Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EconMatters: Θα αποτύχει η ΕΚΤ αν θέσει όρια στις αγορές κρατικών ομολόγων – Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να την εμπλέξουν σε λάθος λύσεις

EconMatters: Θα αποτύχει η ΕΚΤ αν θέσει όρια στις αγορές κρατικών ομολόγων  – Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να την εμπλέξουν σε λάθος λύσεις
Στο κενό αναμένεται να πέσει η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το κόστος δανεισμού των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης σε περίπτωση που τεθούν όρια στις αγορές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές της EconMatters, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικές τις προσδοκίες που έχουν υπάρξει για τη νέα πρωτοβουλία της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την EconMatters, οι κινήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, είναι περισσότερο πιθανό να προσφέρουν ανακούφιση και λιγότερο μία μόνιμη μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων. Τα κράτη αυτά είχαν για πολλά χρόνια ξεπεράσει τα όρια δανεισμού, ενώ εν μέσω απουσίας νομισματικών εργαλείων, δεν μπορούν να προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους τύπου Αργεντινής.



Εάν τεθούν όρια στις αγορές ομολόγων, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τότε η επίδραση των κινήσεων αυτών στην αγορά θα είναι οριακή. Επομένως, η ΕΚΤ πρέπει να αγοράζει αφειδώς κρατικά ομόλογα για να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες αγοράς.
Μέχρι που μπορεί όμως να φτάσει αυτή η στρατηγική, την ώρα που ήδη ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει διογκωθεί πάνω από τα 3 τρισ. ευρώ;



Τελικά, οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι των ομολόγων θα μπλοφάρουν κατά της ΕΚΤ, συμπαρασύροντας το σύνολο της ευρωζώνης. Σ’ αυτό θα τους βοηθήσουν και τα εξής γεγονότα:
-Οι προβληματικές χώρες θα συνεχίσουν συσσωρεύουν χρέος με την ΕΚΤ να στηρίζει αυτές τις πολιτικές
-Η ΕΚΤ θα συνεχίσει σπαταλά «καλά» κεφάλαια για «κακές λύσεις», αντί να προωθήσει την ανάπτυξη
-Ακόμα κι αν οι αδύναμες χώρες προωθήσουν τα μέτρα λιτότητας, θα χρειαστούν ακόμα μια δεκαετία πριν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης.
-Η Ευρώπη θα οδηγηθεί βαθύτερα στην ύφεση
Δεδομένου ότι η ζώνη του ευρώ είναι συνδεδεμένο με ένα ενιαίο νόμισμα, οι χώρες μέλη της ζώνης ή θα βυθιστούν ή θα κολυμπήσουν όλοι μαζί, αναφέρει η EconMatters. Προς το παρόν, η ευρωζώνη θα προσπαθήσει να μείνουν όλοι μαζί για όσο διάστημα μπορούν. Άλλωστε, δεν είναι άγνωστη η στρατηγική τους να παίρνουν αποφάσεις μόνο και μόνο για να κερδίζουν χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης