Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Μόλις λήξουν τα μορατόρια δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν περίπλοκες, αλλά διαχειρίσιμες, προκλήσεις

S&P: Μόλις λήξουν τα μορατόρια δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν περίπλοκες, αλλά διαχειρίσιμες, προκλήσεις
Οι ελληνικές τράπεζες, πιθανόν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο «cliff-edge», μόλις λήξουν τα μορατόρια δανείων που σχετίζονται με την πανδημία
Μόλις λήξουν τα μορατόρια δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν περίπλοκες, αλλά διαχειρίσιμες, προκλήσεις.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγης Standard & Poor's, στην τελευταία του ανάλυση με τίτλο "Greek banks in 'complex but manageable' situation as loan moratoriums end" (Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε «περίπλοκη αλλά διαχειρίσιμη» κατάσταση καθώς λήγουν τα μορατόρια των δανείων), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες, πιθανόν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο «cliff-edge», μόλις λήξουν τα μορατόρια δανείων που σχετίζονται με την πανδημία.
Ωστόσο, αν και το 2021 αναμένεται να είναι ένα δύσκολο έτος, η κατάσταση τους παραμένει διαχειρίσιμη, καθώς οι κυβερνητικές επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν όπου τα μορατόρια τελειώσουν για να βοηθήσουν.

Προστασία από το κύμα των αθετήσεων

Όπως πολλές τράπεζες στην Ευρώπη, οι τράπεζες της Ελλάδας είχαν παγώσει τις πληρωμές δανείων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2021 σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Αλλά το μέτρο δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, και η τελική προθεσμία είναι το τέλος Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Νοέμβριο του 2020 ότι, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν προστατευτεί από ένα κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων λόγω αυτών των μορατόριων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο «cliff edge» μόλις αυτά τελειώσουν.

Η εικόνα ανά τράπεζα

Από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, η Eurobank είχε 4,9 δισ. ευρώ υπό μορατόριουμ και ο CFO, Χάρης Κοκολογιάννης είχε αναφέρει ότι η τράπεζα σκοπεύει να τα επεκτείνει για πελάτες στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού το 2021.
Η Alpha Bank ανέφερε δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ υπό μορατόριουμ στο τέλος του τρίτου τριμήνου, ενώ η Εθνική Τράπεζα είχε 3,6 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει δάνεια 5,3 δισ. ευρώ στο μορατόριουμ μεταξύ της έναρξης της πανδημίας και της 23ης Νοεμβρίου 2020.
Περίπου το 14% των δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνολικά ήταν σε καθεστώς μορατόριουμ στα τέλη Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την Fitch Ratings.

Μια γέφυρα πάνω από ταραγμένα νερά;

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαχειρίσιμη αλλά περίπλοκη κατάσταση", ανέφερε ο Paul Hollingworth, ειδικός στα Creative Portfolios στην SmartKarma, μια ανεξάρτητη ερευνητική πλατφόρμα επενδύσεων.
Για τις λιανικές τραπεζικές συναλλαγές, το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ή το Bridge της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο επιδοτεί τους ενυπόθηκους δανειολήπτες στις δόσεις των δανείων πρώτης κατοικίας, θα προσφέρει κάποια σημαντική υποστήριξη στις τράπεζες μόλις λήξουν τα μορατόρια, είπε.
Το ΓΕΦΥΡΑ αντικαθιστά αποτελεσματικά μια παλαιότερη κρατική στήριξη για τον τομέα των ενυπόθηκων δανείων, τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 με σκοπό την προστασία των δανειοληπτών από την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.
Αυτός ο νόμος δέχτηκε ευρεία κριτική για πιθανή κατάχρηση από στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά ο Hollingworth πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει μάθει από αυτές τις εμπειρίες.

406707226.png
Βελτιωμένο το σύστημα ΓΕΦΥΡΑ

"Το ΓΕΦΥΡΑ... είναι μια βελτίωση με πολλούς τρόπους του ηθικού κινδύνου από τον νόμο Κατσέλη, ενώ είναι πιο αποτελεσματικό.
Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη του συγκεκριμένες ανάγκες παρά την κακώς δομημένη και ακριβότερη κάλυψη", ανέφερε ο Hollingworth.
Το ΓΕΦΥΡΑ τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2020 και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τους δανειολήπτες για μια περίοδο εννέα μηνών.
Πάνω από 160.000 δανειολήπτες είχαν υποβάλει αίτηση για επιδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στις αρχές Ιανουαρίου.
Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 23 εκατ. ευρώ σε 38.000 δανειολήπτες στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στη διαδικασία σχεδιασμού παρόμοιας επιδότησης για την υποστήριξη εταιρειών και έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για αυτό με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Επιπλέον, οι τράπεζες μπορούν να αποφασίσουν να συνάψουν δικές τους συμφωνίες αναδιάρθρωσης με δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο των κρατικών επιδοτήσεων, όπως είχε επισημάνει σωστά ο Pau Labró Vila, διευθυντής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Fitch Ratings.
Ο Fitch προειδοποίησε επίσης σε έκθεση της 11ης Δεκεμβρίου ότι τα μορατόρια των δανείων, ενώ παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στους δανειολήπτες, διατρέχουν τον κίνδυνο εξασθένισης μιας ήδη αδύναμης νοοτροπίας πληρωμών εις βάρος της μελλοντικής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Αναπόφευκτη ζημιά

Ένας βαθμός ζημίας είναι αναπόφευκτος.
Η ελληνική κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι αναμένει ότι η πανδημία θα δημιουργήσει μεταξύ 8 - 10 δισ. ευρώ νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό δεν συγκρίνεται βέβαια με το αποκορύφωμα του τελευταίου πιστωτικού κύκλου, όταν τα NPL έφτασαν τα 107 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι ήδη προετοιμασμένοι για τον αντίκτυπο, με τον Παύλο Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να αναφέρει ότι τα πιο πρόσφατα κέρδη της τράπεζας απαιτούν από το 15% έως το 20% των δανείων που υπόκεινται σε αναστολή να εντάσσονται στα NPEs.
Ο Goksenin Karagoez, πιστωτικός αναλυτής της S&P Global Ratings, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί με οποιοδήποτε βαθμό ακρίβειας το πόσο σοβαρό θα είναι το επίπεδο των αθετήσεων, ενώ θα εξαρτάται από την πρόοδο του εμβολιασμού και την ταχύτητα της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

406817620.png

Ο Jonas Floriani, διευθυντής επενδυτικών τραπεζικών στην Axia Ventures, συμφώνησε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο βαθμός αθετήσεων αυτήν τη στιγμή.
"Θα χρειαστούν μερικοί μήνες έως ότου γνωρίσουμε ακριβώς τι συμβαίνει εκεί έξω.
Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από το μακροοικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες", είπε σε ένα email, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2020 ενδέχεται να δείξουν μια σαφέστερη εικόνα.

406707262.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης