Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eπανέρχονται τα σενάρια για haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕKT - Θετική εξέλιξη οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, υποστηρίζει η Deutsche Bank - Αντιδρούν οι Γερμανοί πολιτικοί

Eπανέρχονται τα σενάρια για haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕKT -  Θετική εξέλιξη οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, υποστηρίζει η Deutsche Bank - Αντιδρούν οι Γερμανοί πολιτικοί
Eπανέρχονται και σήμερα τα σενάρια για νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό την ενίσχυση της αισιοδοξίας στις επενδυτικές τάξεις, μέσω της στήριξης της Αθήνας για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
"Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Πιθανό Grexit αναμένεται να πυροδοτήσει κλιμάκωση των πιέσεων των αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία και να κλιμακώσει την κρίση χρέους", αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
"Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν μια θετική εξέλιξη", υποστηρίζουν οικονομολόγοι της Deutsche Bank, την στιγμή που Γερμανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι αντιδρούν απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένα πιθανό σενάριο προβλέπει τα ευρωπαϊκά ταμεία να δώσουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για τις περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων, να προσφέρουν δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο ζημιών. Αυτό όμως θα έστρεφε την προσοχή στην πεπερασμένη ‘δύναμη πυρός΄ των ταμείων και θα έθετε για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν η Ευρώπη θα διαθέσει τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Σημειώνεται πως η  ΕΚΤ έχει δαπανήσει περίπου 38 δισ. ευρώ για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Ελληνικά ομόλογα διακρατούν και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ένωσης. Δεν είναι επακριβώς γνωστό το ποσό, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ.
Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ, όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες πρέπει να υποστούν haircut ως 30%, σύμφωνα με τα σχέδια των Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό έλλειμμα κατά 70 με 100 δισ. ευρώ, και να διαμορφωθεί στο 100% του ΑΕΠ, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.
Την ίδια στιγμή, αίτημα για διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής από τους Ευρωπαίους αναμένεται να διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, με βάση έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν εξασφαλίσει.
Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, τα επιπλέον κεφάλαια των 20 δις. ευρώ που απαιτούνται για να δοθεί τελικά η παράταση θα καλυφθούν είτε με την τρέχουσα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, είτε με την έκδοση εντόκων γραμματίων είτε, ως ύστατη λύση, τη μετάθεση της έναρξης της αποπληρωμής του πρώτου δανείου των 110 δις. ευρώ που είναι προγραμματισμένη το 2016, για το 2020.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνται οι FT, το πλάνο της κυβέρνησης αφορά τις ίδιες περικοπές, δηλαδή 11,5 δις. ευρώ μέχρι το 2016, αντί του 2014 που είναι σήμερα, ενώ ο στόχος μείωσης του ελλείμματος θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ από 2,5% που είναι σήμερα. Για να καταστεί αυτό εφικτό θα χρειαστούν επιπλέον 20 δις. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Σαμαρά θα προσπαθήσει να πείσει ότι θα καλυφθούν είτε με έντοκα γραμμάτια, είτε με το υπάρχον δάνειο, είτε με αναβολή των πληρωμών των δανείων προς την Τρόικα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Ιωάννη Μουρμούρα, η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση φέτος, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 7%, επιβάλλει εμμέσως την παράταση της περιόδου προσαρμογής. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος που ζητούν οι δανειστές είναι υπερβολική, ενώ η μεγάλη δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η προθεσμία που έχει η Ελλάδα να οριστικοποιήσει το πακέτο των μέτρων είναι μέχρι τις 20 Αυγούστου, ενώ η πρόοδος της θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης, ύψους 31,2 δις. ευρώ, του νέου δανείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης