Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Με τρεις κινήσεις η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να αλλάξει υπέρ της το κλίμα – Αξιόπιστο πακέτο λιτότητας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Goldman Sachs: Με τρεις κινήσεις η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να αλλάξει υπέρ της το κλίμα – Αξιόπιστο πακέτο λιτότητας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Σε τρεις τομείς θα πρέπει να εστιαστεί η κυβέρνηση Σαμαρά για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι η κατάσταση με τα δημοσιονομικά της χώρας δεν είναι τόσο άσχημη όσο θέλουν να παρουσιάζουν ορισμένοι αναλυτές.
Σύμφωνα με την GS, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να προωθήσει:
1) Ένα αξιόπιστο πακέτο λιτότητας ύψους 11,5 δισ. που θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αύξησης των εσόδων
2) Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
3) Ταχύτερη προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των συνεργιών στον κλάδο.
Η εφαρμογή του προγράμματος δεν εμφανίζει τις σημαντικές αστοχίες που θέλουν να παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι. Πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσει η χρηματοδότηση της χώρας, εκτός εάν αυτή αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της, προοπτική που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι σχεδόν απίθανη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε ευρύτατη συζήτηση για την πιθανότητα η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με μια βραχυπρόθεσμη διακοπή στη χρηματοδότησή της, που θα την ανάγκαζε να φύγει από την ευρωζώνη. Η κατάσταση σίγουρα παραμένει πολύ δύσκολη λόγω τόσο της δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και του φιλόδοξου προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν. Ωστόσο, είναι επίσης αληθές ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της κυβέρνησης είναι λιγότερο αμφίβολη απ’ όσο συχνά θεωρείται.
Η GS θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει διακοπή εκταμίευσης των δόσεων εάν η Ελλάδα δείξει ότι προσπαθεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συμβεί και για την παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς αυτό θα υποδήλωνε μια ανατροπή των δημοσιονομικών και συναλλαγματικών δομών της χώρας.
Καταλήγοντας, η GS εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να μην προκαλέσει την διακοπή της χρηματοδότησης από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, δεδομένου του ότι και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 δεν απέχει πολύ από τους στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης