Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχασμένη η Γερμανική κυβέρνηση για την Ελλάδα - Ορισμένοι μιλούν για ελαστικοποίηση του Μνημονίου και άλλοι διατυπώνουν απειλές για έξοδο από το ευρώ και στάση πληρωμών - Διαψεύδει η Κομισιόν

Διχασμένη η Γερμανική κυβέρνηση για την Ελλάδα - Ορισμένοι μιλούν για ελαστικοποίηση του Μνημονίου και άλλοι  διατυπώνουν απειλές για έξοδο από το ευρώ και στάση πληρωμών - Διαψεύδει η Κομισιόν
(upd3)Την τακτική του σκοτσέζικου ντους έχουν αρχίσει οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι «δορυφόροι» της Γερμανίας, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία, με τους αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν από τη μία ότι μπορεί να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων του Μνημονίου, αλλά από την άλλη προειδοποιούν εμμέσως την Ελλάδα ότι εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της κινδυνεύει σοβαρά.  Ο πόλεμος αυτός των δηλώσεων μάλιστα προκάλεσε την παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Olivier Bailly, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξετάζει σχέδια αποχώρησης κάποιο κράτους μέλους από την ευρωζώνη όπως η Grexit, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποσχεθεί να κάνουν ότι είναι δυνατό για να διατηρηθεί το ευρώ.
Από τη μία μεριά βουλευτές του CDU, Klaus-Peter Willsch και του FDP, Frank Schaeffler δήλωσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ελαστικοποιηθούν οι όροι  στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, η γερμανίδα καγκελάριος έχει αρχίσει να δοκιμάζει κατά πόσο το έδαφος είναι πλέον πρόσφορο ώστε να ελαστικοποιηθούν οι όροι στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, οι αντιδράσεις αυτές ήρθαν μετά τις διαρροές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζητήσει παράταση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Από την άλλη, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ αν και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διάλυσης της ευρωζώνης ή της εξόδου κάποιας χώρας από αυτήν, η Ελλάδα είναι ακόμη σε κίνδυνο γι' αυτό θα πρέπει να τηρήσει πιστά το πρόγραμμα της.
Κανές δεν πρέπει να λαϊκίζει με την προοπτική εξόδου χώρας από το ευρώ, ανέφερε ο ντε Γιάγκερ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι η χώρα του επεξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο για... την ασφάλεια της.
Επιπλέον, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η χώρα του παραμένει πιστή στο στόχο του 3% για το έλλειμμα και ότι δεν χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να το επιτύχει.
Παράλληλα, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών, Michael Spindelegger, πρότεινε να αναζητηθούν οι δυνατότητες για την αποπομπή από τη νομισματική ένωση, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τον Spindelegger αν υπήρχε ρύθμιση για την αποπομπή από την Ευρωζώνη -την οποία ζητούν και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης- τότε θα έπρεπε να προκύψουν ήδη συνέπειες για τις χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Όπως συμπληρώνει, για μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που θα ήταν απαραίτητη για την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, χρειάζεται καιρός, που ο ίδιος υπολογίζει στα πέντε χρόνια, ενώ, κατά την εκτίμησή του, ακόμη και μόνον η προσπάθεια για μια αλλαγή της Συνθήκης, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.
Παράλληλα, με σκληρότατες δηλώσεις ο Fuchs εκ των βασικών στελεχών του Γερμανικού CDU επισημαίνει ότι αν η Γερμανία δείξει επιείκεια στην Ελλάδα όλες οι άλλες χώρες θα αυξήσουν τις απαιτήσεις τους.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ελλάδα απέτυχε και δεν μπορεί να ζητάει πρόσθετη βοήθεια
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει  περισσότερη βοήθεια, εφόσον δεν έχει τηρήσει την συμφωνία
Η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Κατά τον Fuchs η Ελλάδα απέτυχε να μειώσει το κόστος εργασίας.
Η Ελλάδα θα αποφασίσει να θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από το ευρώ.
Επίσης ο Γερμανός πολιτικός εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν οι γερμανοί νομοθέτες θα στηρίξουν και τρίτη δέσμη μέτρων για Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από γερμανούς αξιωματούχους.
Οι λόγοι είναι τρεις
1)Ή πραγματικά αποτελεί την νέα θέση της Γερμανίας να κρατήσει δηλαδή σκληρή στάση κατά της Ελλάδος.
2)Ή αποτελεί μέσο πίεσης ώστε η Ελλάδα να συνετιστεί και στις διαπραγματεύσεις να μειώσει τον πήχη των προσδοκιών και απαιτήσεων
3)Ή λόγω της προεκλογική περιόδου στην Γερμανία έχει αποφασιστεί να κρατήσουν σκληρή στάση καθώς η πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί η χώρα τους να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Νέα πρόκληση από τη Φινλανδία... Είναι θέμα χρόνου η διάλυση του ευρώ εκτιμά ο ΥΠΕΞ, Er. Tuomioja

Μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πως μία χώρα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, αλλά η διάλυση της είναι πλέον θέμα χρόνου. Με αυτή τη δήλωση ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών,  Erkki Tuomioja, έριξε νέο λάδι στη φωτιά της Ευρωπαϊκής κρίσης, ασκώντας μάλιστα δριμύα κριτική για τη φτώχεια που έχει επέλθει σε εκατομμύρια Ευρωπαίους εξαιτίας του κοινού νομίσματος.
Κανένας δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα βγει από την ευρωζώνη, καθώς οι κατηγορίες θα είναι μεγάλες. Αλλά όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα επιλέξουν το δρόμο της φυγής, καθώς οι ισχυροί δεν αντέχουν το κόστος της διάσωσης των αδύναμων χωρών, και οι αδύναμες δεν αντέχουν τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη διάσωση τους.
Ο Tuomioja έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη του στην βρετανική Telegraph, στην οποία και υποπστήριξε ότι το τέλος της Ευρωζώνης δεν θα σημάνει αυτόματα και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν εκλείψει το κοινό νόμισμα η ΕΕ θα λειτουργεί καλύτερα, ανέφερε ο Φινλανδός Υπουργός. Είναι η απόλυτη καταστροφή το ευρώ. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δήλωσε.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Tuomioja δήλωσε ότι είναι στο χέρι της τι θα αποφασίσει. Δεν μπορεί κανείς να την αναγκάσει να φύγει από το ευρώ, αλλά το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της οδηγώντας τη σε χρεοκοπία.
Παράλληλα, δήλωσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι αλλάζουν οι κανόνες για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM. Ενώ στην αρχή ήταν για τη στήριξη των χωρών υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, το γεγονός ότι η παρεμβατική του ικανότητα αυξάνεται, για την περίπτωση της Ισπανίας, τον ανησυχεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχει η "συμμορία των 4", χωρίς να τους κατονομάσει αλλά συμπεριέλαβε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, δηλώνοντας ότι δεν τους εμπιστεύεται, όπως και κανείς άλλος στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης