Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεργάζεται νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, καθώς ξεμένει από όπλα, αναφέρει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank, εστιάζοντας σε τρία υπό εξέταση σενάρια.
Ειδικότερα, η πανδημία αύξησε ακόμα περισσότερο την εξάρτηση των αγορών από την ΕΚΤ, κάτι που οδηγεί, μοιραία, στην εξάντληση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πολιτικής, γεγονός που εγείρει ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά την εξεύρεση νέων τρόπων στήριξης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού και την εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να προκληθεί νέα κρίση.
Τα σενάρια
Τα σενάρια της ΕΚΤ για την αποφυγή ντόμινο δυσμενών εξελίξεων είναι τρία:
- Το πρώτο είναι ένα σενάριο χαμηλού πληθωρισμού
- Το δεύτερο προβλέπει μια μέτρια, σταδιακή ανάκαμψη
- Το τρίτο εξακολουθεί να προβλέπει θεαματική ανάκαμψη και εκτίναξη του πληθωρισμού – το οποίο είναι και το επικρατέστερο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαγκωνίζονται με αφορμή αυτά τα τρία σενάρια.
Βάσει του πρώτου σεναρίου, σίγουρα ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων (YYC) θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αν και θα παίρνει ενίοτε πολλά και διαφορετικά «σχήματα».
Το παραδοσιακό YYC είναι το πιθανότερο προς εφαρμογή.
Βάσει του δεύτερου σεναρίου, θα υιοθετηθεί η λύση των NPLTRO, που συνδυάζει την απαραίτητη υποστήριξη έναντι κινδύνων που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) με φτηνή χρηματοδότηση (LTRO).
Αυτό το μέτρο, πιθανώς, είναι πιο αποτελεσματικό από ένα TLTRO IV, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόσφατη σύσφιξη οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αντίληψη του κινδύνου.
Στην περίπτωση αυστηρότερης πολιτικής, η YCC θα επικεντρωθεί στον έλεγχο του spread.
Σε ένα μετριοπαθές σενάριο, η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αφήσει στο τραπέζι το backstop - ακόμη και μετά τη μείωση των αγορών ομολόγων στο μηδέν.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει επιλεκτικές αγορές περιουσιακών στοιχείων, για να διασφαλίσει ότι η αποστράγγιση της ρευστότητας δεν θα διευρύνει υπερβολικά τα περιθώρια.
Σε περίπτωση που χρειαστεί, για να περιορίσει τη ρευστότητα, η ΕΚΤ πιθανότατα θα εκδώσει ομόλογα ή θα δημοπρατήσει καταθέσεις ορισμένου χρόνου, αντί να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία.
Εν ολίγοις, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ πιο τεχνοκρατικά και περίπλοκα
Brexit - Ιταλία
Η 4η Φεβρουαρίου δεν επεφύλασσε ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα – πέρα από το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά την πληγή του Brexit, με αφορμή τη Βόρεια Ιρλανδία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές τελούν σε ηρεμία, διότι είναι… αγορές, όπως επισημαίνει η Rabobank.
Πάντως, όταν μια συμφωνία τελεί υπό πίεση πολύ προτού υπογραφεί, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Ίσως για αυτόν τον λόγο, οι αγορές είναι ήρεμες.
Στο μεταξύ, στην Ιταλία, ο υποψήφιος νέος πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, είναι αρεστός στις αγορές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών