονομολόγων να εκτιμούν ορθά τα οικονομικά δεδομένα σε μακροοικονομικό επίπεδο αναφέρεται με ανάλυσή της η Rabobank, που κάνει προκρίνει τη χρήση της τεχνολογία.
Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2021, παρότι τα lockdown στην Ευρώπη επεκτείνονται και τα κρούσματα αυξάνονται με «γεωμετρική» πρόοδο.
Αν υποτεθεί πως αυτή η «θετική» πρόβλεψη οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους, μάλλον η ανθρώπινη σκέψη παρουσιάζει καθυστέρηση ορισμένων μηνών.
Πράγματι, συμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να προειδοποιεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της φούσκας στο χρηματιστήριο του Πεκίνου και πως το κινεζικό χρέος πρέπει να περιοριστεί με περιοριστική δημοσιονομική πολιτική – κάτι για το οποίο η αγορά είχε «προειδοποιήσει» εδώ και μήνες.
Ωστόσο, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, όπως επισημαίνει η Rabobank, εφόσον οι θεσμοί και τα κράτη αντιλαμβάνονταν την κατάσταση πιο γρήγορα και δρούσαν αναλόγως, αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Οι απόψεις διίστανται.
Η ορμή των traders
Μεγάλο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες αποτελεί η ορμή των traders που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα Reddit για να επιτεθούν σε ένα fund που είχε ανοίξει θέσεις short στην εταιρεία GameStop.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως, θα ήταν καλύτερα τη δουλειά των θεσμικών να αναλάμβαναν οι αλγόριθμοι.
Το ανέφερε και ο Guardian, άλλωστε:
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει λιγότερα λάθη».
Σινοαμερικανικές σχέσεις…
Η Big Tech καλεί τις ΗΠΑ και την Κίνα να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις τους, προκρίνοντας άλλες λύσεις.
Κάπως έτσι, αυτό που φαινόταν ριζοσπαστικό πριν από κάποια χρόνια, τώρα τυγχάνει ιδιαίτερης υποστήριξης από την τεχνολογική βιομηχανία.
Όπως αναφέρει το τεχνολογικό λόμπι, ο κινεζικός ανταγωνισμός είναι ασύμμετρος, καθώς «η Κίνα παίζει με ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων που της επιτρέπουν να επωφεληθεί από την εταιρική κατασκοπεία, την ελεύθερη επιτήρηση και μια θολή γραμμή μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
Οι προτεινόμενες λύσεις τους περιλαμβάνουν:
- Τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου ανάλυσης στις ΗΠΑ
- Την επένδυση σε εγχώριες υποδομές και νέες αλυσίδες εφοδιασμού
- Νέο κυβερνητικό σχεδιασμό
- Τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ευρώπη…
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το περιβάλλον, θα χρειαστεί ένα στέρεο «Τείχος του Βερολίνου» και σφαίρες επιρροής, με την ΕΚΤ να προετοιμάζεται για ένα νέο νομισματικό πόλεμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών