Παράλληλα, η Fitch κάνει λόγο για ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs).
Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε όπως αναμενόταν στις 22 Ιανουάριου 2021, την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ», διατηρώντας σταθερό το outlook.
Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν τα σχετικά υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Ωστόσο, αυτά έρχονται σε αντίθεση με το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στον τραπεζικό τομέα και το δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος.
Η σταθερή προοπτική αντανακλά τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, παρά το σοβαρό σοκ που υπέστη η οικονομία από την πανδημία Covid-19.
'Υφεση 10,2% το 2020
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,2% το 2020.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, χάρη στη δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ιδιαίτερα χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισεκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι επιχορηγήσεις της ΕΕ ανέρχονται σε 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9% του ΑΕΠ του 2019).
Μεσοπρόθεσμα, σημειώνει η Fitch, υπάρχει το ενδεχόμενο ισχυρότερης ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που επιφυλάσσει η πανδημία του κορωνοϊού, π.χ. το κλείσιμο των επιχειρήσεων, άνοδος της ανεργίας κ.λπ.
Ο συνδυασμός πολιτικής στήριξης, της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας και των αυτόματων σταθεροποιητών συνεπάγεται ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα μεταβληθεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 σε εκτιμώμενο έλλειμμα 9,3% για το 2020.
Επίσης, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 7,2% το 2021 και στο 2,6% το 2022.
Οι προβλέψεις και οι υποθέσεις της Fitch υποδηλώνουν ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστού του ΑΕΠ αυξήθηκε, από 180,5% στα τέλη του 2019, σε 210,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, πριν μειωθεί στο 191,5% έως το τέλος του 2022.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών