Πόσο απειλεί τις χρηματιστηριακές αγορές και δη τη Wall Street ο πληθωρισμός, αλλά και πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές;
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η Goldman Sachs με έκθεσή της την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Σύμφωνα με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, παρότι ο στόχος για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επετεύχθη και η επενδυτική κοινότητα εξέρχεται του σκοτεινού τούνελ που της επεφύλασσε ο αποπληθωρισμός (κάτι που, σε γενικές γραμμές θεωρείται θετικό, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός ενισχύει τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων), μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται πρόοδος – ειδικά για όσους διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους 60% μετοχές και 40% ομόλογα.
Στον αντίποδα, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα πραγματικά επιτόκια να αυξάνονται υψηλότερα του αναμενομένου, η πίεση για τοποθετήσεις σε μετοχές όταν οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονταν στην περιοχή του 0%, μπορεί σήμερα να οδηγήσει σε… συντριβή.
Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, οι μετοχές και τα ομόλογα πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν σημειώσει πτώση σε πραγματικούς όρους.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με το αμερικανικό δεκαετές και θετική συσχέτιση με τον πληθωρισμό.
Φάσεις πληθωρισμού
Όπως παρατηρεί η Goldman Sachs, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τον πληθωρισμό, στην ουσία, αγκυροβολημένο, οι μετοχές γενικά έχουν αφομοιώσει υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων.
Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονταν πολύ γρήγορα, παρότι τα επιτόκια ήταν σε χαμηλά επίπεδα (για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2013, με τη Fed να ενεργοποιεί το taper tandrum).
Όμως, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι επενδυτές πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις τρεις ξεχωριστές φάσεις του:
α.Αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό λόγω εξασθένησης του αποπληθωρισμού
β) Η πρόωρη αύξηση του πληθωρισμού και ο κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων.
γ) Οι μεγαλύτερες αρνητικές εκπλήξεις σε σχέση με τον πληθωρισμό οδηγούν σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα περιουσιακά στοιχεία.
Οι ξαφνικές αυξήσεις σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις ιστορικά εντείνουν τις πιέσεις στο ρίσκο ανάληψης κινδύνου κατά την αγορά μετοχών.
Ωστόσο, η αγορά μετοχών μπορεί να προσφέρει εργαλεία αντιστάθμισης των πληθωριστικών κινδύνων, εξισορροπώντας τα κόστη και περιθώρια κέρδους.
Η πηγή αύξησης του πληθωρισμού έχει σημασία – εάν π.χ. οφείλεται στη ζήτηση, στους μισθούς, στα εμπορεύματα κ.λπ.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μερίσματα αυξάνονταν μαζί με τον πληθωρισμό – πλην μίας εξαίρεσης το 1990.
Πώς πρέπει να τοποθετηθεί κάποιος;
Βάσει των προαναφερθεισών τριών φάσεων, πώς πρέπει να τοποθετηθεί κάποιος;
Κατά τη διάρκεια της bear market στα ομόλογα, οι μετοχές υπεραπέδιδαν.
Τώρα που ο αναπληθωρισμός επιταχύνεται, η πίεση για περισσότερες τοποθετήσεις σε μετοχές αντί ομολόγων εντείνεται.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο καθιστά την αγορά ευάλωτη στον αποπληθωρισμό.
Οι αποδόσεις των ομολόγων και ο πληθωρισμός αυξάνονται πάρα πολύ, κάτι που έχει σημαντικές συνέπειες.
Ο υψηλός και αυξανόμενος πληθωρισμός, όπως ο τρέχων, συχνά οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και απομόχλευση, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να υπάρξει ένα υφεσιακό σπιράλ και να ενταθεί η μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τα μάκρο.
Όμως τώρα οι κεντρικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μην αυξήσουν τα επιτόκια για χρόνια.
Άρα, οι μετοχές δεν απειλούνται ιδιαίτερα και οι αγορές στα χαμηλά προκρίνονται.
Ως εκ τούτου η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι η εξής:
Προσποιούνται ότι ο πληθωρισμός δεν υπάρχει ή απλώς βάζουν λουκέτο στην αγορά ομολόγων χρησιμοποιώντας το εργαλείο του ελέγχου απόδοσης των ομολόγων, όπως κάνει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εδώ και πέντε χρόνια.
www.bankingnews.gr
Goldman Sachs: Πόσο απειλεί τις μετοχές ο πληθωρισμός - Πώς πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές;
σύμβολα :
S&P 500
Πόσο απειλεί τις χρηματιστηριακές αγορές και δη τη Wall Street ο πληθωρισμός;
Σχόλια αναγνωστών