Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz: Εάν καταρρεύσει το ευρώ και διασπαστεί η ευρωζώνη η Ευρώπη θα γίνει κατά 50% φτωχότερη – Το ΑΕΠ θα μειωθεί έως 50% - Τα τρία σενάρια κινδύνου που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι

Allianz: Εάν καταρρεύσει το ευρώ και διασπαστεί η ευρωζώνη η Ευρώπη θα γίνει κατά 50% φτωχότερη – Το ΑΕΠ θα μειωθεί έως 50% - Τα τρία σενάρια κινδύνου που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι
Η ευρωζώνη οδεύει ολοταχώς προς τη στενότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, παρά τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της. Ο κύριος λόγος αυτής της προοπτικής είναι ότι τόσο για την περιφέρεια όσο και για τον πυρήνα της, το κόστος διάσπασης είναι τόσο υψηλό που δεν συγκρίνεται με αυτό της διάσωσης και της μεγαλύτερης σύγκλισης. Αυτό αναφέρει στην τελευταία έκθεση του ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου  Allianz, Stefan Hofrichter.
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, τότε το παραγόμενο προϊόν για την περιφέρεια της ευρωζώνη θα μειωνόταν κατά 25-50%, ενώ για κάθε επόμενο έτος η συρρίκνωση θα ξεπερνούσε το 5%. Για τον πυρήνα, το κόστος θα ήταν 3-5% για τον πρώτο χρόνο και 1% για τα επόμενα.
Η έκθεση του πυρήνα προς την περιφέρεια έχει αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και η έκθεση της Γερμανίας μέσω του συστήματος Target 2, η οποία φτάνει ήδη τα 700 δισ. ευρώ. Εάν μία χώρα βγει από την ευρωζώνη, μέρος αυτών των απαιτήσεων καταρρέουν , επομένως η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή αντίθετα της Γερμανίας, θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες.

1.Απαιτείται λιτότητα, αναπτυξιακά μέτρα και προσαρμογές στον τραπεζικό τομέα

Η ευρωζώνη αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει με μία σημαντική και αποφασιστική δέσμη μέτρων, που θα περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή, αναπτυξιακά μέτρα και προσαρμογές στον τραπεζικό τομέα, για όλες τις χώρες ανεξαιρέτως.

2.Αναπτυξιακά μέτρα χωρίς δανεισμό

Το υψηλό δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει να χρηματοδοτηθούν τα αναπτυξιακά μέτρα μέσω δανεισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει οι χώρες που έχουν ανάγκη για ανάπτυξη να στηριχθούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να στοχεύουν στην παραγωγική διαδικασία και στην αγορά εργασίας ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους.
Μπορεί οι επιδράσεις από τις μεταρρυθμίσεις να καθυστερούν, αλλά το παράδειγμα της Ιρλανδίας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν των κυβερνήσεων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

3.Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναθεωρήσουν την τραπεζική αρχιτεκτονική

Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης θα πρέπει να συμβαδίσει με την πολιτική και δημοσιονομική ένωση. Αυτό προϋποθέτει κυρίως παροχή εγγυήσεων στις καταθέσεις και έναν ισχυρό εποπτικό μηχανισμό για ολόκληρη την περιοχή.

Σενάρια Κινδύνου

Σύντομα οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να εξασφαλίζει την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να οδηγηθεί στη στενότερη δημοσιονομική ένωση.

Εάν δεν γίνει αυτό τότε υπάρχουν τρία εναλλακτικά σενάρια:

A)Μερική διάσπαση της ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να συμβεί από την απόρριψη των μέτρων λιτότητας από ορισμένες χώρες, με αποτέλεσμα να διακοπεί η στήριξη τους και να οδηγηθούν στην έξοδο από την ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στον πυρήνα έχει ενισχύσει τους κινδύνους για πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 25%.

B)Σύγχυση. Καμία επίσημη κίνηση προς μία μεγαλύτερη δημοσιονομική/τραπεζική/ πολιτική ένωση όπως έγινε άλλωστε και την προηγούμενη 2ετία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ομολόγων της περιφέρειας, η συνεχιζόμενη διάλυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου και η εκροή καταθέσεων από αρκετές χώρες της περιφέρειας, το σενάριο αυτό δεν θα είναι καθόλου βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου.

C) Μάαστριχτ 2.0. Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική σύγκλιση, χωρίς όμως συγκεκριμένη πρόοδο σε δομικές μεταρρυθμίσεις.
Θα προκληθεί ηθικός κίνδυνος.

Η στρατηγική "Risk on / Risk off" θα συνεχιστεί στις αγορές

Αν το σενάριο που ακολουθηθεί προσφέρει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τους συμμετέχοντες στην αγορά υψηλού κινδύνου, τα περιφερειακά ομόλογα θα ωφεληθούν, ενώ τα ασφαλή καταφύγια θα υποφέρουν.
Ωστόσο, για όσο διάστημα παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο σενάριο θα ακολουθηθεί, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα περιβάλλον «RORO» (risk on / risk off).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης